MAX is er ook deze zomer

MAX is er, ook déze zomer!

De Nederlanders staan bekend als een reislustig volk. Maar de vakantie slaan veel mensen deze zomer over. En als ze er al op uit trekken, dan zal dat vooral binnen de eigen landsgrenzen zijn. Iedereen, ook wie noodgedwongen thuis moet blijven, wordt met onze zomerprogrammering op zijn wenken bediend!

Aan de buis gekluisterd

Eerder vertelde ik u op deze plaats dat in de piek van de coronacrisis er nóg veel meer naar de publieke omroep werd gekeken dan voorheen, omdat de televisiekijkers de informatievoorziening van de NPO het meest vertrouwen. Als je alleen al de 65-plussers neemt: die keken nu gemiddeld 306 minuten per dag televisie tegen 271 minuten vorig jaar. En dat is dan nog exclusief uitgesteld kijken op de volgende dag.

Een beetje ‘nieuwsmoe’

Je zag ook het normale kijkpatroon, waarbij de kijktijd op weekenddagen aanzienlijk hoger is dan op weekdagen in die periode veranderen. De verschillen tussen doordeweekse dagen en weekenddagen werden kleiner doordat ook door de week veel gekeken werd, bijvoorbeeld naar nieuwsuitzendingen. Dat veel mensen noodgedwongen thuis moesten blijven, onder wie vele honderdduizenden thuiswerkers, droeg daar ongetwijfeld aan bij. Mensen gingen ook vroeger op de dag kijken. Inmiddels is de torenhoge kijktijd weer iets afgenomen, mogelijk door de versoepeling van de coronamaatregelen en de zonnige dagen, die mensen verlokken meer tijd buiten de deur door te brengen. En wellicht is er ook sprake van enige nieuwsmoeheid.

Minder kijken, maar wel trouw

Mediabureau ZIGT heeft al eens onderzocht wat de invloed is van het weer op de kijktijd. Dat deden ze door de maximum temperatuur per dag gedurende drie jaar te koppelen aan de gemiddelde kijktijd van die dag. Op dagen dat de temperatuur 25 graden of hoger is, kijkt men gemiddeld 163 minuten per dag, tegenover 180 minuten per dag op dagen met een temperatuur onder de 25 graden. Er is dus een duidelijk seizoenspatroon in de kijktijd; in de zomer kijkt men minder lang tv, maar de kijkers die kijken, kijken gemiddeld toch nog meer dan 2,5 uur.

U verdient het!

Nu hebben we bij MAX natuurlijk inmiddels ook al jarenlange ervaring opgebouwd en talloze contacten met onze doelgroep leren dat ouderen in de zomer grote behoefte blijven houden om via de televisie geïnformeerd en geamuseerd te worden. Wat dat betreft hebben we een goede traditie hoog te houden: niet alleen maar herhalingen, maar ook fonkelnieuwe programma’s. De MAX-kijker verdient het!

Actueel en betrokken

Dus wat uw plannen ook zijn in deze bizarre coronatijden, ook deze zomermaanden zet MAX vol in op gloednieuwe én vertrouwde programma’s. Er staat ons een vakantieseizoen te wachten met hoop op nieuwe mogelijkheden, maar ook met veel onzekerheid. Genoeg reden voor een gloednieuwe reeks van MAX vakantieman, waarin onder meer MAX Ombudsman Jeanine Janssen op de bres springt voor gedupeerden en komt met nieuws uit de reisbranche. Actuele kwesties die ons land bezighouden staan centraal in ons live gespreksprogramma Hollandse Zaken, uiteraard gepresenteerd door Cees Grimbergen.

Bakken en naaien

In het tiende seizoen van The Great British Bake Off, de Britse variant van Heel Holland Bakt, nemen de kandidaten het weer tegen elkaar op, met een flinke dosis humor bijgestaan door de presentatoren Noel en Sandi. Deze zomer kunt u genieten van Het Beste van Heel Holland Bakt, een compilatie van alle seizoenen van HHB. Niet alleen maar oude koek, want als kers op de taart zijn ook niet eerder vertoonde beelden van Janny, Robèrt en André te zien. In het gloednieuwe programma The Great British Sewing Bee maken Britse hobbykleermakers iedere week de meest gecompliceerde en spectaculaire kledingstukken, met commentaar van de komische Joe Lycett.

Nederland op z’n mooist

In het nieuwe programma MAX Mooiste Treinreizen zijn de Nederlandse natuur, schitterende vergezichten, steden én dorpen te zien, gewoon vanaf uw eigen bank. Stap in en geniet van het afwisselende landschap met steden, dorpen, architectuur, natuur en weilanden. Helaas kan het 75-jarig jubileumkampioenschap van het SKS Skûtsjesilen niet doorgaan, maar er valt genoeg te bespreken en terug te blikken. Carrie ten Napel gaat voor het Skûtsje Journaal langs op de locaties waar normaal de wedstrijden plaatsvinden. Bovendien zenden we de documentaire Het Ljouwerter Skûtsje in 2 delen opnieuw uit. In het tweede seizoen Denkend aan Holland ontdekken André van Duin en Janny van der Heijden ons mooie Nederland ook deze zomer vanaf het water. Ze varen door natuurgebieden, langs eeuwenoude stadjes en historische landgoederen.

En dat is nog niet alles…

Een kleine greep uit wat MAX u deze zomer allemaal nog meer te bieden heeft. In Paleistuinen Concert laat de bekende concertpianist Wibi Soerjadi werken horen vanuit de 17de-eeuwse paleistuinen van Paleis het Loo. Dionne Stax komt met een nieuw seizoen van Van onschatbare waarde, waarin verkopers de kans krijgen om hun bijzondere object te verkopen aan één van de vier gerenommeerde kenners. Joop! Eindelijk weer kampioen is een prachtige documentaire over oud-wielrenner Joop Zoetemelk, die 40 jaar geleden de Tour won. We zenden 3 specials van MAX Maakt Mogelijk uit, over de gevolgen van het coronavirus voor kwetsbare en hulpbehoevende ouderen.

Op de radio is deze zomer veel te beleven

Ook op de radio valt er van alles te beleven deze zomer! Onder de noemer Bestemming NPO Radio 5 kunnen luisteraars vanaf 18 juli lekker thuis of op de camping genieten van de lekkerste zomerse muziek met de nadruk op de sixties en seventies. In Haandrikman! is er volop aandacht voor de mooiste sportmomenten uit verleden zomers. Zo is er tóch nog een sportzomer. De oplettende luisteraar kan kaarten winnen voor een exclusief concert van Frank Boeijen in openluchttheater de Kersouwe in Heeswijk-Dinther op vrijdag 14 augustus.

Genoeg te doen en lezen op MAX Vandaag en de social pagina’s

Op internet is MAX deze zomer actiever dan ooit. De omroepportal MAX Vandaag bereikte onlangs voor het eerst de magische grens van een miljoen unieke bezoekers per maand. In de zomermaanden is er ook genoeg te lezen en te doen. Zo zijn er vakantietips, achtergrondartikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen, reisverhalen, recepten en zomerse puzzels.  Op de website en de social pagina’s van MAX worden deze zomer nieuwe webonly’s geprogrammeerd, waaronder Heel Nederland Thuis in Beweging met Olga Commandeur en de MAX vakantieman-webonly Koen op de Kaart. In Koen op de Kaart gaat verslaggever Koen Bugter op zoek naar maagdelijke Hollandse vakantieparels.

En natuurlijk staat MAX Magazine, hét tv-magazine van Omroep MAX, elke week weer boordevol artikelen, acties en tv-tips.

U ziet, ik heb niets te veel gezegd: MAX is er, ook déze zomer!

Geef een reactie