CBR wachtlijsten

Wachtlijsten CBR mogelijk pas in 2021 opgelost

De chaos bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) duurt voort. Het CBR kampt met een enorme wachtlijst die volgens de instantie zelf pas in de zomer van 2021 is weggewerkt. Daarna is de wachttijd weer normaal. 

Half jaar wachttijd

Als sinds eind 2018 is het raak bij het CBR. De wachttijden voor mensen die medisch gekeurd moeten worden loopt in de afgelopen tijd steeds verder op, waardoor zij onmogelijk hun rijbewijs kunnen verlengen. De wachttijd schommelt nu rond de 6 maanden, in plaats van de gebruikelijke 9 weken. Dit komt onder meer door mismanagement en een tekort aan keuringsartsen. Met name voor automobilisten van 75-plussers is deze situatie erg vervelend, omdat zij vanaf die leeftijd een gezondheidsverklaring van het CBR nodig hebben om hun rijbewijs te verlengen. Ook vrachtwagenchauffeurs en mensen met een beperking hebben zo’n verklaring nodig.

Coulanceregeling voor ouderen

Omdat vrachtwagenchauffeurs gewoonweg niet meer kunnen werken als zij niet op tijd hun gezondheidsverklaring krijgen, kunnen zij vanaf januari 2019 gebruik maken van een speciale spoedprocedure. Voor ouderen is zo’n procedure er nog steeds niet, al wordt er wel al tijden over gesproken in politiek Den Haag. Verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) is in eerste instantie niet voor een coulanceregeling voor ouderen, waardoor zij zich moeten beroepen op de reguliere – en dure- spoedprocedure. In juni 2019 komt zij hierop terug en blijkt zij er toch oren naar te hebben. Inmiddels is de coulanceregeling daadwerkelijk in de maak. De geschatte ingangsdatum is 1 december 2019, maar de minister hoopt dat dit sneller kan.

CBR-chaos in Meldpunt

Het MAX-programma Meldpunt volgt de chaos bij het CBR op de voet en besteedt hier op 20 september 2019 ruim aandacht aan in de uitzending. De situatie wordt uiteengezet en er worden kijkersvragen over dit onderwerp behandeld. U ziet Meldpunt elke vrijdag om 19.00 uur op NPO 2.

(Bron: archief, Volkskrant, NOS, CBR, AD)

Geef een antwoord

Reacties (2)

    Lodijk says:

    Is er iemand die mij kan vertellen waarom het CBR leeftijdsdiscriminatie toepast. Ja bij het CBR moet je altijd wat !!!!!!.Als je na maanden,allerlei spreekkamers van binnen gezien heb,en je 580 euro armer ben,komt bij mij de vraag op bij rijbewijsverlenging ; voor hoe lang krijg je het roze kaartje terug 1 jaar 3 jaar of 5 jaar.Als je grote bek op zet en veel geld heb en in een Audi A 5 rijdt,en je rijbewijs moet vernieuwd worden,krijg je een excuus van het CBR en wordt je rijbewijs thuis bezorgd..ik moet weer genoegen nemsen met een verlenging van 3 jaar,Heb meer als 1 miljoen km achter mijn schoenen zitten en meer als 25 schade vrije jaren.is jammer voor de menigte maar ik ben 91 jr ,en heb over de hele wereld auto.s bestuurd, van Alaska tot Vancouver,Van Berlijn,tot Boedapest ,behalve Venetie,daar moest bij het station parkeren. .tot slot wordt door het CBR vernederd met een verlenging van 3 jr.wie weet mag het vertellen aan mij

    harm piet van dijk says:

    Dus het cbr/overheid gaat uitmaken of ik met de camper naar het buitenland mag? En niet meer mag tanken in het buitenland ? 10 a 20 cent goedkoper!!! Voor mijn hobby geen onderdelen meer kan kopen in Dld ? Geen evenementen meer kan bezoeken? Staat het zo in de wet? Volgens mij kan dit niet eens . Niemand in den Haag doet er iets aan ja net als de ouderen die zeggen DOE ER IETS AAN DIT KAN NIET. Waar zijn onze kamerleden. Veeg die zooi van tafel bij het cbr voor 1 keer
    met een schone lei beginnen en niet zeggen dat kan niet omgekeerd was het zo geregeld zie stikstof toestand. Een fiasco van de bovenste plank trouwens.