Tweede Kamer, Binnenhof

Tweede Kamer in Oorlogstijd; unieke 7-delige serie op MAX Vandaag

Op 25 september 2020 is het precies 75 jaar geleden dat na een pauze van 5 jaar het parlement weer vergadert in de Oude Zaal van het Binnenhof. Gedurende de Tweede Wereldoorlog is het parlement niet meer bijeen geweest. Ook deze gebeurtenis is onderdeel van 75 jaar bevrijding wat dit jaar door de coronamaatregelen anders gevierd wordt. Daarom brengen we op MAX Vandaag de unieke 7-delige online serie, Tweede Kamer in Oorlogstijd. Elles de Bruin neemt u mee langs bijzondere plekken op het Binnenhof die mede een rol hebben gespeeld in het verhaal over de Tweede Wereldoorlog.

De groene bankjes

In de eerste aflevering krijgt u een kijkje in de Oude Zaal van de Tweede Kamer, beter bekend als de vergaderzaal met de groene bankjes. De laatste vergadering is in die zaal op 10 mei 1940. Daarna wordt er 5 jaar niet meer vergaderd. Hoe was die laatste bijeenkomst? Elles spreekt met Manon van de Vondevoort, die werkt voor ProDemos, huis voor Democratie en Rechtsstaat, die vertelt over de geschiedenis van de Oude Zaal.

Eerbetoon aan Gerrit Kastein

In deze rondleiding mag de Kasteinkamer niet missen. Vernoemd naar Gerrit Kastein die in deze kamer werd vastgezet nadat hij was opgepakt voor moord opeen NSB-er. Hij overleeft het niet, want hij kwam om het leven door een val uit het raam. Uit eerbetoon voor zijn daad is de kamer waarin hij vastzat aan Binnenhof nummer 7 naar hem vernoemd. Deze ruimte komt in aflevering 5 aan bod.

Erelijst van Gevallenen

Ook de Handelingenkamer, aflevering 2, de bibliotheek waar 30.000 boeken over staatsrecht, politie en de verslagen van de vergaderingen bewaard worden, komt aan bod. Er is een plank speciaal leeg gelaten voor de vergaderingen die niet zijn door gegaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Logement van Amsterdam, aflevering 3, tijdens de oorlog het onderkomen van Seyss-Inquart, komt ook aan bod en natuurlijk mag de Erelijst van Gevallenen, aflevering 6, niet ontbreken. De 3 monumenten zijn te zien in de hal van Binnenhof 1a, de ingang van de Oude Zaal.

Wat kunt u verwachten? Bekijk de trailer:

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

De 7-delige online serie Tweede Kamer in Oorlogstijd is te zien van 24 september tot en met 2 oktober 2020 hier op MAX Vandaag. Presentator is Elles de Bruin.

Geef een reactie