Eurovisie Songfestival

Nederlandse winnaars van het Eurovisie Songfestival

Sinds het 1e Eurovisie Songfestival in 1956 is Nederland er elk jaar bij. In totaal weten we 5 maal de overwinning in de wacht te slepen. Het zijn Corry Brokken, Teddy Scholten, Lenny Kuhr, Teach-in en Duncan Laurence.

1957: Corry BrokkenNet als toen 

Het Nationaal Songfestival 1957 wordt op 3 februari gehouden. 4 artiesten vertolken ieder 2 liedjes, waarna het Nederlandse volk per briefkaart mag stemmen wie tijdens het Eurovisie Songfestival in Duitsland ons land mag vertegenwoordigen. Voor Corry Brokken met het liedje Net als toen sturen Nederlanders 6927 briefkaarten in, waarmee zij het festival op haar naam schrijft. Haar 2e liedje, De Messenwerper, eindigt op de 2e plaats met 4692 briefkaarten.

Op 3 maart 1957 vertegenwoordigt Corry Brokken dus Nederland in Frankfurt am Main in Duitsland. Het is voor de 2e keer dat het Europese liedjesfestijn wordt georganiseerd. Nederland is vanaf het begin erbij: in 1956 vertegenwoordigt Corry Brokken eveneens ons land met het lied Voorgoed voorbij. Zwitserland is de 1e winnaar in 1956 en toch wordt in 1957 het songfestival daar niet georganiseerd. Aanvankelijk is namelijk afgesproken dat de deelnemende landen om de beurt het festival zullen organiseren. Maar vanwege het grote aantal landen dat op een gegeven ogenblik meedoet, wordt besloten dat de winnaar het festival het jaar daarop zal organiseren.

Ook is de 3-minutenregel nog niet ingesteld, waardoor het liedje van Italië 5.09 minuten duurt, terwijl de kijkers en luisteraars maar 1,52 minuten kunnen genieten van de inzending van Groot-Brittannië. Corry Brokken mag als 6e haar liedje zingen en heeft geen last van zenuwen, in tegenstelling tot het jaar ervoor. Net als toen krijgt ze 31 punten, 14 meer dan nummer 2 Frankrijk, waarmee Corry Brokken het Eurovisie Songfestival wint en Nederland zich voor het eerst winnaar mag noemen. Corry Brokken zegt later dat met de winst van het Eurovisie Songfestival “haar leven in 3 kwartier is veranderd”. De zangers wordt zeer populair in Europa en Net als toen wordt ook in het Frans en in het Duits opgenomen. Ook in 1958 vertegenwoordigt Corry Brokken Nederland, met het lied Heel de wereld. Het wordt geen succes: ze wordt gedeeld laatste. In 1959 doet Corry Brokken voor de 4e keer mee aan het Nationaal Songfestival, maar wint niet en wordt dus niet uitgezonden naar de eindronde.

1959: Teddy Scholten – ‘n Beetje Teddy Scholten

Dat wordt namelijk Teddy Scholten. John de Mol sr., Dick Doorn, Greetje Kauffeld, Corry Brokken, Bruce Low, Teddy Scholten en Tonny van Hulst strijden voor de winst tijdens het Nationaal Songfestival in februari 1959. Er zijn 8 liedjes geselecteerd, die worden gezongen door 2 artiesten in 2 verschillende versies, namelijk met combo en met orkest. Voor Tonny van Hulst en Dick Doorn is het de 1e keer dat zij meedoen aan het Nationale Songfestival, de anderen hebben al eerder aan de voorronde voor het Eurovisie Songfestival meegedaan.

Regionale jury’s stemmen op de liedjes van hun voorkeur en ’n Beetje, dat wordt vertolkt door John de Mol sr. en Teddy Scholten, komt ruimschoots als winnaar uit de bus. Nu moet een vakjury nog beslissen over wie ’n Beetje gaat zingen tijdens het Eurovisie Songfestival. De keuze valt op Teddy Scholten.

Teddy Scholten mag als 5e haar liedje vertolken op het Eurovisie Songfestival in het Franse Cannes op 11 maart 1959. Groot-Brittannië is favoriet en loopt tijdens de stemming uit op de andere landen. Dat verandert als Italië 7 punten aan Nederland toekent en geen punten aan Groot-Brittannië. Als laatste land stemt het organiserende land Frankrijk, dat Nederland 4 punten geeft, waardoor Teddy Scholten het festival op haar naam schrijft met 21 punten. Ons land is hiermee het 1e land dat het Eurovisie Songfestival 2 keer weet te winnen.

1969: Lenny Kuhr – De Troubadour Lenny Kuhr

In 1969 is het alweer 10 jaar geleden dat Nederland het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen. De nationale versie in 1969 wordt aangepast, omdat de inzending van Ronnie Tober in 1968 geen succes heeft opgeleverd: hij wordt gedeeld laatste. In plaats van 4 gegadigden in de voorafgaande edities, doen in 1969 maar liefst 10 artiesten mee, die een poging doen om te worden uitgezonden naar de eindronde.

Op 26 februari 1969 treden tijdens het Nationale Songfestival Annet Hesterman, Patricia Paay, Rob de Nijs, Conny Vink, Dave, Linda Ross, Lenny Kuhr, Anneke Grönloh, John Lamers en Frankie Luyten op in het Circustheater in Scheveningen. Bij de stemming zegt 1 jurylid te zullen stemmen voor Conny Vink, terwijl op zijn stembriefje Patricia Paay staat. Daarmee gaat de stem naar Patricia Paay. Als Conny Vink de stem had gehad, dan zou zij en niet Lenny Kuhr worden uitgeroepen als winnaar van het Nationaal Songfestival 1969. Zij wint namelijk met 1 stem verschil. Leny Kuhr gaat met het lied De Troubadour naar de eindronde.

Op 29 maart 1969 vindt de 14e editie van het Eurovisie Songfestival plaats in het Spaanse Madrid. Lenny Kuhr moet als 8e op. Het zal de meest bizarre uitslag ooit worden, want maar liefst 4 deelnemers halen 18 punten. Het zijn Lenny Kuhr voor Nederland, Salomé voor Spanje, Lulu voor Groot-Brittannië en Frida Boccara voor Frankrijk. Alle 4 worden uitgeroepen tot winnaar.

1975: Teach-In – Ding-a-dong Teach-In

Op 26 februari 1975 wordt het Nationaal Songfestival gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. In de voorgaande jaren wordt 1 artiest of band uitgenodigd voor de voorronde, nu mogen Albert West, Debbie en Teach-In uitmaken wie Nederland vertegenwoordigt in de eindronde. Ze zingen allen 3 verschillende liedjes: Albert West kiest voor Ik heb geen geld voor de trein, Debbie voor Circus en Teach-In brengt Dinge-dong ten gehore. De jury kiest voor het lied Dinge-dong.

Dan zingen alle 3 een eigen versie van Dinge-dong, waarna mensen uit het publiek, afkomstig uit alle provincies, moeten bepalen wie er naar de eindronde mag. Ze stoppen rozen in emmers en wie de meeste rozen heeft mag Nederland vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival. Teach-In mag de meeste rozen mee naar huis nemen.

Op 22 maart 1975 vindt het Eurovisie Songfestival plaats in het Zweedse Stockholm. Teach-In zingt Dinge-dong in het Engels, Ding-a-dong. Tot aan het eind blijft het spannend. Het voorlaatste land dat stemt is Zweden en als zij aan Nederland de zo gewenste 12 punten geven, is Teach-In niet meer in te halen.

2019: Duncan Laurence – Arcade Duncan Laurence

In 2019 is er geen Nationaal Songfestival, maar maakt een commissie de keuze welke artiest Nederland mag vertegenwoordigen tijdens de eindronde. Het wordt Duncan Laurence, die met het nummer Arcade naar Tel Aviv in Israël wordt uitgezonden. Waar van 14 tot en met 18 mei de voorrondes en de eindronde worden gehouden. Duncan Laurence heeft Arcade geschreven tijdens zijn opleiding aan de Rockacademie in Tilburg.

Na 44 jaar wachten wint Nederland eindelijk weer het Eurovisie Songfestival. Na de stemmen van de vakjury staat Duncan Laurence nog op de 3e plaats. Maar als de stemmen van de televoting erbij worden opgeteld blijkt dat Nederland de meeste punten heeft gehaald.

Eurovisie Songfestival 2020 en 2021

Dankzij die winst mag Nederland in 2020 het Eurovisie Songfestival presenteren. Tussen 12 en 16 mei in het Rotterdamse Ahoy. Als Nederlandse vertegenwoordiger wordt gekozen voor Jeangu Macrooy met het nummer Grow. Vanwege de coronapandemie gaat het festival niet door. In 2021 zal het Eurovisie Songfestival in Rotterdam in aangepaste vorm doorgaan en worden gehouden tussen dinsdag 18 en zaterdag 22 mei. Nederland wordt vertegenwoordigd door Jeangu Macrooy, met een nieuw nummer getiteld Birth of a New Age.

(Bron: Eurovisionartists.nl, Eurostory.nl, Historiek.nl, AD.nl, Plusonline.nl, Wikipedia, ANP)

Geef een reactie