De democratische supermarkt met groenten naar keuze

Emina Zorlak: ‘Een democratische supermarkt, dat zou toch geweldig zijn?!’

Op 15 september is het Internationale dag van de Democratie, bedoeld om mensen te laten vieren dat ze in alle vrijheid hun stem kunnen laten horen. Democratie betekent dan ook ‘volksheerschappij’. In Nederland is dit de weerspiegeling van de cultuur en ik las hier laatst iets heel moois over met betrekking tot ons eten en de supermarkt speelt daar een belangrijke rol in.

Verwijderd geraakt van ons eten

Voedsel heeft met veel dingen in ons leven te maken: cultuur, traditie, politiek, emotie, economie, gezondheid, noem maar op. Het woord ‘cultuur’, oftewel beschaving, is uit het Latijn van hetzelfde woord afkomstig als het woord ‘cultiveren’, oftewel verbouwen. De manier waarop we tot voor kort hebben gegeten heeft onze beschaving gevormd. Prachtig, toch? We wisten waar ons eten vandaan kwam en wie het verbouwde. Ten opzichte van vroeger zijn we enorm verwijderd geraakt van ons eten. Dit zorgt ervoor dat we minder goede keuzes maken en uit gemak bewerkt eten in ons karretje stoppen. Dat gemak op korte termijn leidt tot ongemak op lange termijn: we hebben allerlei voedselgerelateerde ziektes en we zien het ook terug aan het milieu.

Voedselmisleiding in supermarkt kost huishoudens gemiddeld 2000 euro per jaar!

Gezonde mensen en een gezonde omgeving kunnen we bereiken door de verbindingen te herstellen met ons eten. Eerlijke, echte kennis is hierbij noodzakelijk en dit is precies wat we missen in de supermarkt. We worden gebombardeerd met misleidende marketing en acties, alles met als doel om geld te verdienen aan de consument en niet met het doel om de burgers vitaal te maken. Deze voedselmisleiding kost een huishouden gemiddeld 2000 euro per jaar!*1 Dit, terwijl onze boeren geen eerlijke prijs krijgen.

Slechte voeding in verband gebracht met diabetes 2, dementie en kanker

Zo’n 80 procent van het voedsel uit de supermarkt is ongezond en ook 90 procent van de aanbiedingen is voor ongezond bewerkt voedsel. Uit een poll van Radar onder 3200 respondenten blijkt ook dat bijna 90 procent van de mensen wil dat er een waarschuwing komt op voedingsmiddelen waar weinig goede voedingsstoffen in zitten.*3 Door juiste informatie kunnen er juiste keuzes worden gemaakt en kunnen we voedsel gebruiken om vorm te geven aan onszelf en onze toekomst. Want er zijn ondertussen veel wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat bewerkt voedsel in verband wordt gebracht met ziektes als diabetes 2, dementie en kanker.*2

De supermarkt hoort de mens te dienen

Naar mijn mening hoort de supermarkt de mens te dienen om zo voedzaam mogelijk te eten. Het zou een plek moeten zijn waar het niet om winst gaat, maar waar eerlijke kennis wordt gedeeld over ons eten. We zijn niet alleen consumenten, maar ook burgers die recht hebben op transparantie en een plek aan tafel. Laten we samen, democratisch, een gezonde voedselomgeving vormgeven en hiermee onze eetcultuur weer rijk maken! Hoe zou uw ideale supermarkt eruit zien? Ik ben reuze benieuwd naar uw ideeën en suggesties. Laat ze achter hier onderaan de pagina!

Herwaardering van ons eten

Laten we het echte eten en vooral alle moeite die boeren en makers voor ons eten doen weer op waarde schatten! Koop uit het seizoen, kijk eens of er een landwinkel in de buurt is en kook vooral zelf zonder pakjes en zakjes. Goed voor de gezondheid, uw portemonnee, voor de verbinding met ons medemens en de aarde. Deze maand is de courgette volop in de aanbieding, dus hierbij een makkelijk, voedzaam, goedkoop en vooral heerlijk recept met deze groene rakker!

Groentefritters (lunchgerecht of (borrel)snack):

  •  1 winterpeen
  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels bloem
  • peper, zout
  • scheutje zonnebloemolie
  • 100 gram ricotta
  • 1 eetlepels sambal

Bereidingswijze

Schil de winterpeen en pel de ui. Rasp de courgette, winterpeen en ui en doe de rasp in een theedoek in een vergiet. Bestrooi met flink wat zout en roer goed. Laat goed uitlekken. Kluts de eieren met de bloem in een kom. Pers al het vocht uit de geraspte groente en voeg toe aan de eieren. Breng op smaak met peper en zout en roer goed door. Verwarm een flinke scheut olie in een koekenpan en bak steeds 3 koekjes in circa 7 minuten om en om goudbruin en gaar. Meng de ricotta met de sambal er serveer bij de groentefritters.

ulinair journalist Emina Zorlak ontwikkelt al jong een passie voor eten. Naast haar passie voor eten klopt haar hart ook sneller voor media. Voor onder andere MAX bedenkt ze de recepten voor Kook mee met MAX en Bak mee met MAX en heeft ze een eigen kookrubriek hier op MAX Vandaag: Dit kookt MAX Vandaag. Lees hier al haar columns.

(Bron: *1 – Foodwatch, *2 – Radar en *3 – Eenvandaag Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    lotgenoot says:

    Het valt ons op dat “kopen bij de boer” vlees/aardappels/eieren/kaas/melk in onze regio (amsterdam) weinig tot geen financieel voordeel oplevert.
    Vinden we eigenlijk wel teleurstellend , nl de tussenhandel is uitgeschakeld.

      Heer Bommel says:

      Dat valt ons ook op. En dat is jammer. Want hoezeer ik de boeren ook een goede marge op hun producten gun, ik moet er toch ook apart naartoe.
      Gevolg: meestal neem ik de moeite niet en koop de groente en het fruit gewoon bij de supermarkt.

    De Ouderling says:

    Ik wil héél graag reageren op: slechte voeding in verband gebracht met diabetes 2, dementie en kanker.

    Ik heb een uitdraai voor mij liggen van het DiabetesFonds. Dit DiabetesFonds wordt niet vermeld op deze uitdraai !!!
    WEL de slagzin: Making Diabetes Easier. Met de firmanaam: Vital Aire JA JA !!!

    De verdere inhoud van de uitdraai ga ik ook uittikken. Zal even duren, ik loop in mijn 86ste levensjaar. Daar gaatie…

    Stevia is een natuurlijke zoetstof die geen calorieën bevat. Het is een van de gezondste alternatieven voor verfijnde suiker. Het heeft een intens zoete smaak en de consumptie ervan veroorzaakt geen glycemische pieken. Het heeft alle voordelen van gewone suiker, maar geen van de nadelen!

    Stevia wordt met name aanbevolen voor diabetes type 2, omdat het geen invloed heeft op de bloedglucosewaarde, uw lipidenprofiel of lichaamsgewicht. Het heeft ook een antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom Stevia al sinds de oudheid wordt gebruikt als zoetstof en medicinale plant!

    3 – Synthetische zoetstoffen en imitatiesuikers

    Synthetische zoetstoffen, ook bekend als (kunstmatige zoetstoffen) of (nepsuiker), zijn ideaal voor mensen met diabetes die op zoek zijn naar een goed alternatief voor normale suiker. Als voedingsadditieven bootsen de de smaak van suiker na. De belangrijkste voordelen? Ze bevatten minder calorieën dan normale suiker of helemaal geen calorieën en verhogen de bloedglucosewaarden niet.

    De belangrijkste kunstmatige zoetstoffen (ik zet ze achter elkaar) zijn:

    sucralose (E955); aspartaam (E951); neotaam (961); sacharine (E954); cyclamaat (E952); acesulfaamkalium (E950).
    Dit zeg ik: wordt ook wel ake genoemd.

    De bekendste zoetstoffen, sucralose en aspartaam (dit zeg ik: komen in vreselijk veel dranken en drankjes (zowel in fles, blik of kunststof flacons voor) zijn respectievelijk 600 en 200 keer zoeter dan normale suiker! Daarom is het mogelijk om de totale gebruikte hoeveelheden te verminderen.
    Deze nepsuikers hebben echter geen energiewaarde en bevatten geen voedingsstoffen.

    Nu iets van mij: ZO WORDT DE MENSHEID VERGIFTIGD!!!!

    Ik heb géén aandelen: máár koop het boekje; WAT ZIT ER IN UW ETEN?, de gids die uitlegt wat E-nummers in uw eten doen.
    Te koop bij Uitgeverij Bouillon!

    Ook heb ik gebeld met het DiabetesFonds, met nog steeds het telefoonnummer in Amersfoort, waar een dame mij vertelde dat zij vrijwilligster was en daar alleen maar zat om mensen in of uit te schrijven. Toen ik haar vertelde dat het DiabetesFonds enorm achter liep met hun E-nummers, werd door een ander fenomeen de lijn doodgelegd.

    Logisch: het kantoor van Vital Air bevindt zich op een park vol gebouwen, waar op een gebouw zelfs .nl (Google) staat.
    Deze firma gaat dit najaar fuseren met 2 andere bedrijven, en krijgen dus 1 naam. Ook heb ik hun jaarverslag 2023 gelezen.

    Mijn conclusie: dit is verdienmodel, mensen zijn niet belangrijk. O ja, dit park bevindt zich in Emmeloord!

    P.S. Ik heb naast mijn scherm 6 boodschappen staan waar rommel in zit.

    De enige èchte Chocomel Koopmans Meergranen pannenkoekenmeel Jetgum sugar free en Almdudler original – beide gekocht bij Lidl

    ManaSOL Popping BoBa 500 ml. Aanbieding bij Het Kruidvat
    Bij voorbaat met niet voor kleine kinderen. (Ik vond bij het gevonden E-nummer: ook niet voor zwangere en/of zogende moeders.)

    Appelkruimelvlaaipunt met 9 E-nummers, gekocht bij Jumbo.

    Op diverse plekken gevonden: Eet alleen nog maar Bio-sinaasappels. Inderdaad: ik heb(alléén bij sinaasappels) E-nummers gevonden.

    Ik wens een ieder een gezond leven, inclusief mijzelf.

    Groetjes van De Ouderling

    mapje says:

    Mijn supermarkt zou er zo uitzien. Geen plastic verpakkingen, een paar soorten koekjes, chocola en zoutjes, geen meterslange schappen vol! sowieso veel minder keus van eigenlijk alles behalve verse groenten, alleen producten uit Europa en passend bij het seizoen ( geen aardbeien in de winter). Als je nu de midden vakken mijdt kom je al een heel eind, behalve dan al het plastic.