Duur 04:08
Gepubliceerd op 28 september 2020

Tweede Kamer in Oorlogstijd: het Logement van Amsterdam

De 7-delige online serie, Tweede Kamer in Oorlogstijd, gaat over de bijzondere plekken op het Binnenhof die mede een rol hebben gespeeld in het verhaal over de Tweede Wereldoorlog. In de derde aflevering neemt presentator Elles de Bruin u mee naar het Logement van Amsterdam.

25 september

Op 25 september 2020 is het precies 75 jaar geleden dat na een pauze van 5 jaar het parlement weer vergadert in de Oude Zaal van het Binnenhof. Gedurende de Tweede Wereldoorlog is het parlement niet meer bijeen geweest. Ook deze gebeurtenis is onderdeel van 75 jaar bevrijding wat dit jaar door de coronamaatregelen anders gevierd wordt.

Logement van Amsterdam

Historicus Geraldien von Frijtag van de Universiteit Utrecht neemt ons mee naar plein nummer 23, waar het Logement van Amsterdam is gevestigd. Dit gebouw is in de Tweede Wereldoorlog het onderkomen van Arthur Seyss-Inquart, Rijkscommissaris van Nederland namens nazi-Duitsland, de hoogste Duitse bestuurder. Zijn inaugurele rede houdt hij een paar 100 meter verderop, in de Ridderzaal. Deze dag gaat de boeken in als ‘Bruine Prinsjesdag’.

Bijzondere plekken

Presentator Elles de Bruin neemt u in de serie Tweede Kamer in Oorlogstijd mee langs de bijzondere plekken die een rol hebben gespeeld in de Tweede Wereldoorlog aan het Binnenhof in Den Haag. Bekijk in de player bovenaan de pagina deel 3 over het Logement van Amsterdam. Deel 1 gaat over de Oude Zaal. Deel 2 gaat over de Handelingenkamer.

Deel 4 van Tweede Kamer in Oorlogstijd staat 29 september 2020 online op MAX Vandaag.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer