Emina Zorlak: ‘Wat heeft u nodig om u thuis te voelen?’
Publicatiedatum: 1 november 2025
Het is herfst en ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat dat, hoe onpopulair de mening ook is, mijn favoriete seizoen is. De dagen worden korter en guurder en dat betekent dat we vaker binnen zijn dan buiten. De kaarsjes gaan aan, de pot wordt gevuld met thee en de stoofgeuren komen je tegemoet. En hoewel de fysieke laag feitelijk dikker wordt door de sjaals, truien en jassen, lijkt er mentaal ruimte te komen om naar binnen te keren en juist wat laagjes uit te doen. Thuiskomen, letterlijk en figuurlijk dus. Maar dan rijst direct de vraag: wat heb je nodig om je thuis te voelen?
Thuis bij mezelf
Ik begin direct met een zeer persoonlijke ervaring. In 2016 vielen de 3 steunpilaren uit het leven in dezelfde week om: relatie uit (toekomstplannen in duigen), inbraak in mijn woonplek (alle waardevolle spullen weg en ik voelde me er niet meer veilig en thuis) en de stekker van de klus waarmee ik mijn brood verdiende werd er plots uit getrokken (ik was opeens werkloos). Dit alles in dezelfde week! Het voelde alsof de grond onder m’n voeten verdween. Elke dag minstens een uur wandelen was mijn manier van aarden. Letterlijk stap voor stap, dichter bij een nieuwe situatie. Achteraf gezien was dit een van de meest macht gevende periodes, want ik ontdekte dat hoe uitdagend een situatie ook is, ik op mezelf kan vertrouwen en bouwen. Ik ben thuis bij mezelf.
Rituelen, geuren, plekken en mensen: dat is thuis
Al wandelend gaf ik mijn leven opnieuw vorm. Bij de eerste ontmoeting met mijn huidige partner voelde ik in al mijn vezels: dit is thuiskomen. Samen hebben we ons huis met onze spulletjes. Toch zijn het niet alleen die dingen waar ik een warm gevoel van krijg, maar het zijn de dagelijkse kleinigheidjes die helemaal niet opvallend zijn. De rituelen zoals de gordijnen en het raam openzetten in de ochtend, de eerste kop koffie, de geur van kaneel en kerrie als ik het specerijenlaatje opendoe, kijken naar de verjaardagskalender en de oude foto’s op de muren. Er zijn ook plekken die niet mijn huis zijn, maar waar ik direct het gevoel heb niets te hoeven en mijn schouders wat omlaag zakken. Dat is bij mijn ouders, mijn zus en mijn schoonouders. Ook bij vrienden heb ik dat: schoenen uit, zitten en lekker kletsen. Thuis is dus ook een toestand van zijn, je veilig en gezien voelen.
Afpellen
Bij elke nieuwe situatie in het leven zorgen bovenstaande rituelen voor vastigheid, maar er komen op die momenten ook nieuwe bakens in het leven. Zo zijn er ook situaties, zoals op vakantie, dat er altijd een terugkomend moment is dat ik mij toch thuis voel. Dat is als ik met mijn mes boven de snijplank sta of in de pannen roer. En zo brengt elke geur mij wel terug naar een moment in mijn leven waar ik mij thuis voelde. Het eerste waar ik aan denk is de geur van gebakken ui. Ui is de basis en het begin van bijna elk huiselijk gerecht, het maakt van een huis een thuis.
Het recept
Het najaar is de tijd van warmte zoeken, terug naar binnen keren en herfstsmaken die troost en geborgenheid oproepen; precies het domein van “je thuis voelen”. Hierbij dan ook een recept waar u direct door de geuren en de smaken een warme omhelzing krijgt. Het karamelliseren van de uien zorgt voor een intense, zoete smaak en de miso (gefermenteerde sojabonenpasta, gewoon te koop in de supermarkt) geeft het een extra hartig karakter. De aardappel maakt het romig en vullend. Welkom thuis.
Ingrediënten uiensoep met aardappel:
- 500 gram gele uien
- 2 eetlepel boter
- zout, peper
- 1 theelepel suiker
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1 laurierblad
- 2 teentjes knoflook
- 600 milliliter water
- 1 groentebouillonblokje
- 300 gram kruimige aardappelen
- 2 eetlepel miso
- optioneel: scheutje witte wijn
Bereidingswijze:
Pel de uien en snijd in halve ringen. Smelt de boter in een soeppan en voeg de uien toe. Breng op smaak met wat zout en laat op laag vuur al roerende circa 30 minuten garen. Voeg eventueel af en toe een klein scheutje water toe. Voeg de suiker en balsamicoazijn toe en bak circa 10 minuten. Haal de helft van de uien uit de pan en leg op een bordje.
Pel en hak de knoflook en voeg toe aan de uien in de pan. Bak circa 2 minuten mee. Blus eventueel af met de witte wijn. Schil de aardappelen en snijd in kleine blokjes. Voeg samen met het water, bouillonblokje en laurierblad toe en laat circa 20 minuten op laag vuur pruttelen.
Verwijder het laurierblad. Voeg de miso toe en pureer de soep glad. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de soep over borden en verdeel er de bewaarde uien over.
Culinair journalist Emina Zorlak ontwikkelt al jong een passie voor eten. Naast haar passie voor eten klopt haar hart ook sneller voor media. Voor onder andere MAX bedenkt ze de recepten voor Kook mee met MAX en Bak mee met MAX en heeft ze een eigen kookrubriek hier op MAX Vandaag: Dit kookt MAX Vandaag. Lees hier al haar columns.
(Foto: Shutterstock)



