Rundergehakt in verpakking in de supermarkt.

Dit is waarom rundergehakt ineens zo duur is en deze alternatieven zijn er

De prijs van rundergehakt is flink gestegen. Waar u begin 2025 nog ongeveer 12 euro per kilo betaalt, ligt de prijs later in het jaar rond de 17 euro. Dat is een stijging van zo’n 40 procent en dat merkt u direct in de supermarkt. Verschillende factoren spelen hierbij een rol, zowel in Nederland als wereldwijd. Wij leggen uit waarom de prijs zo is gestegen.

Waarom is de prijs van rundergehakt zo hoog?

De prijs van rundergehakt is flink opgelopen en dat heeft verschillende oorzaken. In Nederland en andere landen zijn er steeds minder runderen. Door strengere milieuregels en stikstofmaatregelen moeten boeren hun veestapel verkleinen, om de uitstoot van stikstof te verminderen. Voor sommige boeren is het financieel of praktisch niet haalbaar om aan alle nieuwe eisen te voldoen. Zij kiezen er daarom voor om te stoppen of laten zich uitkopen door de overheid. Dat zorgt ervoor dat er minder rundvlees wordt geproduceerd. Minder koeien betekent minder aanbod, terwijl de vraag naar rundvlees grotendeels gelijk blijft. Dit zorgt ervoor dat de prijs flink is gestegen.

Gaat kweekvlees op korte termijn regulier vlees vervangen?
Lees ook: Wat is kweekvlees en gaat het op korte termijn vlees vervangen?

Ook buiten Europa speelt er van alles mee. Een groot deel van het rundvlees dat in Nederland wordt verkocht, komt uit de Verenigde Staten. Daar hebben boeren al jaren te maken met droogte, waardoor het steeds moeilijker is om genoeg veevoer te verbouwen. Veel veehouders slachten hun dieren daarom op jongere leeftijd of slachten extra koeien. Dat levert op korte termijn meer vlees op, maar zorgt later juist voor een tekort. Die schaarste heeft wereldwijd gevolgen, zo ook in Nederland, waar de prijzen daardoor verder stijgen.

Blauwtongvirus

Het blauwtongvirus heeft grote gevolgen voor de rundveesector. Dat is een virusziekte die herkauwers zoals schapen, runderen en geiten kunnen krijgen. Het wordt overgebracht door besmette knutten, dit zijn kleine muggen. De ziekte kan symptomen veroorzaken zoals koorts, vermageren en een verminderde vruchtbaarheid bij koeien. Hierdoor worden er minder kalveren geboren. De beschikbaarheid van rundvlees neemt hierdoor af en de productie blijft nog wel even beperkt.

Vraag blijft hetzelfde

Ondanks de prijsstijging blijft de vraag naar rundergehakt stabiel. Voor veel consumenten is gehakt een vast onderdeel van de wekelijkse boodschappen. Het wordt gebruikt in veel gerechten, waardoor het lastig is om volledig te laten staan. Daarnaast is gehakt, ondanks de hogere prijzen, nog altijd de meest betaalbare vorm van rundvlees. Gehakt is vaak namelijk goedkoper dan een biefstuk of entrecote. De blijvende vraag zorgt er ook voor dat supermarkten en leveranciers weinig reden hebben om de prijzen te verlagen, wat de prijs hoog houdt.

recepten zonder vlees
Lees ook: Recepten zonder vlees: ook lekker ná de Week Zonder Vlees

Wat betekent dit voor u?

Voor u als consument is de kans groot dat de prijs van rundergehakt voorlopig hoog blijft. De combinatie van hogere productiekosten, een kleiner aanbod en een stabiele vraag zorgt ervoor dat supermarkten weinig ruimte hebben om prijzen te verlagen. Wie vaak gehakt gebruikt, zal dit nog wel even blijven merken tijdens het doen van de boodschappen.

Alternatieven voor gehakt

Omdat de prijs van gehakt zo is gestegen, kunt u goedkopere en duurzamere alternatieven kopen. Er zijn veel verschillende opties die niet alleen vriendelijker zijn voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu.

  • Kipgehakt: dit gehakt bevat minder vet dan rundvlees en is vaak goedkoper. Het is veelzijdig in gebruik en past in veel gerechten.
  • Half-om-halfgehakt: dit is een mengsel van rund- en varkensvlees dat qua smaak lijkt op rundergehakt, maar voordeliger is.
  • Plantaardig gehakt: wie minder vlees wil eten (of soms minder wil betalen), kan kiezen voor plantaardig gehakt. Vegetarisch gehakt bestaat meestal uit plantaardige eiwitten zoals soja, tarwe, of erwten, aangevuld met ingrediënten als oliën, kruiden, specerijen en soms vezels om de smaak en textuur te verbeteren.
  • Plantaardig verrijkt rundergehakt: dit is een product dat bestaat uit een mix van rundvlees en plantaardige ingrediënten. Het is een middenweg tussen traditioneel gehakt en volledig plantaardige gehaktvervangers en heeft als doel de hoeveelheid vlees in een gerecht te verminderen, terwijl het toch een vertrouwde smaak en structuur behoudt.

(Bron: Consumentenbond, AD, grutto.com, NOS. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (10)

    JB says:

    Zo minimaal mogelijk vlees eten er zijn veel alternatieven.

    veertje12 says:

    Soms is tartaar net zo duur en daar zit minder vet in.

    Margeaux says:

    Maak maar zo duur mogelijk! Dieren vermoorden voor consumptie is in deze tijd niet meer nodig.
    Er zijn tegenwoordig genoeg alternatieven. En nee, je hebt geen vlees nodig je hebt bepaalde voedingsstoffen nodig die prima uit een plantaardig dieet te halen zijn. Behalve B12. Koeien krijgen hiervoor ook supplementen toegediend, dus skip the cow!!

      Jan56 says:

      Dus als ik het goed begrijp, draag jij alleen synthetische kleding, in NL gefabriceerd, waar géén dieren aan te pas zijn gekomen ??

      Len123 says:

      en leren schoenen ook niet. zit op een stoffen bank en heeft een linnen boodschappentas!

      Willem Damme says:

      Waarom zo vijandig laat ons zelf beslissen wat we willen eten

    Pietje Puk says:

    Ik eet al jaren geen vlees meer. Nooit lekker gevonden. Gestopt omdat het onbetaalbaar werd. Mis het dus niet.

    Len123 says:

    Gebruik tegenwoordig veel vaker tartaar.
    is een prima alternatief en., heel raar, doorgaans goedkoper!
    Koop ook wel eens runderlappen in de aanbieding en maal dan zelf, dat is ook goedkoop en je hebt invloed op de kwaliteit!

    Muisje6 says:

    Kipgehakt is inderdaad een prima alternatief en nog lekker ook!!!!

    Marianne Steenstra says:

    en wat je ook moet doen als je het van AH koopt regelmatig wegen want het gebeurt menig keer dat het gewicht niet klopt