Layla

Plaatwaarde: Layla & Other Assorted Love Songs van Derek and the Dominos

De lp is weer helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke 2 weken een kostbare lp. Deze week: Layla And Other Assorted Love Songs van Derek and the Dominos.

Wie zijn Derek and the Dominos?

Voordat de Britse gitarist Eric Clapton een succesvol soloartiest wordt, speelt hij in allerlei bands. De bekendste zijn The Yardbirds and Cream, maar Clapton speelt ook zeer kort in Derek and the Dominos. De band wordt in 1970 gevormd door Clapton en een aantal leden van de band Amerikaanse rock-bluesband Delaney & Bonnie. In datzelfde jaar nemen ze hun eerste en enige plaat op: Layla And Other Assorted Love Songs. Dit opnemen gebeurt in een studiocomplex in Miami, waar The Allman Brothers Band dan toevallig ook een plaat opneemt. Gitarist Duane Allman speelt hele avonden met Clapton en wordt uitgenodigd om ook mee te spelen op Layla And Other Assorted Love Songs. Zodoende is hij te horen op een paar van de nummers op de plaat, terwijl hij eigenlijk helemaal geen lid is van de band.

Matig succes

Layla And Other Assorted Love Songs komt in november 1970 uit, maar het wordt niet direct een succes. In Amerika blijft het album steken op de 16e plek en in de Britse hitlijsten haalt het helemaal niet. Zelfs de single Layla, tot op de dag van vandaag nog steeds Clapton’s meest bekende nummer, wordt er geen hit. Pas als het nummer in 1972 opnieuw wordt uitgebracht, wordt het een magere hit in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland wordt gooit Layla ook niet zulke hoge ogen. Het nummer weet de Top 40 niet te halen, maar staat wel 4 weken in de tipparade. Nummer 9 is de hoogste notering.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Marjolein taxeert Layla And Other Assorted Love Songs

“Zoals bij alle succesvolle platen, bestaan er van Layla And Other Assorted Love Songs –een prachtige titel overigens- veel persingen met ieder hun eigen waarde.

Eerste uitgaven

De eerste uitgaven uit 1970 hebben een redelijke waarde vanwege hun betrekkelijke schaarste. Zo heeft de eerste Engelse uitgave in goede staat een waarde tussen de 25 en 35 euro. Deze uitgave heeft het rode Polydor label, waarop staat made in England en het catalogusnummer 2335-009 op de labels en 2625-005 op de hoes.

De eerste Amerikaanse persing is op het label ATCO. De plaat heeft een geel label met links het logo van ATCO. Bovenaan het label staat het catalogusnummer SD 2-704. Onder de tracks staat het nummer ST-C-702043 + letters; de afkorting van de perserij waar de plaat geperst is. Een van de bekendste perserijen is Presswell, met als afkorting PR. Deze plaat is in een prima staat ongeveer tussen de 25 en 40 euro waard.

Nederlandse versies

De eerste uitgaven op de Nederlands markt waren over het algemeen de Duitse persingen. De hoes heeft rechtsonder op de voorkant het Polydor logo. Het rode label heeft het catalogusnummer 2335-009 (label) , 2625-005 (hoes) en de vermelding GEMA, de Duitse muziekrechten organisatie. Deze versie is in uitstekende staat tussen de 40 en 50 euro waard.

Pas in 1973 verschenen er Nederlandse persingen op het net opgerichte RSO label. Deze persingen hebben het zandgele RSO label met het rode logo en als catalogusnummer 2479 125. Het label heeft de vermelding made in Holland, STEMRA en 1970, het jaar van oorspronkelijke release. De waarde ligt gemiddeld tussen de 20 en 25 euro in uitstekende staat.

Bijzondere persingen

Een rariteit is zeker de Nederlandse export-persing uit 1970 met oranje-achtig Polydor label, echter met de vermelding GEMA, made in Holland en catalogus nummer 2335 010 (label) en 2658 109 (hoes). De hoes is gemaakt in Duitsland. Ten onrechte wordt de versie vaak als promo aangemerkt, vanwege de sticker op de hoes. Echter, deze versie werd kort gefabriceerd voor de Franse markt en kreeg de promo sticker enkel als aandachttrekker. Kort daarna kwam de Franse afdeling van Polydor met zijn eigen persing, wat de export-versie tot een moeilijk te vinden collector’s item maakte, waarvan de waarde onduidelijk is. Deze versie is gewild, maar er is geen waarde aan te hangen, omdat er geen waardecijfers bekend zijn. Oneerbiedig gesteld is het bij deze versie wat de gek er voor geeft.

Uitgaven met een zeer goede geluidskwaliteit hebben meestal een hoge waarde door hun exclusiviteit. Zo is er een uitgave van Direct-Disks Labs uit 1981 op het zachtgele RSO label met rood logo dat zo rond de 90 euro waard is in goede staat.

Het gerenommeerde Mobile Fidelity Sound Lab-label uit Japan kwam in 2017 met een genummerde gelimiteerde uitgave, te herkennen aan de Original Master Recording-banner op de hoes. Deze uitgave is op moment van dit schrijven nog steeds te koop en kost nieuw tussen de 50 en 60 euro.

Meest waardevol

Aangezien het de nadagen van de mono persingen waren, is het niet verwonderlijk dat nu de schaarse Amerikaanse mono promo uitgave op het ATCO label een van de kostbaarste uitgaven van dit album is. Deze versie heeft witte labels , met de mededeling sample copy , not for sale en het catalogusnummer 2-704. De waarde ervan ligt, in zeer goede staat, zo rond de 1000 euro.”

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde bespreekt. Op 20 oktober 2018 bespreekt hij Layla And Other Assorted Love Songs in de uitzending.Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

Luister hier het fragment over Layla And Other Assorted Love Songs uit Wekker-Wakker-Weekend! terug

Zelf een plaat in uw verzameling waarvan u denkt dat deze veel waard is? Meld de titel dan aan via het Plaatwaarde-aanmeldformulier.

Geef een reactie