knutten

Overlast van muggen en vervelende bulten? Het kunnen knutten zijn

Alsof overlast van de gewone steekmug al niet genoeg is, moeten we tijdens de zomermaanden ook nog rekening houden met knutten. Deze uiterst kleine muggensoort houdt zich vooral op in waterrijke gebieden en kan venijnig steken.

Knutten zijn een kleine muggensoort

Knutten behoren tot de muggen en worden ook wel knijten, knaasjes, meurzen of kneuten genoemd. Er komen ongeveer 100 soorten van in Nederland voor. Ze zijn slechts tussen de 1 en 4 millimeter groot en voorzien van 1 paar vleugels. Ze zijn in de zomermaanden actief en komen vooral in waterrijke gebieden voor. In Nederland concentreert het knuttenprobleem zich in de laagveengebieden en nabij boerderijen. Ook bij knutten steekt alleen het vrouwtje en dan vooral aan het einde van de dag. In het Engels worden ze daarom ook wel five-O’s, genoemd, vanwege het feit dat ze vooral rond vijven in de middag steken.

knutten

Op andere plekken in Europa zijn ze vooral in Schotland en Scandinavië berucht. In Schotland kunnen er zoveel knutten tegelijk voorkomen, dat het een ware plaag wordt. Dat neemt dan zo’n aanvang aan dat het zelfs niet meer mogelijk is om buiten te werken.

tijgermug
Lees ook: Pas op dat u de tijgermug niet mee terug van vakantie neemt en wees ook thuis alert

Vervelende steek

Wie door knutten gestoken wordt, zal het weten. Want ook al zijn de mugjes klein, hun beet is door hun brede steekmond vrij ingrijpend. U kunt er enorme jeuk, een branderig gevoel en een zwelling aan overhouden. Dat kan in het meest gunstige geval enkele minuten tot enkele uren aanhouden. Maar in het slechtste geval dagenlang. Uiteindelijk kunt u er kleine littekentjes aan overhouden. Het gemene is, u ziet de kleine mugjes nauwelijks wanneer ze u belagen en merkt het vaak pas wanneer ze al steken. Soms met meerdere tegelijk.

Blauwtong

Ook op dieren hebben ze het voorzien. Vooral bij herkauwers en paarden kunnen ze dan vervelende ziektes veroorzaken, zoals het blauwtongvirus, Schmallenbergvirus en het Afrikaanse paardenpestvirus. In onze gebieden brengen ze op mensen geen ziektes over. In september 2023 is er een grote uitbraak met blauwtong en raken veel schapen en runderen besmet. De virusziekte is niet besmettelijk bij dieren onderling en niet overdraagbaar naar de mens. Veel dieren overleven de ziekte niet. Landbouworganisatie LTO Nederland wil dat er zo snel mogelijk een veilig vaccin komt. Het ministerie van Landbouw onderzoekt of er in landen buiten Europa zo’n vaccin bestaat tegen het type blauwtong dat nu in Nederland heerst.

muggenbult
Lees ook: Wat helpt er echt tegen een muggenbult?

Zo kunt u de overlast van knutten beperken

Om te voorkomen dat u gestoken wordt kunt u het beste zoveel mogelijk in beweging blijven. Wanneer u aan de waterkant of op een terras zit, is dat niet altijd mogelijk en dan helpt het om bedekkende kleding te dragen. Eventueel aangevuld met een insectenwerend middel dat DEET bevat. In huis is het effectief om een luchtstroom te creëren, bijvoorbeeld met een ventilator en door de knutten buiten te houden met fijnmazige horren. Om te voorkomen dat ze in uw directe omgeving kunnen broeden, helpt het om plekken met stilstaand water te vermijden. In een eerder artikel vertellen we hoe u dat kunt doen. Als u het voor het uitzoeken heeft waar u heen gaat, vermijd dan moeras- of veenachtige gebieden of zoek de kust op. Aangezien knutten niet van wind houden, komen ze daar niet voor. Gaat u ergens kamperen, verblijf dan niet in de buurt van water.

(Bron: Kennis- en Adviescentrum Dierplagen, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Wageningen University & Research, Vroege Vogels, Ongediertetips.nl, Het Parool. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  GerdaH says:

  In Groningen noemden we onweersvliegjes ook knut. Wel lastig maar steken niet.

  BIJBLOEM says:

  Ja, vlieg noemen de Groningers “Mug”.
  Hoe ze een mug noemen? Zo ver reikt mijn kennis niet.

  In Engeland noemen ze de kleine mugjes weer anders. Die zijn extreem hinderlijk. Maar ze komen alleen onder bepaalde weersomstandigheden voor.
  Ik had het geluk om een korte periode daar te zijn met veel zon en weinig dampen. (Mist)
  Schotten zelf waren blij verrast met het uitzicht zonder wolken. Geen mugjes ook.
  in Zuid Nederland hebben ze bier dat mug heet. 🙂

  Ja, taal is een mooi ding.

   dupje says:

   een mug heet daar een neefje