Winterkleding

Met deze tips gaat uw winterkleding langer mee

Warme truien, dikke broeken, wollen sjaals, allemaal kleding die we voornamelijk in de winter dragen. Aan het einde van de winter bergen we ze weer op om ze een volgende winter weer te voorschijn te halen. Maar hoe houdt u winterkleding goed zodat u ze jaar na jaar kunt dragen? Hieronder een aantal tips. 

Wol

Weinig stoffen die zo warm en behaaglijk aanvoelen als wol. Wol wordt doorgaans gemaakt van de vacht van schapen en heeft een warmte-isolerende werking. Velen kennen de term scheerwol wel, dat is onbeschadigde wol geschoren van een levend en gezond schaap. Er bestaat ook blootwol of plootwol, dat komt van een dood schaap en is chemisch behandeld. Scheurwol, restwol, wordt verwerkt in kleding en is van mindere kwaliteit. Naast een isolerende werking kan wol ook goed vocht opnemen, zonder dat het direct vochtig aanvoelt. En wie geen kriebelende wollen trui wil, moet een dunnere soort nemen. Want hoe dunner de wol, hoe minder het kriebelt.

Andere soorten wol

Een duurdere wol is kasjmier. Dit wordt gemaakt van de wol van de kasmirgeit. Dit is een heel fijne wol die heel zacht aanvoelt. Het is een kostbare wol, want het wordt gewonnen uit de ondervacht van de geit. Om kasjmier betaalbaar te houden wordt het vaak gemengd met een andere wol als merino. Alpaca is ook een wolsoort die steeds vaker in kleding wordt verwerkt en is afkomstig van de lama. Een zeer sterke, en elastische soort die ons goed warm houdt.

Synthetische vezels

In winter kleding wordt ook vaak polyamide, polyester en polyacryl verwerkt. Dit zijn kunstmatige vezels met een synthetische basis. Aan deze vezels zitten veel voordelen. Behalve dat ze ons warm houden, zijn ze ook nog eens makkelijk in gebruik. Ze rekken mee, scheuren nauwelijks en drogen heel snel. Ook behoudt synthetische kleding langer hun vorm en kreuken ze niet snel.

Uithangen versus wassen

Wol heeft een zelfreinigende werking. Het kan tegen een stootje, maar is ergens ook een kwetsbare stof. Want water en zeep kunnen de wol beschadigen. Om een wollen kledingstuk dus lang goed te houden is het advies om het te laten luchten. Draag eventueel onder een wollen trui of vest een t-shirt of overhemd, zodat lichaamsvocht door het shirt opgenomen wordt en niet in de trui terecht komt. Als het na verloop van tijd toch gewassen moet worden, volg dan de aanwijzingen op het etiket. Wast u het kledingstuk in de wasmachine, was het dan op het wol-programma op een zo laag mogelijke temperatuur met een daarvoor bestemd wasmiddel. Laat het kledingstuk liggend drogen, dan blijft het in vorm.

Voorkom statische kleding

Synthetische kleding is eenvoudiger in de wasmachine te behandelen. Toch geldt ook voor deze kleding dat eerst luchten voor u het meteen in de wasmachine doet, geen kwaad kan. Volg de wasvoorschriften op het etiket en wees matig met wasmiddel. Deze kleding kunt u wel gewoon uithangen om te drogen, want door de synthetische vezel behoudt de kleding gewoon zijn vorm. Om te voorkomen dat uw synthetische kleding statisch is op koude dagen, kunt u een scheutje wasverzachter bij de was doen. Gewoon in het vakje van de wasverzachter. Uw was ruikt dan niet alleen lekker en voelt zacht aan, het is ook niet meet statisch. Een nachtje in de vriezer leggen is ook een manier, dat haalt ook de statische lading van kleding af.

statische kleding
Lees ook: Zo komt u van statische kleding af: 12 tips

Sjaals, handschoenen en mutsen

Met een beetje koude winter worden handschoenen, sjaals en mutsen veelvuldig gedragen. Veel van deze kledingsoort is tegenwoordig van synthetisch materiaal gemaakt, dus ook heel goed te wassen. Afhankelijk van hoe vaak u deze kledingstukken gebruikt, is het aan te raden ze minimaal 1 keer per seizoen te wassen. Volg ook hier weer de wasvoorschriften in het etiket. Was ze voor u ze opbergt, dan kunt u ze volgend jaar zo weer gebruiken.

sjaal
Lees ook: Sjaals wassen doet u zo

Pluizen en pillen

Zit uw kleding onder de pluisjes en pillen? U kunt natuurlijk een pillenkam of een speciale roller aanschaffen, maar ook een scheermesje kan helpen. Neem een (nieuw en scherp) mesje en haal voorzichtig over de pluizen of pillen heen. Ze worden er op deze manier afgeschoren. U kunt ook een plakroller gebruiken om uw kleding van pluizen en pillen te ontdoen. Dit helpt ook heel goed tegen het verwijderen van losse haren.

Opbergen winterkleding

Zit het winterse seizoen erop en mag de warme kleding weer opgeborgen worden, dan is dat een goed moment om uw winterkleding te wassen. Want wanneer u ze schoongewassen opbergt voorkomt u dat (lichaams)geurtjes zich opslaan in de kleding. Berg ze op in een afsluitbare kledingtas, dan kunnen er ook geen motten bijkomen. Wordt het weer winter? Hang dan de kleding een dag uit en u kunt het zo weer aan. Wollen jassen kunt u bijvoorbeeld laten reinigen, of in ieder geval geruime tijd uit laten hangen voor u het in een kledingzak opbergt voor het volgende jaar. Zo heeft u jaren lang schik van uw winterkleding.

(Bron: RTL Nieuws, Miele, Wikipedia, archief)

Geef een reactie