Nacho's met pepers en saus op een bord, tradities en rituelen

Emina Zorlak: ‘Tradities en rituelen koppelen aan gerechten is van onschatbare waarde!’

Nieuw jaar, nieuwe kansen. En dan heb ik het niet over goede voornemens, want die sneuvelen zo aan het einde van januari vaak toch. Ik heb het over iets starten, wat u met vreugde uw leven lang zult vol houden en waar uw naasten u dankbaar voor zullen zijn. Ontwikkel tradities en rituelen voor uzelf en/of uw gemeenschap, koppel hier een gerecht aan en uw gevoel van geluk zal stijgen. Men zal er over jaren nog met warme gevoelens aan terugdenken.

Tradities, rituelen, gewoonten

Tradities worden vaak van generatie op generatie doorgegeven. Zo vormen ze ook onze identiteit en geven ons het gevoel ergens bij te horen. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwjaarsduik, Koningsdag of de Nationale Herdenking op 4 mei. Rituelen zijn handelingen die tijdens een traditie of een overgang naar een andere fase in het leven, worden uitgevoerd of die een alledaags moment net wat bijzonderder maken. Zoals chocolademelk of snert na de koude duik of een kaarsje aansteken. Dit is anders dan een gewoonte, zoals tandenpoetsen, wat uitgevoerd wordt zonder dat je erbij nadenkt.

Het belang van tradities en rituelen

Onderzoek van de Amerikaanse hoogleraar psychologie Barbara Fiese, leert dat tradities en rituelen zorgen voor orde in de chaos en comfort en veiligheid brengen. Ze hebben een verbindende kracht en geven mensen een gevoel van gezamenlijkheid. Het kan gaan om dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse handelingen. Volgens het onderzoek doen kinderen uit gezinnen met tradities het beter op school en zijn ze zelfs gezonder. Vroeger zat het leven van alledag er vol mee, geïnspireerd op de tradities en rituelen vanuit religies. Maar hoe kunnen we vandaag de dag rituelen vormgeven en comfort, betekenis en saamhorigheid terugbrengen in ons leven dat zich steeds meer online lijkt af te spelen met minder echt contact?

Bepaald eten op bepaalde dagen maken

Het antwoord hierop is voor mij evident: bepaald eten op bepaalde dagen maken. Als er iets is wat een verbindende kracht heeft, dan is het wel eten. Het is een geweldig, krachtig middel om een traditie of ritueel te starten. En wat mij deugd doet: het schijnt dat mensen het afgelopen kwartaal minder kant-en-klaar gerechten hebben besteld via bezorgers. Volgens mij betekent dat dat mensen iets meer zelf zijn gaan koken en hiermee dus zelf hun eigen tradities kunnen vormgeven. Laten we het heft weer in eigen handen nemen!

Stap voor stap werken naar een traditie of ritueel

Het kunnen hele makkelijke dingen zijn, als het maar een herhaling wordt en hiermee stap voor stap een traditie of ritueel. Begin klein. Maak elke zaterdag voor uzelf dezelfde soep. Deze voorspelbaarheid en herhaling zorgen voor comfort en ontspanning. Pantosti’s in het weekend, elke start van de schoolvakantie vieren met een donut of één keer per maand “koken op tafel” (zelf een springroll, wrap of salade samenstellen aan tafel).

Of nodig een keer de buurvrouw uit op zondag voor een koffie met zelfgemaakte cake. Doe het een maand later nog eens. En voor u het weet haken er meer mensen aan en heeft u uw eigen bijzondere netwerk waar niet alleen uzelf, maar ook de genodigden de hele maand naar zullen uitkijken. En wellicht doet u al stiekem veel meer dan u denkt. Denk eens goed na over al uw wekelijkse, maandelijkse, jaarlijkse gerechten en maak het nog groter door er extra bij stil te staan. Het is niet zomaar iets: u geeft uw eigen tradities vorm en zorgt hiermee voor extra betekenis voor anderen. Dit is iets wat uw naasten zich nog lang zullen herinneren.

Persoonlijke herinneringen zijn van onschatbare waarde

Bijna al mijn herinneringen aan tradities en rituelen zijn gekoppeld aan gezellige momenten rondom eten. Winterse zondagen schaatsen met mijn vader en dan bij thuiskomst nog voordat mijn moeder ons gedag kon zeggen, omhelsd worden door de geur van kruidnagel en laurierblad van haar stoofschotel. In het weekend gefrituurde broodjes ontbijten met schalen vol gerookte kaasjes en vleesjes. Hele speciale tarwe- en notenpap met slagroom als toetje tijdens het Eurovisie Songfestival. Spinazierol en huzarensalade met Oud & Nieuw en in de zomer op mijn verjaardag mijn lievelingschocoladetaart met lange vingers.

Dit zijn herinneringen die echt van onschatbare waarde zijn voor mij! Ik probeer nu hetzelfde te doen met mijn gezin en het zelfs uit te breiden binnen vriendengroepen en mijn eigen wijk met de gezelligste buren. Eén van de dingen die ik maak als borrelhap zijn nacho’s met zwarte bonendip, omdat ik er met meer mensen hele bijzondere herinneringen aan heb vol goede gesprekken. Op deze manier probeer ik deze herinneringen voort te zetten op gezellige momenten. En als het er een keer niet is, dan krijg ik teleurgestelde blikken…

Recept feestelijke nacho’s met zwarte bonendip

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • scheutje zonnebloemolie
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 blik zwarte bonen à 260 gram
  • 1 eetlepel chipotle
  • 0,5 bosje koriander
  • 1 limoen
  • peper, zout
  • geraspte kaas (naar smaak)
  • 1 zak nacho’s
  • eventueel erbij: crème fraîche, jalapeno pepers

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Pel de ui en snijd in halve ringen. Pel en hak de knoflook. Verwarm de olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook circa 2 minuten. Voeg de komijnpoeder toe en verwarm circa 1 minuut. Giet en spoel de bonen af en doe ze in een hoge maatbeker. Voeg de gebakken uien en chipotle toe. Hak de koriander en voeg toe. Voeg naar smaak limoensap toe en breng op smaak met peper en zout. Pureer het geheel grof met de staafmixer.

Verspreid de nacho’s over de bakplaat en verdeel in het middel de zwarte bonendip. Bestrooi met kaas en verwarm circa 7 minuten tot de kaas is gesmolten. Verdeel eventueel bij het serveren wat kloddertjes creme fraiche en wat jalapeno pepers erover.

Culinair journalist Emina Zorlak ontwikkelt al jong een passie voor eten. Naast haar passie voor eten klopt haar hart ook sneller voor media. Voor onder andere MAX bedenkt ze de recepten voor Kook mee met MAX en Bak mee met MAX en heeft ze een eigen kookrubriek hier op MAX Vandaag: Dit kookt MAX Vandaag. Lees hier al haar columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie