zemelen

Zijn zemelen nog gezonder dan havermout?

Havermout heeft vele gezondheidsvoordelen, maar het kan nóg gezonder, in de vorm van zemelen. Haverzemelen zijn afkomstig van het buitenste velletje van haverkorrels.

Gezondheidsvoordelen zemelen

Zemelen bevatten minder vet dan havermout en meer eiwitten en vezels. Ook zijn ze rijk aan antioxidanten. Net als havermout hebben zemelen een gunstige invloed op het onder controle houden van de cholesterol. Haverzemelen mengen met andere voeding in het spijsverteringsstelsel, maar het lichaam kan de vezels die erin zitten, niet absorberen. Dit zorgt ervoor dat ze worden uitgescheiden en daarbij nemen ze meteen de nodige suikers en vetten waarmee ze vermengd zijn met zich mee. Daardoor wordt er minder suiker en vet door het lichaam opgenomen. Aangezien er door de zemelen ook nuttige voedingsstoffen opgenomen en uitgescheiden kunnen worden, is het advies er maximaal 4 eetlepels per dag van te nuttigen. Zemelen hebben veel vocht nodig om hun werk goed te kunnen doen, dus het is belangrijk om er voldoende bij te drinken.

havermout
Lees ook: Moet u havermout eerst koken?

Vezels in zemelen helpen bij diarree en verstopping

Zemelen bestaan voor bijna de helft uit vezels. In 1 eetlepel van 5 gram, zitten 2,2 gram vezels. Een vezelrijke voeding heeft een positieve invloed op de spijsvertering. Het kan klachten verhelpen en voorkomen. Ze zorgen voor een vaste, maar soepele ontlasting en helpen zowel bij diarree als verstopping. Ook nemen met vezelrijke voeding het risico op darmkanker en hart- en vaatziekten af. Het Voedingscentrum raadt aan om dagelijks 30 tot 40 gram vezels te eten. Wie eet volgens de Schijf van Vijf krijgt deze hoeveelheid inderdaad binnen, maar in de praktijk lukt dit veel mensen niet. Het toevoegen van zemelen aan het dieet, kan dit positief beïnvloeden. Zemelen behoren tot de oplosbare vezels en in contact met voldoende vocht, ontstaat er een gelachtige stof, die lang een verzadigd gevoel geeft. Hierdoor ervaart u minder trek, wat handig kan zijn voor wie wat wil afvallen.

Glutenvrij

Haverproducten zijn over het algemeen glutenvrij en dat geldt ook voor zemelen. Mits ze tijdens de verwerking niet met andere granen in contact geweest zijn.

Verschil haverzemelen en tarwezemelen

Naast haverzemelen bestaan er ook tarwezemelen. In plaats van het buitenste laagje van een haverkorrel, wordt hier het buitenste laagje van een tarwekorrel voor gebruikt. Ook tarwezemelen zijn rijk aan vezels en stimuleren daarmee de stoelgang.

(Bron: Libelle.be, Womens Health Magazine, mlds.nl, gezondheid.be, Voedingscentrum, gezondeten.nl, Consumentenbond, Plus Magazine, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie