pensioen

Hoe vind ik mijn vergeten pensioen terug?

Op deze plek schreven wij al vaker over vergeten pensioenen. En over het feit dat er voor vele miljoenen aan vergeten pensioenen in de kluizen van de pensioenfondsen liggen te verstoffen. Rond 25 september 2017 kwam dit zelfs groot in het nieuws: alleen al de 3 grootste pensioenfondsen hebben voor 350 miljoen euro aan vergeten pensioenen op hun balans staan. Dit roept natuurlijk veel vragen op. We behandelen er 5.

1. Wat is een vergeten pensioen?

Een pensioen kan pas uitgekeerd worden, als de pensioengerechtigde het pensioen aanvraagt. Als het pensioen niet aangevraagd wordt, kan het pensioenfonds niet tot uitkering overgaan. Het pensioen is op dat moment een ‘vergeten pensioen’.

2. Hoe kan het dat een pensioen niet aangevraagd wordt?

Normaal gesproken krijgt u een halfjaar vóór aanvang van het pensioen de benodigde aanvraagformulieren toegestuurd. Maar het komt weleens voor dat het pensioenfonds niet over uw adresgegevens beschikt. U krijgt dan geen aanvraagformulier. Als u er ook zelf niet achteraan gaat, gebeurt er niets; u krijgt geen pensioen.

3. Hoe kan het dat het pensioenfonds mij niet kan vinden?

Sinds een aantal jaren hebben pensioenfondsen toegang tot de basisregistratie persoonsgegevens. Bovendien heeft iedere Nederlander een uniek burgerservicenummer (voorheen sofinummer). Met deze informatie kunt u eenvoudig worden opgespoord. Ook als u in de tussentijd bent verhuisd. Problemen kunnen zich voordoen als u een pensioen heeft opgebouwd in de periode vóórdat deze informatie beschikbaar was. Het gaat dan vooral om pensioenen die tot in de jaren 80 zijn opgebouwd. Ook als u bent geëmigreerd, kan het ingewikkelder zijn om u op te sporen.

4. Hoe kom ik erachter of ik een vergeten pensioen heb?

Als u een DigiD heeft, kunt u op mijnpensioenoverzicht.nl achterhalen welke pensioenen u heeft opgebouwd. U kunt ook bellen naar 020-7512870. Let wel op: deze pensioenoverzichten zijn niet altijd volledig; niet alle ‘oude’ pensioenen zijn hierin verwerkt. Denkt u iets te missen in dit overzicht, dan kunt u contact opnemen met uw werkgever van destijds (als die nog bestaat) of met het pensioenfonds zelf. Zo nodig duiken zij voor u in de papieren archieven om informatie over uw pensioen te achterhalen.

5. Ben ik niet te laat?

Nee. Sinds 2002 verjaren pensioenrechten niet meer. Had u al vanaf  2002 een vergeten pensioen, dan heeft u recht op volledige uitbetaling, met terugwerkende kracht. Is de pensioengerechtigde al overleden, dan kunnen de partner of kinderen het pensioen laten uitkeren; zij moeten zich binnen 5 jaar na overlijden melden bij het pensioenfonds. Let op: vaak heeft u daarnaast ook nog recht op een partnerpensioen. Dat wordt na overlijden van de pensioengerechtigde uitgekeerd aan de partner.

MAX Ombudsman Rogier de Haan heeft meer columns geschreven over dit onderwerp:
Hoe is het nu met…de vergeten pensioenen?
Wegens succes gesloten: dossier vergeten pensioenen

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie

Reacties (3)

  oosterwijck says:

  Ik heb ook zo’n vergeten pensioen klaarliggen. … Niet dat ik het vergeten ben, … nee het pensioenfonds is mij vergeten. … Het is zelfs een pensioenfonds dat niet indexeert. Crimineel is dat, maar het mocht van onze regering (het is toch maar voor het gepeupel). Een kortstondige werkgever in de periode 1981-1982, sloot mij aan bij een pensioenfonds dat niet indexeert omdat het voor hem een paar tientjes per jaar goedkoper was, als een pensioen dat wel indexeert. Ik zit daardoor met het probleem dat mijn pensioen (van dat crimineel fonds) elk jaar minder waard wordt, door de geldontwaarding. Ik kreeg elk jaar een overzicht, van dat pensioenfonds, tot ergens rond de eeuwwisseling, toen hielden de overzichten op. Ik heb elke brief, van elk pensioenfonds altijd goed bewaard, vanaf de eerste dag dat ik ging werken tot nu toe. Dus als ik over twee jaar, mijn pensioenen ga incasseren, komt dat fonds nog aan de beurd. Dan kunnen ze van mij een brief verwachten. Ik kijk een paar keer per jaar op de site “Mijn pensioen” en kan exact zien hoeveel de stand is, van alle vermelde pensioenfondsen. Eén pensioen groeit nog steeds elk jaar (premievrij). Maar dat crimineel pensioen staat er niet bij. Die denken dat ik ze vergeten ben. Het is maar een betrekkelijk klein bedrag, maar ze zullen betalen, tot de laatste cent.

  joszevenvijf says:

  geachte,
  Er is een haalplicht voor pensioen gerechtigde. vreemd. er zou een plicht moeten zijn van pensioen fondsen om rechthebbende op te sporen. Omgekeerde wereld. Als je pensioen premie MOET betalen wordt aan jouw niks gevraagd. Je bent verplicht mee te doen. Geld incasseren is makkelijk voor de fondsen, uitbetalen daar hebben ze een hekel aan. Ik denk recht te hebben op een (klein) pensioen van mijn overleden vrouw. Je komt er gewoon weg niet achter. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd.

  Dinkitoy says:

  Ik heb 1 jaar bij de PTT gewerkt in 1973, en heb geen Digid
  omdat ik al lang geëmigreerd ben,
  hoe kan ik weten of ik nog een klein
  pensioen heb van de PTT?