white album

50 jaar The White Album

The Beatles hebben tijdens hun bestaan verschillende toonaangevende albums gemaakt. Eén van de meest bekende en invloedrijkste is The Beatles, in de volksmond beter bekend als The White Album. De plaat komt op 22 november 1968 uit en wordt in 2018 dus 50 jaar. Tijd voor een korte terugblik op het opnameproces, dat nogal turbulent is.

Roerige tijd

1968 is een roerig jaar voor The Fab Four. Ze zijn net hun manager Brian Epstein verloren en de onderlinge irritaties  groeien met de dag. 1968 is ook het jaar waarin John Lennon trouwt met zijn partner Yoko Ono. De 2 zijn onafscheidelijk. Letterlijk, want John neemt haar zelfs mee naar de opnames van The Beatles, die in mei van dat jaar beginnen in de welbekende Abbey Road Studios. Door dit te doen schendt hij een belangrijke regel van de band: geen vrouwen en vriendinnen meenemen naar de studio. Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zijn dan ook alles behalve blij met de aanwezigheid van Yoko en besluiten hun vrouwen er ook bij te halen. Kortom: nog voordat er ook nog maar 1 liedje is ingespeeld, is de toon al gezet.

Steeds meer individueel

Helaas wordt de sfeer er niet veel beter op naarmate het maakproces vordert. Alle 4 de leden zijn al een tijd bezig om zich te ontwikkelen als individuele artiesten, wat erin resulteert dat zij eigenlijk volledig langs elkaar heen werken tijdens het opnameproces van The Beatles. Iedereen neemt de eigen partijen en zangstukken op en besteden amper nog aandacht aan wat de anderen doen. Producer George Martin, die bijna alle Beatles-platen heeft geproduceerd, ergert zich zo aan dit gedrag dat hij halverwege de opnames besluit te stoppen en op vakantie gaat.

Ringo Starr vertrekt

George Martin is niet de enige die opstapt voordat The Beatles helemaal af is. Drummer Ringo Starr verlaat de band in augustus 1968, als de opnames zo’n 3 maanden onderweg zijn. “Ik had het idee dat John, Paul en George het erg naar hun zin hadden en dat ik er niet bij hoorde”, zegt hij later over de reden achter zijn vertrek in de Beatles-documentairereeks Anthology. Nu Ringo weg is, hebben de overige Beatles een flink probleem, want wie moet er nu drummen op de nummers? Paul McCartney probeert het en speelt vermoedelijke de drumpartijen van Dear Prudence en Back in the U.S.S.R. in, maar dat is niet voor herhaling vatbaar. De band realiseert zich dat ze Ringo, die inmiddels op vakantie is  gegaan, nodig hebben. Zij sturen hem een telegram waarin zij hem vragen terug te komen, omdat hij de allerbeste drummer is die zij kennen. Uiteindelijk neemt Ringo in september 1968 zijn plek achter het drumstel weer in. Na zijn terugkeer werkt de band nog minstens een maand aan The Beatles, waardoor het opnameproces in totaal bijna 5 maanden in beslag neemt. Dit is vrij lang voor Beatles-standaarden, want meestal hebben zij niet meer dan 2 maanden nodig. In de video hieronder ziet u verschillende beelden van het opnameproces.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Wat is The Beatles waard?

Op 22 november 1968 ligt het eindresultaat in de schappen. Heeft u de plaat destijds als 1 van de eerste in Nederland gekocht? Dan heeft u mogelijk een redelijk kostbaar album in handen. Wij hebben onze Plaatwaarde lp-kenner Marjolein van Dam gevraagd wat een eerste Nederlandse persing van The Beatles waard is. Dit is haar oordeel: “Een eerste Nederlandse persing in een perfecte staat en compleet is zo rond de 75-90 euro waard. Compleet houdt in: inclusief posters en afbeeldingen van John , Paul, George en Ringo.”

Lees ook
Marjolein taxeert Help van The Beatles

Marjolein taxeert Sticky Fingers van The Rolling Stones

Marjolein taxeert Déjà Vu van Crosby, Stills, Nash & Young

Marjolein taxeert Layla & Other Assorted Love Songs van Derek and the Dominos

Marjolein taxeert Afghanistan van Q65

Marjolein taxeert The Concert for Bangla Desh van George Harrison en anderen

(Bron: Rolling Stones, Anthology, loudersound.com, ultimateclassicrock.com, archief)

 

Geef een reactie