Private lease auto

Wat is private lease en is het voor u aantrekkelijk?

Als u geen nieuwe auto kunt of wil kopen, kan private lease een aantrekkelijke optie zijn. Maar ook aan private lease zijn risico’s verbonden. Wat is het? Wat zijn de voordelen van private lease? En waar moet u juist rekening mee houden?

Wat is private lease?

Een auto leasen via uw werkgever, die mogelijkheid bestaat al langer. U bent niet de eigenaar van de auto, maar u betaalt een vast bedrag per maand om erin te kunnen rijden. Als u een leaseconstructie aangaat, heeft u de auto als het ware in bruikleen. Inmiddels wordt private lease – via de ANWB, autodealers of particuliere leasemaatschappijen – steeds populairder. U betaalt elke maand hetzelfde bedrag aan de leasemaatschappij en u kunt in ruil daarvoor autorijden, zowel zakelijk als privé. Zo kunt u alsnog een auto gebruiken die te duur is om in 1 keer af te rekenen.

Wat maakt private lease aantrekkelijker dan een auto kopen?

Als u een auto aanschaft, bent u in 1 klap een groot geldbedrag kwijt. De kans is groot dat u daarvoor geld moet lenen, als u hier al voor in aanmerking komt. Maar voor private lease betaalt u elke maand hetzelfde bedrag voor uw auto. Hier kunnen wel brandstofkosten, wasbeurten, parkeerkosten en eventuele boetes bovenop komen.

De verzekering, motorrijtuigenbelasting, onderhoud en onvoorziene reparaties zijn juist in het vaste maandbedrag inbegrepen. U bent bovendien geen aanbetaling of slotsom kwijt en u betaalt ook geen bijtelling. En als de leaseperiode voorbij is, levert u de auto weer in. In principe hoeft u zich niet bezig te houden met de inruil- en restwaarde van de auto, tenzij u meteen weer een nieuwe private leaseovereenkomst aangaat.

private lease
Lees ook: Private lease rijden niet altijd schadevrij

Wat heeft u nodig om een private leaseovereenkomst aan te gaan?

Voordat u een private leasecontract af kunt sluiten, moet blijken of u kredietwaardig bent. Voor deze BKR-toets moet u kunnen bewijzen dat u een vast inkomen heeft. Dat kunt u doen met een loonstrook plus werkgeversverklaring en/of een pensioenverklaring. Daarnaast heeft de leasemaatschappij een overzicht van uw woonlasten, een kopie van uw rij- en identiteitsbewijs en eventueel een verklaring van alimentatie nodig.

Wat zijn de valkuilen van private lease?

Als u gebruik maakt van private lease, staat u dus ingeschreven bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Dat kan invloed hebben op andere kredietaanvragen die u doet, zoals een hypotheek. Hoe hoger het bedrag dat u maandelijks aan private lease kwijt bent, hoe lager het maximumbedrag dat u voor andere financiële verplichtingen kunt krijgen. Als u uw leasecontract voortijdig op wil zeggen, kost dat meestal ook veel geld. Daarnaast staat er in de overeenkomst meestal een maximumaantal kilometers dat u kunt rijden. Gaat u daar overheen, dan betaalt u per kilometer een meerkilometerprijs.

Verder zijn verzekeringen doorgaans inbegrepen in de maandprijs, maar zit u wel met een eigen risico dat op kan lopen tot 500 euro. Houd er daarnaast rekening mee dat niet alle leasemaatschappijen uit zichzelf uw schadevrije jaren registreren. Het kan nodig zijn om dit zelf aan te kaarten. “Je kan bij de leasemaatschappij een leaseverklaring opvragen. In zo’n leaseverklaring staat hoeveel jaar je in de auto hebt gereden zonder schade te claimen”, citeert het Algemeen Dagblad Menno Dijcks, expert in autoverzekeringen bij vergelijkingssite Independer. “De meeste verzekeraars nemen de schadevrije jaren van deze leaseverklaring gewoon over.”

No-claimkorting autoverzekering
Lees ook: Schade aan uw auto: is het wel of niet verstandig om uw no-claimkorting in te zetten?

Wat is beter voor u: private lease of toch een auto kopen?

Kort samengevat: private lease kan voordelig en gemakkelijk zijn, maar u kunt ook met extra kosten komen te zitten. Als u veel kilometers maakt, misschien is het dan voordelig om een nieuwe of tweedehands auto te kopen? Met verschillende vergelijkingssites kunt u zelf die afweging maken. Mocht u wel voor private lease gaan, doe dan zaken met een leasemaatschappij die een erkend keurmerk heeft.

(Bron: Autoweek, Algemeen Dagblad, ANWB, Opel, Rijksoverheid, Keurmerk Private Lease. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Rijder66 says:

    Juridisch gezien is Private Autolease een huurovereenkomst. Natuurlijk zorgt het contract voor financiële verplichtingen en is het goed eerst na te gaan of die verantwoord zijn, maar Private lease is geen Krediet zodat BKR registratie wettelijk niet verplicht is. Bij de beoordeling van lease-offertes is het vooral nodig aandacht te geven aan de kans op verandering van kosten. Wanneer meer kilometers worden gereden dan in het contract staat zal bijbetaald moeten worden (hoeveel cent per km.), maar als minder wordt gereden krijgt u dan de bespaarde kosten ook terug? (hoeveel cent per km.). Bovendien wat zijn de kosten wanneer het contract voortijdig beëindigd moet worden. Vaak is eerdere beëindiging vanwege een calamiteit vrij van extra kosten, maar voor andere situaties gelden sterk uiteenlopende kosten, terwijl de Wet aangeeft dat de “huurder” alleen de schade door eerdere beëindiging van de verhuurder moet vergoeden, dat is 25% tot 30% van van de nog resterende leaseprijs (minder maanden maal maandbedrag).