Lelystad

Lelystad viert 50ste verjaardag

Lelystad viert feest, want de stad is 50 jaar geworden. Op 15 november 2017 wordt dit gevierd in het bijzijn van Koning Willem-Alexander. Wij liften graag mee op de feestvreugde en blikken terug op het ontstaan van de hoofdstad van Flevoland.

Zuiderzeeproject

Lelystad is ‘pas’ 50 jaar, maar de stad staat al lang daarvoor op de planning. Vanaf 1891 werkt Ingenieur Cornelis Lely aan de het Zuiderzeeproject, een grootschalige onderneming dat de Zuiderzee moet inpolderen aan de hand van verschillende deelprojecten. Een daarvan is de Afsluitdijk, die gerealiseerd wordt in 1932, en ook de aanleg van de provincie Flevoland met de bijbehorende steden is onderdeel van dit plan.

100.000 inwoners in het jaar 2000

Omdat het project zo groot en ingrijpend is, duurt de realisatie ervan een lange tijd. Zodoende wordt er in 1965 begonnen met de bouw van Lelystad, dat uiteindelijk de hoofdstad van Flevoland wordt. Geschat wordt dat de gemeente tegen het jaar 2000 100.000 inwoners heeft. Met dit inwoneraantal in het achterhoofd wordt de stad opgezet; de infrastructuur is erop ingesteld, evenals het ambtenarenapparaat. In 1967 komen de eerste bewoners aan op het eilandje dat dan nog geen verbinding heeft met het vaste land. In de video hieronder ziet u hier beelden van.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Almere rukt op

Een aantal jaren groeit de bevolking van Lelystad flink. Dit is vooral te danken aan de vele Amsterdammers die hier naartoe verhuizen. Helaas voor Lelystad groeit de bevolking van Almere, de 2de stad van Flevoland, harder. In de jaren 80 van de vorige eeuw gaat Almere de hoofdstad zelfs voorbij, waardoor het imago van Lelystad verslechterd en mensen er wegtrekken. Leegstand en verpaupering zijn het gevolg.

Wederopstand

Deze teloorgang duurt tot in de jaren 90, als hier het roer om gaat. Er worden sindsdien aansprekende architecten aangetrokken die de stad meer een eigen identiteit geven. Ook zijn oude wijken geherstructureerd en gaat het stadscentrum op de schop. Daarnaast is er een kuststrook aangelegd, waardoor er meer recreatiemogelijkheden zijn ontstaan. Anno 2017 telt Lelystad zo’n 77.000 inwoners.

(Bron: Provincie Flevoland, Gemeente Lelystad, ANP)

Geef een reactie