Eurovisie Songfestival

Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam!

Na veel wikken en wegen is er eindelijk witte rook: het Eurovisie Songfestival 2020 wordt gehouden in Rotterdam Dat heeft de NOS zojuist bekend gemaakt. De laatste keer dat het liedjesfestijn door winst van een Nederlandse artiest in Nederland wordt gehouden was in 1976. 

Kogel is door de kerk

Vlak na de winst van Duncan Laurence tijdens het Songfestival van 2019 laten verschillende Nederlandse steden weten dat zij in 2020 het evenement willen organiseren. Onder meer Arnhem biedt zich aan, net als Amsterdam, Utrecht, Den Bosch, Maastricht en Rotterdam. Uiteindelijk maken 5 steden er echt werk van leveren zij in juli 2019 een zogenoemd bidbook in bij de NPO. Hierin staan de plannen van de potentiële gaststeden beschreven. Het gaat om Utrecht, Den Bosch, Maastricht, Rotterdam en Arnhem. Uiteindelijk blijven alleen Maastricht en Rotterdam over. De 2 steden moeten weken wachten op het verlossende woord, maar inmiddels is het dus duidelijk dat Rotterdam de gaststad wordt.

Onduidelijkheid

Wanneer het Eurovisie Songfestival in Rotterdam wordt gehouden is nog onduidelijk Het zal waarschijnlijk gaan om de tweede of de derde week van mei 2020. Wie de presentatie voor zijn of haar rekening neemt, is ook nog niet duidelijk. dit wordt rond Kerst 2019 bekend gemaakt. Over de locatie is al wel duidelijkheid.

Locatie

Het zal worden gehouden in de welbekende Ahoy in Rotterdam-Zuid, waar tussen de 11.000 en 12.000 mensen in kunnen. De locatie wordt meestal gebruikt voor grote evenementen en concerten van wereldberoemde artiesten. Deze locatie is een stuk groter dan congreshal Expo in Tel Aviv waar Duncan Laurence in 2019 het festival wint. Daar passen ‘maar’ 9.000 mensen in. Ahoy is goed bereikbaar per auto, maar ook met het openbaar vervoer. Vanaf metrostation Zuidplein is het 5 minuten lopen naar de hal.

Voor het eerst sinds 1976

Zoals al gezegd is het voor het eerst in 43 jaar dat Nederland weer het Eurovisie Songfestival organiseert na winst van een Nederlandse inzending. De laatste keer was in 1976, na de winst van Teach-In in 1975. Het liedjesfeest wordt dan in Den Haag gehouden en gepresenteerd door Corry Brokken. Sandra Reemer doet met het nummer The Party’s Over mee voor Nederland en wordt 8e. Het is de 2e keer dat zij Nederland vertegenwoordigt tijdens het Songfestival. De editie van 1976 wordt gewonnen door de Engelse inzending Brotherhood of Man met het nummer Save Your Kisses for Me.

Sandra Reemer

Sandra Reemer wordt in 1976 8e.

Editie 1980

In 1980 wordt het songfestival overigens ook in Nederland gehouden, maar niet omdat een Nederland in 1979 wint. Israël is dan de winnaar, maar omdat het liedjesfeest in 180 wordt georganiseerd op de nationale rouwdag van Israël. Het land doet daarom niet mee en kan het festival dan ook niet organiseren. 

(Bron: archief, NOS, website Eurovisie Songfestival)

Geef een antwoord

Reactie

  1. Mnique says:

    Dat klopt niet helemaal;
    Toen in 1979 Israël voor de tweede keer op rij het songfestival won werd het, op 19 april 1980, ook in Den Haag georganiseerd. Toen won Johnny Logan voor Ierland.