sjaal

Sjaals wassen doet u zo

Heeft u uw sjaals alweer tevoorschijn gehaald, maar ze voor het opbergen niet gewassen? Dan is het verstandig dit alsnog te doen. Met deze tips is het zo gepiept. 

Vol bacteriën

Sjaals worden vaak de hele herfst en winter lang gedragen zonder dat zij gewassen worden. Dat is niet per se heel hygiënisch, want aan het einde van een koude periode zit zo’n sjaal vol bacteriën die bijvoorbeeld voor puistjes kunnen veroorzaken. Dat wilt u natuurlijk niet en daarom is het goed om ze zeker 1 keer per seizoen te wassen. Gelukkig zijn de meeste sjaals eenvoudig te reinigen.

Lees het wasvoorschrift

Elk kledingstuk heeft een wasvoorschrift, zo ook de sjaal. Bekijk die labeltje altijd voordat u begint met wassen. Ontbreekt het? Ga dan na wat voor een materiaal het is en was het zoals u dat normaal ook zou doen. Als u twijfelt is het verstandig om altijd voor een handwas te kiezen.

Wollen sjaal

Is de sjaal die u wilt wassen van wol? Stop deze dan bij voorkeur niet in de machine, maar was de sjaal op de hand in lauw water met een klein beetje wasmiddel. Sommigen gebruiken hier ook babyshampoo voor, maar dat hoeft niet per se. Spoel de sjaal daarna goed uit in koud water en droog ‘m iets door er zacht in te knijpen. Leg de sjaal daarna op een handdoek op de grond of een wasrek.

Sjaal van fleece

Een sjaal van fleece is zo schoon. Gewoon wassen op 30 graden doet wonderen. Uw sjaal hoeft hierna niet in de droger. Fleece droogt van zichzelf al heel snel, dus u kunt de sjaal na het wassen zo weer om.

handschoenen
Lees ook: Zo maakt u uw handschoenen en wanten goed schoon

Sjaal van synthetische stoffen

Fleece is niet de enige synthetische stof waarvan sjaals worden gemaakt. Acryl, polyester of nylon zijn ook veelvoorkomende materialen. Deze stoffen vallen onder de noemer synthetisch omdat zij kunstmatig vervaardigd worden. In het verleden hebben dit soort stoffen geen al te beste reputatie, onder andere omdat ze benauwd zijn, maar inmiddels is dat anders. Legio sjaals en andere kledingstukken worden ervan gemaakt.

Acryl

Voordeel van deze stoffen is dat ze zeer makkelijk te reinigen zijn. Zo kunt u een sjaal van acryl, een sterk op wol lijkende stof, prima op 30 graden wassen en daarna liggend laten drogen. Strijken en drogen in de droger wordt niet aangeraden.

Polyester

Sjaals van polyester kunnen op 40 graden gewassen worden. Voordeel van deze stof is dat het snel droogt en kreukvrij is, dus na het wassen hoeft u de sjaal alleen maar op te hangen op het wasrek.

Nylon

Sjaals van nylon kunt u ook in de wasmachine doen. Op maximaal 40 graden wassen en daarna laten drogen aan de waslijn is een prima behandeling. Drogen en strijken hoeft niet, want nylon is zeer vormvast en droogt heel snel.

Viscose

Viscose kan niet goed tegen warmte, maar het kan wel in de wasmachine. 30 of 40 graden is warm genoeg en de droger gebruiken is geen goed idee. Het is handiger om een sjaal van viscose liggend te laten opdrogen.

Sjaal van katoen

Sjaals van katoen kunnen net als veel andere stoffen een temperatuur van 40 graden prima aan. Katoen is een natuurproduct, waardoor het enigszins van vorm kan veranderen tijdens het dragen. Om het zo mooi mogelijk te houden is liggend laten drogen een goed idee. In principe kan katoen in de droger, maar het is geen must.

(Bron: wassen.nl, Libelle, huffpost.com)

Geef een antwoord