kreukende stoffen strijken

Was- en strijktips voor kreukende stoffen

Elke stof heeft zijn eigenschappen en samenstellingen. Katoen is weer anders dan polyester en linnen weer dan wol. De één mag niet te heet gewassen worden en de ander mag niet in de droger. Sommige stoffen kreuken heel snel terwijl andere helemaal strijkvrij zijn. Hoe dit kan en hoe de stof gewassen en gestreken moet worden, leest u hieronder.

Katoen en Linnen

Kledingstukken die snel kreuken, zijn gemaakt van stoffen die erg vochtopnemend zijn. Katoen en linnen kunnen, zonder nat aan te voelen, zo’n 20 procent van hun droge gewicht aan vocht opnemen. Het vocht in de stof wordt afgegeven aan de lucht waardoor de kleding droog blijft aanvoelen. Dit maakt kledingstukken van deze stof ideaal bij hoge temperaturen. Het nadeel is, dat ze om dezelfde reden snel kreuken. Beide stoffen kunnen echter goed tegen hitte en daarom heet gestreken worden. Wit linnen en katoen mag op 60 graden gewassen worden, maar was linnen liever op 30 graden. Vooral de gekleurde stoffen, want door warm wassen worden de kleuren vaal. Linnen is kwetsbaar, dus centrifugeer op een laag toerental. Het strijken gaat het makkelijkst wanneer de stoffen nog vochtig zijn.

Synthetische stoffen

Stoffen met synthetische vezels zoals acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Deze kunt u na het wassen gewoon op een hanger drogen en hebben geen strijkbeurt nodig. Was de stoffen niet warmer dan 40 graden om krimpen te voorkomen. Polyester is kleurvast en kan met lichte-en donkere kleuren samen gewassen worden. Het kan gebeuren dat het kledingstuk, na het wassen, toch een beetje kreukt. Deze kunt u het beste op de laagste stand strijken. Blijf niet te lang op hetzelfde punt strijken, het kledingstuk kan namelijk gaan smelten en blijven plakken aan de strijkbout. Leg voor de zekerheid een schone handdoek of theedoek tussen de bout en de stof. Door het strijkijzer iets boven de stof te houden en het met de hand glad te strijken, voorkomt u het risico op smelten helemaal. Items met opdruk of pailletten kunt u het beste binnenstebuiten strijken.

Zijde

Ook zijde kunt u beter aan de binnenkant strijken. Zijde en vocht vormen een slecht combinatie en mag daarom niet te vaak of helemaal niet gewassen worden. Het is raadzaam de kledingstukken op te hangen en te luchten. U kunt ze ook laten reinigen bij een stomerij of met de hand wassen. De stof vergt ook een andere behandelingen bij het strijken. Kunstzijde krijgt namelijk vlekken wanneer het met vocht wordt besproeid, bevochtig deze stof daarom egaal. Bijvoorbeeld door het in de badkamer te hangen terwijl u doucht. Onbewerkte zijde moet u droog strijken, de kans op vlekken is bij de onbewerkte versie namelijk erg groot.

Kreukvrije kleding

Er zijn ook stoffen die helemaal niet kreuken. Elastaan, lycra, wol of kasjmier bijvoorbeeld. Sommige van deze stoffen hebben een speciale ‘non-iron’-behandeling ondergaan, waardoor ze bijna niet kreuken. Ook breiwerk kreukt nauwelijks en kunt u beter niet strijken. Door het hete strijkijzer over de wol te bewegen, trekt u namelijk de vorm uit het breiwerk. Wilt u het toch strijken? Zet het ijzer op een lage stand en op een gedeelte van het kledingstuk, til het op en zet het weer neer op een ander gedeelte, beweeg de strijkbout zo min mogelijk.

Geen zin om te strijken?

Vindt u strijken teveel gedoe of bent u op vakantie en heeft u geen strijkijzer op uw verblijf? Met onderstaande tips krijgt u toch kreukels uit uw kleding:

  • Komt de was net uit de droger? De kledingstukken zijn nog warm, hierdoor kunt u de kledingstukken in de plooi vouwen zonder dat er een strijkijzer aan te pas komt.
  • Hang de kleding in de badkamer terwijl u gaat douchen. Door de stoom die vrijkomt kunnen de kreukels vanzelf verdwijnen.
  • Leg een kledingstuk ‘s nachts onder uw matras. De volgende ochtend zijn, met een beetje mazzel, de grootste kreukels weg. Bij een bed met een lattenbodem is deze methode af te raden.
  • Er zijn tegenwoordig ‘dry wash sprays’ op de markt. De spray verwijdert nare geurtjes en ontkreukt de kleding door het goedje op de stof te sproeien en het glad te wrijven. Dit kunt u ook doen met water in een plantenspuit.

Kijk op het wasvoorschrift

Kijk voor het wassen en strijken altijd op het wasvoorschrift in de kleding. Op het label staat de samenstelling van de stoffen aangegeven en op welke temperatuur het gewassen mag worden. Ook wordt er aangegeven of u het item mag strijken en hoe heet dit moet. Het is handig het wasgoed voor het strijken te sorteren van koud naar warm. Begin met de stukken die u kouder moet strijken en zet de temperatuur hoger wanneer dit op het label aangeven staat.

(Bron: Libelle, Dekersonline, Fashionchick,  Consumentenbond, Houseofu)

Geef een reactie