muffe geur

Zo raakt u een muffe geur in (winter)kleding kwijt

Kleding die lang niet gedragen is kan een muffe geur krijgen. We hebben tips om van dat geurtje af te komen.

Luchten tegen een muffe geur

De meest eenvoudige manier is het laten luchten van de betreffende kleding. Hang het buiten tijdens een droge dag of binnen in bijvoorbeeld de badkamer. Zeker als u dit laatste tijdens het douchen doet is het een effectieve manier om van muffe geurtjes af te komen. Door de vochtige lucht verdwijnen die namelijk nog sneller.

Handdoeken
Lees ook: Stinkende handdoeken? Zo komt u er vanaf

Wassen met azijn

Wilt u grotere hoeveelheden kleding weer fris maken, dan kunt u ervoor kiezen de kleding eerst te wassen voor het dragen. Is de muffe geur door schimmels veroorzaakt, dan zijn echter niet alle wasmiddelen in staat de geur te verwijderen. Door dan wat natuurazijn toe te voegen in de machine wordt de muffe lucht beter geneutraliseerd. Gebruik echter niet te vaak azijn in de machine, aangezien het de rubbers kan beschadigen. Was de muffe was bij voorkeur op een heet programma, voor zover de soorten kledingstukken dit toelaten. Op die manier worden eventuele schimmelsporen gedood. Bij een lagere temperatuur is het wellicht nodig dat u de was meer dan eens moet wassen.

Laat de was aan de lucht drogen, bij voorkeur buiten, zodat de frisse lucht de laatste eventuele muffe geurtjes verdrijft. In de wasdroger drogen is vanwege het ontbreken van die frisse lucht minder geschikt.

stinkende schoenen
Lees ook: Stinkende schoenen? Zo verwijdert u vieze geurtjes

Inspuiten met water en wodka

Voor deze methode heeft u een kleine hoeveelheid wodka nodig. Meng dit met 2 delen water in bijvoorbeeld een plantenspuit of verstuiver. Spuit dit mengsel over uw kleding en de muffe geur is verleden tijd. Doe dit alleen op materialen waarvan u zeker weet dat ze tegen alcohol kunnen en dus bijvoorbeeld niet op leer, zijde of satijn.

Speciaal middel tegen geurtjes

Er zijn verschillende middelen in de handel om vieze geurtjes uit kleding te verwijderen. Soms verhullen deze de geur alleen tijdelijk, dus het kan zo zijn dat u de behandeling moet herhalen.

muffe geur

Soda en lavendel tegen muffe geur

Gaat uw kleding aan het einde van het seizoen weer voor een aantal maanden de kast in? Was de kledingstukken dan, zodat ze bij voorbaat al fris ruiken. En berg ze dan op met zakjes of dichtgebonden doeken met soda. De soda zorgt ervoor dat de kleding minder snel een muffe geur krijgt. Hetzelfde geldt voor zakjes gedroogde lavendel. Ook helpt het om de kast voordat u de kleding erin opbergt eerst af te nemen met een sopje. Dan is en ruikt de kast zelf ook weer lekker fris.

Vochtvanger

Door een vochtvanger in de kledingkast te plaatsen wordt een teveel aan vocht geabsorbeerd. Hierdoor wordt een muffe geur en schimmel voorkomen.

(Bron: RTL Nieuws, InfoNu.nl, Tips en Weetjes, wikiHow, Libelle, archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Vandeput says:

    Gebruik een vochtvanger in een kledingkast of twee in een grote kast. Nooit muffe kleding. U zult versteld staan, hoeveel vocht onttrokken wordt aan uw kastinhoud. Goedkoper als alles opnieuw wassen. Werkt perfect.

      MAX Vandaag says:

      Beste Vandeput, bedankt voor uw reactie. Wat een goede tip, we hebben het aan het artikel toegevoegd.