Vandaag de dag

Historie van 30 september

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 30 september hebben plaatsgevonden.

1791: première van Die Zauberflöte

De opera Die Zauberflöte van Wolfgang Amadeus Mozart gaat in Wenen in première.

1955: James Dean verongelukt

In een Porsche 550 Spyder verongelukt James Dean. De 24-jarige acteur is een verdienstelijke coureur. Op weg naar een race in Californië krijgt hij een aanrijding met een andere automobilist. Hij overlijdt kort daarna in het ziekenhuis. James Dean wordt onder meer onsterfelijk door zijn rol als opstandige tiener in Rebel Without A Cause. In die film speelt hij samen met Natalie Wood.

1972: de golflengte van Radio Veronica verandert

Vanwege de vele storing van een andere zender verandert Radio Veronica haar golflengte van 192 naar 538.

Geboren op 30 september:

1931: de geboortedag van Angie Dickinson

Angie Dickinson (geboren Angeline Brown), beter bekend als Pepper uit de tv-serie Policewoman, wordt geboren in 1931 in Kulm, North-Dakota. Haar vader is een uitgever en Angie wil schrijver worden. Het loopt echter anders als ze 2de wordt in een missverkiezing. Vanaf dat moment doet ze mee aan meerdere schoonheidswedstrijden. In 1953 is ze één van de 5 winnaars van zo’n wedstrijd, die wordt gesponsord door de zender NBC. Ze is voor NBC in de komende jaren te zien in amusementshows. Ook krijgt ze haar eerste kleine rollen.

In 1959 komt haar definitieve doorbraak. Ze speelt in Rio Grande met als tegenspelers John Wayne en Dean Martin. Ze speelt in 1960 in Ocean’s Eleven met Frank Sinatra. Ze zullen vrienden blijven tot Sinatra’s dood in 1998. Angie noemt Sinatra de meest belangrijke man in haar leven. Haar moeder is overigens altijd faliekant tegen haar dochters beroepskeuze geweest, totdat Angie haar voorstelt aan Frank Sinatra… In de jaren 60 acteert ze onder meer in de film The Killers met Ronald Reagan en in Point Blank met Lee Marvin.

Dan speelt ze de rol waarvoor ze nog steeds bekend is, namelijk die van Sgt. Leann ‘Pepper’ Anderson van de politie in Los Angeles in de serie Policewoman. Ze speelt de oogverblindende politievrouw van 1974 tot en met 1978 en wint meerdere prijzen voor haar rol. Met Michael Caine speelt ze in 1980 in Dressed to Kill van regisseur Brian de Palma. In de film wordt ze vermoord in een lift. De rol levert haar veel lof op en ze wint een Saturn Award voor beste actrice. In de jaren 80 weigert ze de rol van Krystle Carrington in de serie Dynasty. In de jaren 90 is ze de vrouw van Burt Reynolds in The Maddening en is ze tegenspeler van Harrison Ford in Sabrina. In 2001 speelt ze in de remake van Ocean’s Eleven. Haar oorspronkelijke rol uit 1960 wordt ingevuld door Julia Roberts.

Angie is een verwoed pokeraar en doet mee aan Celebrity Poker Showdown. In 2009, haar voorlopig laatste rol, speelt ze in Mending Fences. Angie heeft een ster op de Hollywood Walk of Fame. Angie is getrouwd geweest met American footballspeler Gene Dickinson en met muzikant en componist Burt Bacharach.

1934: de geboortedag van Udo Jürgens

Udo Jürgens, artiestennaam van Jürgen Udo Bockelmann (Klagenfurt, Oostenrijk, 1934), was een Oostenrijkse zanger en liedjesschrijver. Zijn liedjes gaan wel degelijk ergens over; de maatschappij, het milieu en menselijke gevoelens. Zijn grootste succes Gib Mir Deine Angst kennen we in het Nederlands als Geef Me Je Angst van André Hazes en Guus Meeuwis. Ook kennen we hem van het lied Griechischer Wein. Udo Jürgens overlijdt op 21 december 2014.

1957: de geboortedag van Wilfried de Jong

Wilfried de Jong (Rotterdam, 1957) is een Nederlandse theatermaker, programmamaker, acteur en schrijver. Hij is jarenlang te zien in theaters als één van het duo Waardenberg & De Jong. Samen met Matthijs van Nieuwkerk presenteert hij het sportprogramma Holland Sport. Later is hij de enige presentator. Tevens is hij als acteur te zien in onder meer de serie Evelien. Wilfried de Jong is schrijver van meerdere boeken over sport en schrijft voor het sportblad Hard Gras. Vanaf 2013 is Wilfried de Jong presentator van Zomergasten en vanaf december 2014 vaste presentator van Met Het Oog Op Morgen. Begin 2017 interviewt hij koning Willem-Alexander voor zijn 50ste verjaardag. In 2020 komt zijn boek De man en zijn wielerverhalen uit.

1957: de geboortedag van Fran Drescher

Fran Drescher (New York, 1957) is een Amerikaanse actrice en comedienne. Ze geniet vooral bekendheid als Fran Fine uit de komische televisieserie The Nanny (1993-1999), een serie die ze zelf bedenkt en produceert. Hoewel veel mensen denken dat haar nasale stem is geacteerd, is het haar eigen stem.

1997: de geboortedag van Max Verstappen

Max Verstappen (Hasselt, België, 1997) is een Nederlands-Belgische Formule 1-coureur. Hij is de eerste Nederlander die een Formule 1 Grand Prix op zijn naam weet te schrijven als hij op 16 mei 2016 om iets voor kwart voor 4 zijn bolide als eerste over de streep rijdt tijdens de Grote Prijs van Spanje. Max is tevens de jongste coureur (18 jaar en 227 dagen) die een wedstrijd in de Koningsklasse van de autosport wint. Hij is ook de jongste racer die ooit in een Formule 1-wedstrijd op kop rijdt.

Max begint op zeer jonge leeftijd met karten en wordt meteen kampioen. Daarna haalt hij bij het karten diverse kampioenschappen waardoor hij zich in de kijker speelt bij het Van Amersfoort Formule 3-team waarvoor hij in 2014 rijdt. Direct valt Verstappen de gevestigde orde aan in die klasse en wint wedstrijden. Vooral in de regen laat hij de concurrentie ver achter zich. Dat valt op bij het Formule 1-team van Toro Rosso en 3 dagen na zijn 17de verjaardag debuteert hij als jongste coureur ooit in de vrije training van de GP van Japan. De titel als jongste coureur zal Max nooit meer kwijtraken. De ophef is zo groot wanneer Toro Rosso hem contracteert, dat, vanwege Max’ jonge leeftijd, de FIA de leeftijd om in een Formule 1-bolide te mogen rijden verhoogt naar 18 jaar. Max wordt door kenners vergeleken met de grote Ayrton Senna da Silva. Wat een ander niet kan met een auto, kan hij wel. In zijn eerste jaar blinkt hij uit door zijn gewaagde inhaalacties. De hele racewereld smult van de daden van het jonge broekie dat geen respect toont voor de grote namen.

Het seizoen 2016 begint goed voor de Nederlander. Zo goed, dat de directie van Red Bull Racing besluit hem van Toro Rosso naar het team van Red Bull Racing, een topteam, over te plaatsen. Max rijdt op 16 mei zijn eerste race en schrijft die direct op zijn naam. “Zo’n talent komt maar eens in de 100 jaar voorbij” zegt voormalig Formule 1-wereldkampioen Niki Lauda na de race. Uit respect voor Max neemt Lauda zijn pet af.

Max is de zoon van ex-Formule 1-coureur Jos Verstappen en van succesvol kartster Sophie Kumpen.

In 2017 werkt de motor van de Red Bull niet mee. Verstappen weet zich in de top te kwalificeren maar tijdens enkele races begeeft de Tag Heuer-motor het. Als de motor het wel doet, rijdt Verstappen als van ouds: spectaculair en onovertroffen. Max eindigt in 2017 op de 6e plaats in het wereldkampioenschap.

In 2018 werkt de motor van de Red Bull weer niet mee: hij is niet snel genoeg en laat het regelmatig afweten. Max kan daarom wederom niet meestrijden voor de wereldtitel. Hij weet wel in 2018 de Grote Prijs van Oostenrijk op zijn naam te zetten. In 2019 gaat Red Bull Racing rijden met Honda-motoren. In dat jaar wint hij in het eerste deel van het seizoen de Grote Prijs van Oostenrijk en die van Duitsland. Hij kwalificeert zich voor het eerst tijdens de Grote Prijs van Hongarije op pole-position, de eerste plaats bij de start. Later dat jaar wint hij de race in Brazilië. Hij eindigt in de strijd om het wereldkampioenschap op de 3e plaats. Vanwege het coronavirus verloopt het seizoen 2020 anders dan gepland. Er wordt pas later in het jaar gereden dan gebruikelijk. Mercedes is weer te snel voor de rest van het veld en dus ook voor de Red Bull van Max. Hij weet een aantal keer op het podium te staan en wint de race op Silverstone, de Grand Prix van het 70-jarige jubileum van de Formule 1.

In 2021 komt Red Bull met een sterke bolide aan de start. Max en wereldkampioen Lewis Hamilton vechten een harde strijd uit. Max wint de race in Italië en na zijn winst in Monaco is hij de 1e Nederlander die het wereldkampioenschap Formule 1 leidt. Hij weet tevens de Grote Prijs van Frankrijk, van Stiermarken en van Oostenrijk op zijn naam te schrijven.

s