Groep We zijn er Bijna! naar de Maddalena Archipel

We zijn er Bijna! 2023 van de Maddalena Archipel naar Baunei

In 2023 staan de eilanden Corsica en Sardinië op het programma in een nieuwe serie We zijn er Bijna! Omroep MAX-presentatrice Martine van Os pakt voor de 12e keer haar koffers voor een nieuwe groepskampeerreis. De georganiseerde trektocht van 32 dagen. In aflevering 4 gaat de reis naar de Maddalena Archipel en naar Baunei. 

Maddalena Archipel de Cariben van Europa

De kampeergroep is aangekomen op Sardinië en maakt een boottocht door de Maddalena Archipel. Deze 60 kleine eilandjes met witte stranden en azuurblauwe zee vormen dit natuurpark ten noordoosten van het Italiaanse eiland. De archipel staat bekend als de Cariben van Europa. Zelfs de meest waterschuwe deelnemers zwichten voor het aanlokkelijke water. De zwembroeken gaan aan en na de pret in het water is er aan boord een Italiaanse lunch.

Contact met het thuisfront

Hans en Nel hebben tijdens deze reis van 5 weken elke dag contact met het thuisfront. Hans is mantelzorger voor zijn 92-jarige moeder. Zij zag haar zoon met lede ogen vertrekken, maar wordt met FaceTime dagelijks op de hoogte gebracht van de belevenissen. Met hond Sita aan de wandel en gewapend met een laptop laten ze aan moeder de camping en het strand zien. “Zo reist ze een beetje met ons mee”, aldus Hans.

Met de jeep naar Baunei

De Maddalena Archipel laten we achter ons liggen en we gaan weer verder, want we hebben en prachtige excursie in het vooruitzicht. Robin van Teunenbroek is een Nederlandse gids op Sardinië die de groep begeleidt tijdens verschillende excursies. Met jeeps neemt hij de groep mee op een tocht door de binnenlanden, waar hij met uitzicht op het dorp Baunei vertelt over het geheim van de hoge leeftijden van de bewoners.

Het dorp behoort tot de zogenaamde Blauwe Zones waar opvallend veel mensen 100 jaar of ouder worden. Wetenschappers hebben 5 van deze plekken op de wereld gevonden: geïsoleerde plekken waar zelfredzaamheid voorop staat en mensen van elkaar afhankelijk zijn. Gebieden waar mensen lang moeten blijven werken in de landbouw, matig maar gezond eten en vooral veel sociale contacten hebben, blijken het recept voor een lang leven.

Aflevering 4 van We zijn er Bijna! door Corsica en Sardinië is te zien op dinsdag 5 september 2023 om 21.20 uur op NPO 1. 

(Foto: © MAX)

Geef een reactie