Warme kleding stoffen wol

Welke stoffen zorgen voor de meest warme kleding en wat zijn de beste combinaties?

Als de temperatuur binnen of buiten laag is, is warme kleding onontbeerlijk. Welke stoffen bezorgen u de meeste warmte? En wat is de beste combinatie qua lagen? Wij leggen het uit.

Van wol tot katoen: wat zijn de warmste stoffen?

Welke stof het best beschermt tegen kou? Het antwoord op die vraag ligt eigenlijk voor de hand, want dat is wol. De schapenvacht is van nature al isolerend en vochtafdrijvend en is dus ideaal voor in de winter. Verder kunt u fleece dragen om uzelf te verwarmen. Het materiaal is lichter dan wol, maar net zo isolerend en snel drogend. De productie van een fleecetrui of fleecedeken is alleen niet zo milieuvriendelijk.

Zijde kan eveneens helpen om het warm te krijgen. De zijderups gebruikt het dunne, zachte materiaal immers om een cocon voor zichzelf te maken. Of wat dacht u van flanel? Deze stof is de basis voor veel soorten beddengoed en winterpyjama’s. Maar er bestaat ook warme kleding van flanel, zoals overhemden en jassen. Kasjmier is ook een warme stof, al is het hoge prijskaartje een nadeel. Katoen biedt van zichzelf niet zoveel warmte, maar kan in combinatie met andere stoffen wel handig zijn.

Winterkleding
Lees ook: Met deze tips gaat uw winterkleding langer mee

Welke combinatie is het best?

Als u uzelf wilt beschermen tegen de kou, is een combinatie met meerdere lagen namelijk het beste. De onderste laag dient vochtafdrijvend te zijn, want anders krijgt u het alsnog koud als u gaat zweten. Dit kan zijde, maar ook nylon zijn. De 2e laag fungeert als isolatie, om uw lichaam warm te houden. De stof moet tegelijkertijd licht zijn, waardoor fleece als beste kandidaat uit de bus komt. Katoen is eveneens een optie, mits de onderste laag goed ‘ademt’ en niet te veel vocht vasthoudt.

De bovenste laag is er om u te beschermen tegen weer en wind, als u naar buiten gaat om bijvoorbeeld een fietstocht te ondernemen. Polyester is afkomstig van ruwe olie en daardoor niet duurzaam, maar het houdt u wel warm en droog. Met een van wol gemaakte jas kunt u natuurlijk ook vooruit.

huis warmer
Lees ook: Zo houdt u uw huis warmer tijdens kou en vorst

Is elektrisch verwarmde kleding een optie?

En als u het binnenshuis warm wilt hebben, kunt u dat proberen te doen met elektrisch verwarmde kleding. Deze vesten, broeken en handschoenen werken volgens het principe van de elektrische deken. Met een bijbehorende accu of powerbank kunt u de kleding lokaal verwarmen. De 79-jarige Joop Martinali uit Helmond heeft in China zo’n broek besteld en is een tevreden gebruiker, vertelt hij in oktober 2022 aan Omroep Brabant. “Ik had de verwarming vroeger altijd op 21 graden staan, nu op 17. Door die broek ’s avonds te dragen en aan te zetten, heb ik het toch lekker warm.”

Het opladen van de batterij kost bovendien aanzienlijk minder energie dan het verwarmen van een hele woning. “Ik moet het warm hebben, niet mijn meubels”, stelt Martinali dan ook. Hij kan naar eigen zeggen 3 dagen vooruit met zijn elektrisch verwarmde broek, voordat hij de batterij weer op moet laden. Mocht u zelf van plan zijn om elektrisch verwarmde kleding te dragen, ga dan wel na of ze brandgevaarlijk en/of goed voor uw gezondheid zijn. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit met elektrische dekens. En MAX Meldpunt legt uit hoeveel u juist kunt besparen met een elektrische deken.

verwarming
Lees ook: De verwarming lager: zo went u eraan, maar let op de gezondheidsrisico’s

(Bron: Modernratio, Libelle, Shirts en zo, Mascot, Royal Look, Omroep Brabant. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Tinika51 says:

    Het probleem van synthetische kleding is dat het zo statisch is. Ik krijg voortdurend schokken.
    Gelukkig deze winter minder doordat het erg nat is, maar katoenen kleding is weer koeler in dragen, dus het blijft een probleem om het en lekker warm te hebben en niet al te statisch worden.