rolling stones

Plaatwaarde: Sticky Fingers van The Rolling Stones

De lp is weer helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke 2 weken een kostbare lp. Deze week: Sticky Fingers van The Rolling Stones.

Controverse

In 1971 brengen The Rolling Stones een nieuwe plaat uit: Sticky Fingers. De fans zijn blij, maar met de plaat gooit de band ook een knuppel in het hoenderhok. Dit heeft alles te maken met de expliciete, door Andy Warhol ontworpen hoes én de inhoud. In sommige landen wordt de hoes verboden en mag de band sommige liedjes niet spelen. Vooral openingsnummer Brown Sugar valt lang niet bij iedereen in goede aarde. De tekst zou racistisch en seksistisch zijn en verwijzingen naar de drug heroïne bevatten.

Groot succes

Nu, meer dan 40 jaar na het uitkomen van het album, wordt het gezien als één van de allerbeste platen die The Stones ooit hebben gemaakt. Daarnaast is Brown Sugar uitgegroeid tot een van de hun bekendste nummers, en ook Wild Horses is een echte Stones-klassieker.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Verkoopcijfers

Sticky Fingers is, naast controversieel en alom gewaardeerd, ook een commercieel succes. Het album staat 12 weken lang in de Nederlandse Album Top 100 en Brown Sugar 10 weken in de Top 40. In de VS wordt het album uitgeroepen tot een van de beste albums van het jaar 1971 én wordt de plaat 3 keer platinum.

Marjolein taxeert Sticky Fingers

“Van de lp Sticky Fingers zijn door de jaren heel veel versies op de markt verschenen. Om de waarde van uw lp te bepalen zijn er verschillende zaken die van grote invloed zijn. Bij de hoes is het belangrijk dat hij de echte rits heeft en in een goede staat verkeert. De ritsen variëren trouwens in grootte en kleur. Daarnaast kan de lip waarmee de rits open gaat verschillen van vorm. Het is  voor de waarde ook van belang dat het originele inlegvel en de originele binnenhoes aanwezig zijn. De lp stamt uit het seks, drugs en rock ‘n roll-tijdperk en heeft heel wat feestjes van muziek voorzien. Dat was meestal niet bevorderlijk voor de staat van de plaat en de toch al zo kwetsbare hoes. Compleet gave exemplaren zijn er daardoor niet erg veel.

Eerste Engelse persing

De eerste Engelse persing is vrij makkelijk herkenbaar. De plaat heeft het catalogusnummer COC 59100. Het label is geel, en er staat nog geen A PROMOTONE N.V. RECORD op het label onder de tekst ‘The Rolling Stones’. Deze muziekrechtenorganisatie is namelijk in september 1971 opgericht, en de eerste persing van de plaat stamt uit april van dat jaar. De waarde van deze versie, in een prima staat met inlegvel en originele binnenhoes ligt tussen de 150-250 euro.

Nederlandse versies

De eerste exemplaren die op de Nederlandse markt kwamen, waren van Duitse of Engelse makelij. De Duitse persing is te herkennen aan de vermelding ‘GEMA’, dat op het gele label te vinden is. Dit is de Duitse muziekrechtenorganisatie. Op het label ziet u ook de stempels ‘The Rolling Stones ’en Sticky Fingers. De hoes heeft een grote rits met een ronde lip. Op het inlegvel staat linksonder TWEN. Het catalogusnummer is 59100. Onder de tracks op het label staat geen ‘A PROMOTONE N.V. RECORD’. In een goede staat, de hoes volledig intact, met de originele binnenhoes én het inlegvel erbij, is deze al gauw rond de 60 euro waard. Er zijn ook latere Nederlandse persingen (vanaf 1977) met de vermelding van muziekrechtenorganisatie STEMRA op het label. Daar bestaan meerdere versies van, die variëren in waarde. Gemiddeld zijn deze in een uitstekende staat ongeveer tussen de 30 en 60 euro waard. Die vlieger gaat alleen op als de hoes een echte rits heeft.

Spaanse versie

In Spanje is een compleet andere hoes gebruikt, omdat de hoes met de rits daar verboden werd door het Franco-regime. De Spaanse hoes heeft een afbeelding van vingers in een blik. Bovendien is de track Sister Morphine vervangen door Let it rock (live). Grappig detail is dat er daardoor een extra track is toegevoegd: track 3, een stilte van 30 seconden. De eerste persing van deze plaat heeft het catalogusnummer HRSS 591-01 en het rode Spaanse Rolling Stones-logo in de rechter bovenhoek van de hoes. Op de gele labels van de plaat ziet u de tekststempel ‘The Rolling Stones’ en Sticky Fingers. Misschien heeft u deze plaat ooit tijdens een vakantie in Spanje aangeschaft. Als u er zuinig op geweest bent, is hij tussen de 60 tot 130 euro waard.

De duurste versie

De meest waardevolle versie van Sticky Fingers is een Amerikaanse promo mono lp, die speciaal voor radiostations is uitgebracht. Het label van de plaat is wit met daarop o.a. de tekst ‘sample copy not for sale’, en de hoes heeft op de voorkant een oranjerode sticker met de tekst: ‘dj copy monaural’. Deze versie in een perfecte staat is tussen de 2000 tot 3000 euro waard. Zoals altijd bij dit soort waardevolle exemplaren is voorzichtigheid geboden, omdat er nepversies in omloop zijn. ”

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde bespreekt. Op 22 september 2018 bespreekt hij Sticky Fingers in de uitzending. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

Luister het fragment over Sticky Fingers terug

Zelf een plaat in uw verzameling waarvan u denkt dat deze veel waard is? Meld de titel dan aan via het Plaatwaarde-aanmeldformulier.

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Ik ken alleen Sticky Wicky in Benidorm