weet wat je eet

Weet wat je eet

Het vertrouwen in de voedingsindustrie staat onder druk. We krijgen steeds vaker over voedselschandalen te horen en lijken daarbij bijna over het hoofd te zien dat ons voedsel hier in Nederland wel degelijk veilig is. De controle is scherp en de regels streng. Daarom zijn wij in Europa de eersten die het fipronilschandaal blootgelegd hebben.

Stop met wijzen naar de boeren

Maar dat er iets helemaal fout gaat in onze huidige manier van produceren, is duidelijk. Boeren staan onder druk om snel en goedkoop te leveren. Of het nu om groente, kippenvlees, eieren, varkensvlees of melk gaat. Dan kun je bijna wachten tot we uit de bocht vliegen. Maar laten we nu alsjeblieft ophouden om naar die arme boeren te wijzen, maar eerst eens naar ons zelf kijken.

Welzijnsverarming

WIJ zijn met zijn allen niet bereid om een paar cent meer te betalen voor een ei, voor vlees of gevogelte of zelfs niet voor goede zuivel. We geven grif geld uit aan producten die we helemaal niet nodig hebben, soms ronduit slecht voor onze gezondheid zijn, die te zout, te vet of te zoet zijn of geen enkele voedingswaarde hebben. En als we kijken naar de prijs van een ei is deze in de loop van de laatste 50 jaar niet of ternauwernood gestegen. Als je naar de inflatie zou kijken is het nog dramatischer. Dan is de waarde en de prijs van een ei alleen maar minder geworden. En daarmee lijkt de afstand nog groter geworden naar de relatie met (en het welzijn van) de kip die het ei legt. De boer wordt gedwongen om meer en meer te produceren, meer dieren in eenzelfde ruimte om nog een redelijk inkomen te hebben. Schaalvergroting wordt zo welzijnsverarming.

Weet wat je eet

Laat ik één ding vaststellen. Ik vind het verschrikkelijk dat zoveel gif, antibiotica en medicijnen hun intrede doen in de veeteelt en bij kippenfarms etc, maar in plaats van met een beschuldigende vinger te wijzen laten we proberen er van te leren. Hand in eigen boezem te steken. Het met elkaar een halt toe te roepen. Terug te gaan naar kwaliteit in plaats van door te gaan op de weg van kwantiteit en meer meer meer. Liever iets minder maar wel eerlijk en goed voor dier en boer. En dus ook voor ons en onze toekomst. Want als we niet anders gaan denken zie ik de toekomst somber in. Laten we opstaan voor een (h)eerlijke toekomst voor dier boer en onszelf.

Geef een reactie

Reactie

    Holly says:

    graag zou ik zien dat je b.v. i.p.v. pakje van b.v. 2x cordon bleu er 1 bij b.v.
    een supermarkt zou kunnen kopen – nu moet je er altijd meer nemen en
    de rest invriezen, hetgeen toch smaakverlies oplevert.
    groetjes,
    WilyvdVelde