No-claimkorting autoverzekering

Schade aan uw auto: is het wel of niet verstandig om uw no-claimkorting in te zetten?

Heeft u een no-claimkorting bij uw autoverzekering? En rijdt u al een paar jaar schadevrij? Dan kost het u minder geld, mocht het alsnog een keer misgaan onderweg. Maar in sommige gevallen is het juist handiger om uw no-claimkorting niet te gebruiken, als u door eigen schuld schade rijdt.

Wat is een no-claimkorting?

We beginnen bij het begin. Een no-claimkorting is een regeling waarmee u korting kunt krijgen op de premies voor uw autoverzekering. Hoe langer u schadevrij rijdt en geen beroep doet op deze regeling, hoe hoger de korting uitvalt. De precieze hoogte hangt af van hoe hoog u op de zogeheten bonus-malusladder staat. Deze ladder heeft meestal tussen de 18 en 22 treden, gelijk aan uw opgebouwde schadevrije jaren.

Per jaar dat u schadevrij rijdt, gaat u naar een hogere trede op deze ladder. Hoe hoger u op de ladder staat, hoe hoger het kortingspercentage, met 85 procent als maximum. Deze regeling dient als stimulans om voorzichtig te rijden, maar ook om kleine schade zelf te bekostigen. Want als u wel een beroep op de no-claimkorting doet, zakt u 5 treden op de bonus-malusladder. Stel dat u kort na het afsluiten van de verzekering schade rijdt, dan kunt u zelfs negatieve schadevrije jaren opbouwen. En als u meer dan 15 schadevrije jaren heeft, valt u na het indienen van een schadeclaim vaak terug naar 10. Het is dus mogelijk om 21 jaar lang schadevrij te rijden en in 1 klap 11 treden te zakken.

Zorgverzekering onverzekerd
Lees ook: Geen zorgverzekering na 1 februari, mag dat wel?

Hoe werkt de bonus-malusladder bij de grootste verzekeraars?

De precieze kortingspercentages verschillen per verzekeraar. Bij Achmea staat de 1e trede gelijk aan een mogelijke no-claimkorting van -15 procent. Maar na 1 schadevrij jaar stijgt u naar 5 procent. Vanaf trede 14 geldt het maximale percentage van 75 procent. ING rekent negatieve schadevrije jaren ook mee. Trede -5 staat gelijk aan een kortingspercentage van 0 procent. Maar trede 1 is al goed voor 55 procent en vanaf trede 10 tot 15 geldt de maximale no-claimkorting van 80 procent.

Bij Univé geldt een korting van 0 procent bij trede 1, maar tot aan trede 6 komt er jaarlijks 10 procent bovenop. Let wel: trede 6 staat gelijk aan 0 schadevrije jaren, alles daaronder betekent dus dat u negatieve schadevrije jaren heeft opgebouwd. Vanaf trede 15 tot 21 geldt het maximumtarief van 80 procent. De opbouw van de bonus-malusladder kunt u meestal online via uw verzekeraar of via de polisvoorwaarden raadplegen. En hoe hoog u op die ladder staat, vermeldt uw verzekeraar op uw polisblad. Hoe vaker u schade rijdt in 1 jaar, hoe verder u terugzakt op de bonus-malusladder. Via vergelijkingssites kunt u nagaan welke autoverzekering het best bij uw situatie past.

Bromfietsverzekering
Lees ook: Rogier de Haan: ‘Bromfietsverzekering over de kop’

Wanneer is het verstandig om wel of niet een no-claimkorting aan te vragen?

MAX Ombudsman Rogier de Haan schrijft in 2016 over een praktijkvoorbeeld. Mevrouw Bovenveld heeft 31 jaar lang schadevrij gereden, goed voor trede 20 op de bonus-malusladder. Maar dan krijgt ze opeens 2 keer achter elkaar pech. De ombudsman adviseert haar om niet voor beide gevallen een beroep te doen op haar verzekering (allrisk). Uiteindelijk betaalt ze de goedkoopste schade zelf en meldt ze de 2e schade bij haar verzekeraar.

Zo zakt mevrouw Bovenveld weliswaar van trede 20 naar 15, maar niet van trede 20 naar trede 10. Het kost haar 358,08 euro, maar ze voorkomt dat haar premiekosten in 4 jaar tijd met 635,36 euro stijgen. En dat is uiteindelijk een besparing van 277,28 euro. Het is dus verstandig om een afweging te maken tussen de 2 belangrijkste kostenposten. Zet u de no-claimkorting in en spaart u op de korte termijn geld uit? Of betaalt u zelf de schade en bespaart u op de premies op lange termijn?

Huurauto
Lees ook: MAX vakantieman: creditcard-eis bij verzekering huurauto

Wat kunt u nog meer doen om uw no-claimkorting te behouden?

De belangrijkste en meest voor de hand liggende tip, om uw no-claimkorting te behouden? Rijd verantwoord en zorg ervoor dat u niet door eigen schuld schade rijdt. Mocht dat laatste u alsnog overkomen, dan kan een allrisk autoverzekering nuttig zijn. Die vergoedt namelijk niet alleen schade door anderen en door overmacht, maar ook schade door eigen schuld. Zo’n allrisk autoverzekering is meestal wel duurder dan een reguliere autoverzekering.

En misschien biedt uw verzekeraar wel een no-claimbeschermer, circa 5 euro per maand extra, aan bij uw no-claimkorting? Als u dan een schadeclaim indient, blijft u alsnog op dezelfde trede op de bonus-malusladder. En dan gaat uw premie dus ook niet omhoog. Tot slot is er de mogelijkheid om uw ingediende no-claimkorting binnen 12 maanden weer in te trekken. Als blijkt dat de te betalen schade lager uitvalt dan de premiestijging, kunt u uw claim annuleren en alsnog de schade zelf betalen.

(Bron: Archief, MAX Ombudsman, Algemeen Dagblad, Alpina, Centraal Beheer Achmea, ING, Univé, autoverzekering.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie