anouk en maarten

Meesterschilders De Nieuwe Vermeer aflevering 6: Maarten en Anouk

Eén van de meest beroemde kunstenaars van de Nederlandse kunstgeschiedenis heeft geen zelfportret, dat is erg bijzonder. Op dit moment zijn er van Johannes Vermeer geen zelfportretten bekend. Hoe bijzonder is het om als schilder Johannes Vermeer een gezicht te mogen geven? Aan meesterschilders Maarten en Anouk de eer om dat te doen.

Maarten Welbergen uit Amsterdam

Maarten is een filosofische kunstschilder en een echte oude rot in het vak. Hij is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en leeft sindsdien het leven als kunstschilder. Zijn werk wordt vertoond in binnen- en buitenland en hij heeft al verschillende prijzen gewonnen. Hij is een technisch schilder en is altijd op zoek naar een rauw of gek randje. Hij speelt als illusionist graag met de werkelijkheid. Zo maakt hij cut-outs, waarbij hij voorwerpen uitzaagt en naar leven schildert. Hierdoor gaat het werk zonder lijst direct een dialoog aan met de ruimte of muur waar het hangt.  Naast zijn werk als kunstschilder, maakt hij ook beeldhouwwerken en geeft hij les als schilderdocent aan de Wackers Academie. 

Met zijn jarenlange ervaring hoopt Maarten de dromerigheid van het licht van Vermeer te kunnen ontrafelen en bereiken. Met als uiteindelijk doel natuurlijk hem een gezicht te geven. 

Anouk Bijsterbosch uit Apeldoorn

Anouk is een zeer gedisciplineerde jonge kunstenares. Haar diepgaande en uiterst gestructureerde manier van werken en kennis van de klassieke schildertradities typeren haar scholing aan de Russische schilderacademie in Florence. Ze omschrijft haar stijl als impressionistisch en klassiek en schildert in haar vrije werk het liefst plein-air, alla prima of model. 

Door de kijker een kijkje te geven in het werkproces van een kunstschilder hoopt ze te laten zien wat voor werk er schuilt gaat achter een schilderij. Vakmanschap. Ze is trots op haar vak en werkt vol passie aan haar doeken. 

Anouk ziet die liefde voor het vakmanschap als gemene deler met Vermeer. Ze is ervan overtuigd dat hij net zo’n gepassioneerde kunstschilder was als zijzelf en kan haast niet wachten deze oude meester door dit project beter te leren kennen. Wat dreef hem? Naar welke muziek luisterde hij? Met dit soort vragen als stuwende kracht, gaat Anouk het avontuur aan om een zelfportret te schilderen van één van de grootste schilders die ons land ooit heeft gekend.

Net als Maarten en Anouk aan de slag met de werken van Vermeer

Bekijk exclusieve online Masterclasses op deze website. Ze worden gegeven door Pieter Roelofs, kunsthistoricus werkzaam bij het Rijksmuseum en Abbie Vandivere, restaurator van het Mauritshuis. Met behulp van deze Masterclasses kunt u net als meesterschilders Maarten en Anouk zelf aan de slag met de verdwenen werken van Vermeer.

Masterclass 6

Over De Nieuwe Vermeer

In het tv-programma De Nieuwe Vermeer brengen creatievelingen en professionele kunstenaars uit heel Nederland deze verdwenen werken tot leven. De werken worden beoordeeld door Vermeer-experts Pieter Roelofs en Abbie Vandivere. Een ode aan de iconische schilder, maar vooral ook een ode aan creatief Nederland. Het programma omvat naast een televisieprogramma ook een podcast, VOD-serie én een online expositie. De zes afleveringen van De Nieuwe Vermeer zijn te bekijken via NPO Start. De 12 winnende doeken worden van 20 maart tot en met 4 juni 2023 geëxposeerd in Museum Prinsenhof Delft en het Mauritshuis in Den Haag.

Alles van De Nieuwe Vermeer

Geef een reactie