statische kleding

Zo komt u van statische kleding af: 12 tips

Kleding wordt statisch als er bij wrijving elektronen worden afgeven of ontvangen van andere materialen. Ze worden dan elektrisch geladen. Een broek kleeft dan bijvoorbeeld aan de benen vast en bij het uittrekken van een trui gaat het haar knetterend alle kanten op. Vooral wanneer de luchtvochtigheid laag is treedt dit verschijnsel op, maar er is gelukkig wel wat aan te doen. Met deze 12 tips komt u van statische kleding af.

Kledingkeuze

Bepaalde soorten kleding bouwen veel meer statische elektriciteit op dan andere. Wol en kleding van polyester zijn bijvoorbeeld minder goede keuzes als de lucht heel droog is, dan katoen en linnen.

Leren zolen

Rubberen zolen zorgen ervoor dat u elektrische lading opbouwt. Draag daarom schoenen met een leren zool, want daarbij gebeurt dat niet.

Gebruik een metalen kledinghanger

Door voor het aantrekken met een metalen kledinghanger over de kleding heen te strijken wordt elektrische lading tenietgedaan. Draagt u een wollen trui, ga dan even met de hanger onder de trui door, om die te ontladen.

statische trui

In de vriezer

De vriezer werkt niet alleen doeltreffend tegen een kriebelende trui, kleding verliest er ook elektrische lading door. Door kleding een half uurtje in de vriezer te leggen gaat het statische effect verloren. In het geval van panty’s gaat het bovendien ladders tegen.

Raak geaard metaal of een plant aan

Door geaard metaal aan te raken, zoals een verwarmingsbuis of een metalen hek, of door een plant aan te raken, ontlaadt u uzelf als het ware. U krijgt dan even geen schokken meer als u iets of iemand anders aanraakt en ook uw kleding is even niet meer statisch.

statische energie
Lees ook: Statische schokken? Knuffel een plant!

Gebruik bodylotion

Buiten schokken zorgt statische lading ervoor dat kleding tegen het lichaam plakt. Door het insmeren met bodylotion wordt dit effect grotendeels voorkomen.

Verhoog de luchtvochtigheid

Als er voldoende vocht in de lucht zit is er minder statische elektriciteit. Water geleidt elektronen namelijk goed. In de winter is de luchtvochtigheid juist vaak laag. Dit is waarom kleding dan vaker statisch is. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Is de luchtvochtigheid lager dan 40 procent, dan zou u die dus kunnen verhogen. De statische elektriciteit neemt dan ook meteen af.

Veiligheidsspeld

Stop een metalen veiligheidsspeld in de naad of zak van uw kledingstuk. Het metaal ontlaadt, waardoor u geen schokjes krijgt bij het aanraken van een geleider.

Preventief wassen

Was uw kleren met een beetje azijn (niet te vaak, in verband met de rubbers van de machine) of plaats een kleine bal van zilverfolie in de wasmachine. Ook wasverzachter werkt antistatisch.

Aan de lucht drogen

In een droger kan de kleding al snel elektrisch geladen worden. Het beste is daarom de kleding aan de lucht te laten drogen. Wilt u toch liever de droger gebruiken, voeg dan een drogerbal of antistatisch droogtrommeldoekje toe en haal de kleding direct uit de machine zodra die klaar is. Door de laatste 10 minuten een vochtige washand toe te voegen wordt de lucht minder droog en treedt er minder elektrische lading op.

Antistatische spray

Er zijn speciale sprays te koop die het statische effect van kleding tenietdoen. Ze zijn er ook in het geval van stoffen bankstellen.

Plantenspuit met water

Maar waarom een speciale spray gebruiken als een plantenspuit met water ook prima werkt? Spuit daarvoor een klein beetje water op de plekken waar de kleding aan de huid plakt.

Lees ook: zo overleeft uw haar een (koude) winter.

(Bron: RTL Nieuws, Wetenschap in Beeld, PB., Margriet, archief)

Geef een reactie

Reactie

    Passchier says:

    Leuke adviezen allemaal. Vooral die met waterspuiten. Heerlijk om met natte kleding te lopen, want het is meestal niet een plekje dat statisch is. Zeker in de winter!
    Ik gebruik zolang het bestaat al wasverzachter. In mijn geval met zo min mogelijk geur. Dit bevalt me prima!!!!
    En zeker geen azijn. Slecht voor wasmachine rubbers en ruikt heel naar.