boerenkool

Wist u dit al over boerenkool?

Boerenkool is het lekkerste als er een nacht vorst overheen is gegaan, luidt de volksmythe. Nu het in de nacht van 19 op 20 november 2019 heeft gevroren vinden wij het hoog tijd om te achterhalen of dit boerenkoolweetje op waarheid berust. Nu we toch bezig zijn belichten we gelijk wat andere feitjes over deze groente. 

Boerenkool wordt dus écht lekkerder van vorst

Allereerst de volksmythe. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de effect van vorst op de samenstelling van boerenkool. Wat blijkt? Het zetmeel in de bladeren wordt door vorst omgezet in suiker, wat de plant uiteraard zoeter maakt. Veel mensen vinden dit lekkerder, maar heel veel verschil maakt het ook weer niet. De transitie van zetmeel naar suikers door vorst wordt koude-geïnduceerde verzoeting genoemd. Boerenkool is lang niet het enige gewas waarop vorst dit effect heeft. Ook bij aardappelen gebeurt dit.

In de vriezer leggen helpt niet

Goed, we weten nu dus dat boerenkool doorgaans lekkerder wordt gevonden nadat de bladeren bevroren zijn geweest. Toch helpt het niet om een zak boerenkool uit de supermarkt thuis in de vriezer te leggen. Het bevriezen moet geleidelijk gaan om de koude-geïnduceerde verzoeting te bereiken. Vriezers zijn doorgaans erg koud, waardoor de groente te snel bevriest.

Zelf (bevroren) boerenkool in de tuin? Pas op met oogsten

Mensen die boerenkool in de moestuin verbouwen en hopen er vanavond een extra lekkere stamppot van te maken moeten oppassen met oogsten. Het gewas moet eerst helemaal zijn ontdooid voordat het geoogst kan worden. Vorst maakt bladeren kwetsbaar, waardoor ze snel beschadigen als er niet heel voorzichtig mee om wordt gegaan.

Nederland oogst steeds minder boerenkool

Boerenkool is een populaire groente in ons land, maar er wordt al jaren minder van geoogst. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wordt er in 2018 zo’n 7 miljoen kilo van het land gehaald. Ter vergelijking: in 2004 is dat 14 miljoen kilo. Witte kool, waar onder andere zuurkool van wordt gemaakt, is de meest geoogste koolsoort in Nederland; daarvan wordt in 2018 98 miljoen kilo binnengehaald.

Boerenkool gaat internationaal

In 2018 vertelt Wilco van den Berg van brancheorganisatie GroentenFruit Huis aan nieuwswebsite nu.nl dat ruim de helft van de Nederlandse huishoudens weleens boerenkool eet. Niet alleen in ons land staat het geregeld op tafel; in andere landen is dit ook het geval. In de Verenigde Staten is het bijvoorbeeld een hit. Hier heet de groente kale en kan het rekenen op steeds meer aanhang. In 2010 besteedt de bekende Amerikaanse tv-arts Dr. Oz aandacht aan boerenkool en noemt hij het een ‘superfood’; een uitermate gezond product. Daarna neemt het een vlucht in dit land. Uit onderzoek blijkt dat het land in 2007 1.000 boerenkooleters telt en in 2012 al 2.500. Op een bevolking van meer dan 325 miljoen mensen is dat natuurlijk niet zoveel, maar het is meer dan niets.

Boerenkool is overigens een stuk minder populair in de landen om ons heen. Zowel in Frankrijk als België wordt het gezien als een vergeten groente. In Duitsland is het wel bekender en wordt het ook gekweekt en gegeten. Met name in het noorden van Duitsland w is dit het geval, maar de consumptie loopt wel terug.

Stomen is het beste

Boerenkool wordt meestal gekookt, maar wist u dat stomen eigenlijk het gezondst is? Door deze bereidingswijze blijven de meeste voedingsstoffen bewaard. 25 minuten stomen is lang genoeg.

Recepten met boerenkool

Zin in boerenkool? Op maxvandaag.nl vindt u verschillende boekenkoolrecepten

Boerenkoolstamppot met gebakken kastanjechampignons

Boerenkoolsoep met gorgonzola-drie-in-de-pan

Pompoenlasagne met boerenkool

(Bron: de Volkskrant, Quest, nu.nl)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Petrus Marinus de Bueger says:

    Hier in Wiesmoor in de regio Niedersachsen is het een oude traditie, er worden boerenkool reizen georganiseerd.
    De boerenkool is op generlei wijzen te vergelijken met dat wat we van Nederland kennen, dat eten we het met een tamp worst en spekjes, echter hier zit er Pinkel bij een soort braadworst speklapjes en nog veel meer vlees te veel om op te noemen, en vergeet vooral de drank niet die moet rijkelijk vloeien, ik heb er een paar maal aan meegedaan, het is leuk en erg gezellig, wat mij wel is opgevallen dat elk dorp en gehucht zo hun eigen tradities hebben, het is vooral een sociale aangelegenheid en het wordt veelal gegeten met grote groepen. Over smaak valt vaak niet te twisten, maar mijn eigen ervaring was als Nederlander, het zou ons teveel zijn, echter zoals wij het eten vinden ze het hier maar magertjes en weinig smaakvol. Groetjes vanuit Wiesmoor en geniet gewoon van de boerenkool op welke manier dan ook klaar gemaakt; P.M.de Bueger

    Nelleke reageert says:

    Ik maak regelmatig (winters) boerenkool met worst quiche. Behelst we, iets meer dan alleen boerenkool met worst. De boerenkool wordt gewokt alvorens in de quiche te gaan.
    Lekker recept?
    300 gr boerenkool, 1 rookworst, 200 gr spekblokjes, stukje blauwschimmelkaas, knoflook naar smaak, 150 gr geraspte kaas, 1 ui, 1 rode paprika, vers gemalen leper, sambal naar smaak, 3 eieren, 150 ml melk, pak hartige taartmix.
    Kool, rookworst, spekjes,ui, knoflook, sambal, peper en paprika wokken.
    Taartmix volgens pak. Voeg bij de sausmix extra geraspte kaas toe.
    Bekleed een taart of pizzavorm met deeg. Leg daarop de gewokte mix, kruimel er de blauwschimmelkaas overheen, giet daarover heen de sausmix en zet in de oven. Smullen maar!