Duncan Laurence

Songfestival-winnaar Duncan Laurence alsnog gehuldigd, maar waar vindt het festijn in 2020 plaats?

Terwijl steeds meer steden afhaken als mogelijke organisator van het Eurovisiesongfestival van 2020, is Duncan Laurence alsnog gehuldigd in Hellevoetsluis. Door de drukke agenda van de winnaar van 2019 heeft het even geduurd voor hij in het zonnetje gezet kon worden.

Huldiging Duncan Laurence

Het college van burgemeester en wethouders van Hellevoetsluis heeft Duncan Laurence donderdag 4 juli 2019 tijdens de huldiging geëerd met de Hellevoetse onderscheiding, de Jan Blankenspeld. De zanger, die is opgegroeid in Hellevoetsluis, maar tegenwoordig in Amersfoort woont, heeft de onderscheiding uit handen van burgemeester Milène Junius gekregen.

Duncan Laurence

Songfestivalwinnaar Duncan Laurence wordt gehuldigd met de Jan Blankenspeld door burgemeester Milene Junius in het Prinsehuis.

Duncan Laurence

Duncan Laurence tijdens de huldiging.

Amsterdam valt ook af

Ondertussen is het steeds meer de vraag waar het Eurovisiesongfestival van 2020 plaatsvindt. Eén voor één haken de steden die daarvoor interesse getoond hebben af. Na Leeuwarden, Den Haag en Breda heeft Amsterdam donderdag 4 juli te kennen gegeven af te zien van de organisatie. De stad heeft geen geschikte locatie kunnen vinden. Nadat de RAI en de Johan Cruyff ArenA in die periode niet beschikbaar blijken te zijn, is dat ook het geval voor de Ziggo Dome. De AFAS Live is daarnaast niet groot genoeg, aldus de gemeente. De optie om er een festival van te maken, op een terrein “met daarop één van de grote Lowlandstenten als hoofdpodium en daaromheen paviljoens met muziek en foodtrucks”, is te complex en te onzeker gebleken.

Hoge eisen

Ook andere steden hebben problemen met het voldoen aan de voorwaarden die zijn opgesteld door de European Broadcasting Union (EBU). Zo is de hoogte van het plafond van het WTC Expo in Leeuwarden het probleem en past het liedjesfestival in Den Haag niet langer in het Nederlands Congresgebouw.

Nog 5 steden in de race

Er zijn nu nog 5 steden die het festival willen organiseren: Rotterdam, Utrecht, Den Bosch, Arnhem en Maastricht/Limburg. Tot 10 juli kunnen zij nog hun ideeën inleveren. Om te benadrukken dat de regio achter de organisatie van het songfestival staat, klinken de komende dagen de Eurovisietune en Arcade van Duncan Laurence uit de kerktorens in Arnhem, Nijmegen en Huissen. Beiaardier Marcel Siebers bijt vrijdag 5 juli om 15.00 uur het spits af vanuit de O.L.V. ten Hemelopneming Kerk in Huissen. Zaterdag is het de beurt aan de Eusebiuskerk in Arnhem. Stadsbeiaardier Bob van der Linde bespeelt dan rond 10.45 uur het carillon in de toren. Maandag is Nijmegen aan de beurt. Beiaardier Malgosia Fiebig laat dan om 11.00 uur de 2 nummers horen vanuit de St. Stevenstoren in het centrum van de stad.

De definitieve keuze voor de gaststad wordt in augustus bekendgemaakt.

(Bron: ANP)

Geef een reactie