Duur 04:54
Gepubliceerd op 24 september 2020

Tweede Kamer in Oorlogstijd: de Oude Zaal

De 7-delige online serie, Tweede Kamer in Oorlogstijd, gaat over de bijzondere plekken op het Binnenhof die mede een rol hebben gespeeld in het verhaal over de Tweede Wereldoorlog. In de eerste aflevering neemt presentator Elles de Bruin u mee naar de Oude Zaal. 

25 september

Op 25 september 2020 is het precies 75 jaar geleden dat na een pauze van 5 jaar het parlement weer vergadert in de Oude Zaal van het Binnenhof. Gedurende de Tweede Wereldoorlog is het parlement niet meer bijeen geweest. Ook deze gebeurtenis is onderdeel van 75 jaar bevrijding wat dit jaar door de coronamaatregelen anders gevierd wordt.

De Oude Zaal

In de Oude Zaal van de Tweede kamer, beter bekend als de vergaderzaal met de groene bankjes, worden tijdens de Tweede Wereldoorlog geen debatten gehouden. De laatste vergadering is op 10 mei 1940, dat is de dag van de Duitse inval in Nederland. De dag is er een korte bijeenkomst, geleid door Kamervoorzitter Van Schaik. Manon van de Vondevoort, die werkt voor ProDemos, huis voor Democratie en Rechtsstaat, vertelt over de geschiedenis van de Oude Zaal.

Bijzondere plekken

Presentator Elles de Bruin neemt u in de serie Tweede Kamer in Oorlogstijd mee langs de bijzondere plekken die een rol hebben gespeeld in de Tweede Wereldoorlog aan het Binnenhof in Den Haag. Bekijk in de player bovenaan de pagina deel 1 over de Oude Zaal.

Deel 2 van Tweede Kamer in Oorlogstijd staat 25 september 2020 online op MAX Vandaag.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer