ouderen financieel misbruikt

Meldpunt: ouderen financieel misbruikt door familie en vrienden

Ouderen die beroofd worden door familie en vrienden; het komt helaas steeds vaker voor. Wilma van Duijnhoven verliest bijna 140.000 euro als haar dochter en schoonzoon toegang krijgen tot haar rekening. Zij worden hiervoor veroordeeld tot celstraffen. Hoe voorkomt u financieel misbruik van ouderen? 

Diefstal

De diefstal gebeurt niet alleen door familieleden. Ook buren, tuin- en klusjesmannen en volslagen onbekenden verschaffen zich soms listig toegang tot administratie en bankgegevens van alleenwonende ouderen. “Soms wordt het eerste contact gelegd bij de koffieautomaat in de supermarkt”, zegt advocaat Petra Knoppers, die in de praktijk veel gevallen van financiële ouderenmishandeling voorbij ziet komen. “Ze bieden aan de boodschappen naar huis te brengen. Komen op de koffie. Zo verschaffen ze zich toegang tot de vertrouwenszone van de oudere. En dat gaat soms tot aan de notaris om het testament te wijzigen. Dan zijn er grote bedragen mee gemoeid.” In de studio reageren Theo Trompetter (arts/medisch adviseur) en Nickey Smelt (executeur nalatenschappen).

Verder in Meldpunt

Verder aandacht voor de problemen bij het CBR. Door de lange wachttijden voor verlenging van het rijbewijs, mogen talloze ouderen niet meer rijden. De redactie kreeg afgelopen zomer hierover veel meldingen binnen. Zo ook van Agaath van Deursen. Zij is 80 jaar, kerngezond, heeft toestemming van de keuringsarts voor een verlenging van vijf jaar. En tòch wil het CBR dat ze eerst langs een specialist gaat. Waarom werkt het CBR zo? MAX Ombudsman Jeanine Janssen gaat langs bij het CBR en legt deze en andere vragen voor.

Meldpunt is te zien op vrijdag 20 september 2019 om 19.00 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (3)

    Hanneman says:

    Nou!!! Alsof ouderen al niet voldoende te lijden hebben van legale financiële mishandeling. Mikpunt te zijn van de hebberds met een hoofdletter. Tegenwoordig dus ook in het vizier van handigerds en gehaaiden die illegaal “opereren”. Het is walgelijk. Vroeger was het nog gewoon een inbraak, winkeldiefstal of passiemoord. Maar zoals zoveel walgelijker is geworden dan het voorheen ooit was, zo is het ook met de misdaad. Om bijna niets op een verachtelijke manier tóch te verkrijgen. Want men is voor weinig tot zeer veel bereid. Begrippen als schuldbesef, gevolgtrekking of mededogen doen er tegenwoordig niet meer zo toe. Waarmee kan worden weggekomen is interessant. Niet welke prijs daarvoor moet worden betaald of door wie. En in onze open, welvarende participatiemaatschappij zijn ouderen natuurlijk doelwit. Bestens ontdoen zij zich van overdreven bezit en genieten ze van de avondzon. Misschien dat daar waar niets te halen is, ook geen ellende kan worden aangericht. Ik vrees echter dat het een oud, nagenoeg onoplosbaar probleem is. Zoiets als eenzaamheid. Oplossingen zijn misschien te bedenken, ouderen zullen wellicht emanciperen. Maar ze zullen er waarschijnlijk altijd zijn. Eenzamen en doelwitten.

    volmacht says:

    Financieel misbruik van ouderen dmv een volmacht. De perfecte misdaad gesteund door de overheid. Er worden te veel volmachten/levenstestamenten verleend door Notarissen terwijl mensen wilsonbekwaam zijn. Vanuit een volmacht kan de gevolmachtigde misbruik maken van de volmacht en de volmacht gever zwaar benadelen. Een groot probleem dat met het stijgende aantal dementerende maar ook de vergrijzing groter wordt. Notarissen zijn onschendbaar maar gaan vaak de mist in. Zij laten mensen tekenen die aan zware medicatie zitten, terminaal ziek zijn, psychische problemen hebben of mensen met dementie waardoor mensen wilsonbekwaam of tijdelijk wilsonbekwaam zijn/ kunnen zijn.

    Fabiola Armitage says:

    Zelfs een beschermingsbewind biedt geen enkele garantie voor de bescherming van financiele uitbuiting. Het wordt meer als rookgordijn gebruikt om financieel misbruik van wilonbekwame ouderen te verbergen. Er wordt geschermd met het “onder toezicht staan van een kantonrechter”
    Hoe is het dan mogelijk dat het vermogen van 100.000 euro na sterven blijkt te zijn afgenomen tot nauwelijks het wettelijke minimale van 30,000 euro terwijl oudere wils onbekwaam was? Bewindvoerder heeft geen plicht inzage te verschaffen aan erfgenamen, behalve over het laatste jaar. Het vermogen was daarvoor al geplunderd doordat een van de kinderen de wil van moeder zogenaamd verwoorde. Ongelovelijk dat ouderen in zo’n komplot met bewindvoerder en dader komt klem te zitten, zonder inzage voor overige erfgenamen. Kantonrechter weet waarschijnlijk niet eens dat oudere wils onbekwaam was terwijl ze in een psychiatrische instelling zat die mijn vragen daarover ook niet hebben willen beantwoorden.