Duur 04:03
Gepubliceerd op 29 september 2020

Tweede Kamer in Oorlogstijd: de Kasteinkamer

De 7-delige online serie, Tweede Kamer in Oorlogstijd, gaat over de bijzondere plekken op het Binnenhof die mede een rol hebben gespeeld in het verhaal over de Tweede Wereldoorlog. In de vierde aflevering neemt presentator Elles de Bruin u mee naar de Kasteinkamer. 

25 september

Op 25 september 2020 is het precies 75 jaar geleden dat na een pauze van 5 jaar het parlement weer vergadert in de Oude Zaal van het Binnenhof. Gedurende de Tweede Wereldoorlog is het parlement niet meer bijeen geweest. Ook deze gebeurtenis is onderdeel van 75 jaar bevrijding wat dit jaar door de coronamaatregelen anders gevierd wordt.

De Kasteinkamer

Een van de belangrijkste plekken in de oorlogsgeschiedenis van het Binnenhof is Binnenhof nummer 7, waar in de Tweede Wereldoorlog de geheime dienst ofwel de Sicherheitsdienst (SD) is gevestigd. In een martelkamer in de kelder worden verzetsmensen op gruwelijke wijze verhoord. Een van hen is verzetsheld Gerrit Kastein, communist en neuroloog. Nadat hij is opgepakt voor moord op een NSB-er wordt hij hier naar toe gebracht en komt bij een val uit het raam om het leven. Deze kamer, waar de SGP-fractie huist, is inmiddels uit eerbetoon naar Gerrit Kastein vernoemd: de Kasteinkamer dus. Buck Goudriaan heeft een boek geschreven over deze verzetsheld en hij vertelt dit verhaal.

Bijzondere plekken

Presentator Elles de Bruin neemt u in de serie Tweede Kamer in Oorlogstijd mee langs de bijzondere plekken die een rol hebben gespeeld in de Tweede Wereldoorlog aan het Binnenhof in Den Haag. Bekijk in de player bovenaan de pagina deel 4 over de Kasteinkamer. Deel 1 gaat over de Oude Zaal. Deel 2 gaat over de Handelingenkamer. Deel 3 gaat over het Logement van Amsterdam.

Deel 5 van Tweede Kamer in Oorlogstijd staat 30 september 2020 online op MAX Vandaag.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer