Duur 03:30
Gepubliceerd op 30 september 2020

Tweede Kamer in Oorlogstijd: de Erelijst van Gevallenen

De 7-delige online serie, Tweede Kamer in Oorlogstijd, gaat over de bijzondere plekken op het Binnenhof die mede een rol hebben gespeeld in het verhaal over de Tweede Wereldoorlog. In de vijfde aflevering neemt presentator Elles de Bruin u mee naar de Erelijst van Gevallenen.

25 september

Op 25 september 2020 is het precies 75 jaar geleden dat na een pauze van 5 jaar het parlement weer vergadert in de Oude Zaal van het Binnenhof. Gedurende de Tweede Wereldoorlog is het parlement niet meer bijeen geweest. Ook deze gebeurtenis is onderdeel van 75 jaar bevrijding wat dit jaar door de coronamaatregelen anders gevierd wordt.

Erelijst van Gevallenen

Binnenhof 1A was de ingang van de Oude Zaal. In de hal staan nu 3 ere-monumenten ter nagedachtenis aan slachtoffers van oorlogen. De Erelijst van Gevallenen met daarop de namen van de Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, de Indische Plaquette, die de slachtoffers herdenkt van de Tweede Wereldoorlog in het toenmalige Nederlands-Indië. En er is een digitale Lijst van Gevallenen tijdens oorlogen en missies na de Tweede Wereldoorlog. Leendert Pollie is een van de bodes die betrokken is bij een dagelijks ritueel in deze ruimte.

Bijzondere plekken

Presentator Elles de Bruin neemt u in de serie Tweede Kamer in Oorlogstijd mee langs de bijzondere plekken die een rol hebben gespeeld in de Tweede Wereldoorlog aan het Binnenhof in Den Haag. Bekijk in de player bovenaan de pagina deel 5 over het de Erelijst van Gevallenen. Deel 1 gaat over de Oude Zaal. Deel 2 gaat over de Handelingenkamer. Deel 3 gaat over het Logement van Amsterdam. Deel 4 over de Kasteinkamer.

Deel 6 van Tweede Kamer in Oorlogstijd staat 1 oktober 2020 online op MAX Vandaag.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer