Van het gas af

Meldpunt: Van het gas af, of toch nog even niet?

Wie een CV-ketel op gas heeft die aan vervanging toe is, staat voor de vraag: kies ik nog een keertje voor gas of schakel ik nu over op een alternatief? Zoals een warmtepomp of infraroodverwarming. Een schoner milieu willen we allemaal, maar moet u daarvoor tienduizenden euro’s investeren? 

Opgedrongen

Harm Bosch (75) woont in een twee-onder-een-kap-woning uit de jaren 30, die volgens hem moeilijk te isoleren is. Zijn woning is ook niet geschikt voor zonnepanelen. Met zijn gasketel van 8 jaar oud blijft hij zitten waar hij zit. “Dat we van het gas af moeten wordt ons opgedrongen, vooral door de linkse hoek”, zegt Bosch.

Energieneutraal

Rik en Milda Mooi zijn vijftigers en wonen een paar kilometer verderop, ook in een jaren 30 huis. Zij zijn juist voorlopers in verduurzaming. Hun dak is bedekt met zonnepanelen en de warmte in huis komt van een luchtwarmtepomp. Dat maakt hun huis energieneutraal. Na 15 jaar zijn hun investeringen terugverdiend en besparen zij maandelijks 200 euro. Kan dit in ieder huis? Is dit een grote verbouwing waard? In de studio van Meldpunt reageren Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis en Wigger Verschoor van ThuisBaas, die vanuit de stichting Urgenda huizen energieneutraal willen maken.

CBR

En MAX Ombudsman Jeanine Janssen duikt in een CBR-probleem. Bestuurders die vanwege het gebrek aan keuringsartsen, dankzij een coulanceregeling een jaar langer mogen rijden met hun verlopen rijbewijs, hebben een probleem. Zij mogen hiermee niet in het buitenland rijden. In de grensstreken is dat een fikse beperking, maar ook voor mensen die een vakantie hebben geboekt. Commentaar komt van Manon Vanderkaa van ouderenbond KBO-PCOB.

Meldpunt is te zien op vrijdag  31 januari 2020 om 19.20 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (5)

  Firmino says:

  Wij hebben en nieuwe CV condesatieketel van Vaillant op aardgas laten plaatsen, onze oude Bulex was 15 jaar en versleten.
  Kostprijs : 4.220 € BTW en plaating inbegrepen en uitbraak oude ketel.

  Christiaan says:

  Ik zou kiezen voor een elektrische c.v. ketel, zeer klein, kan overal geplaatst worden, geen afvoer kanaal. Wel een krachtstroom aansluiting, dus een kleine ingreep in de meterkast en de aanleg van een elektraleiding naar de ketel.

  Jilles55 says:

  Het is godsonmogelijk om iedereen aan de warmte pomp te krijgen, wij wonen in een groot appartement complexen dat kun je nu eenmaal niet verwarmen met een warmtepomp.
  Aardwarmte lukt ook niet o overal, stadsverwarming zou een goede mogelijkheid zijn
  Het zal er van komen dat Russisch gas aangepast wordt naar het Nederlandse laag calorisch gas of voor waterstof er andere branders inzetten .
  Het leidingwerk in Nederland is er wel geschikt voor.

  JanF0606 says:

  Het programma heeft naar mijn idee een belangrijke optie gemist: CV ketels op WATERSTOF GAS!
  Naar mijn idee wordt waterstof gas een belangrijk item in de toekomst.
  Het artikel en filmpje in de onderstaande link raad ik u zeker aan om te lezen en te bekijken:https://opwegmetwaterstof.nl/2020/01/22/zeven-miljoen-huizen-verduurzamen-met-waterstof/  

  Het Haagse gas-loos 2050 is gewoon niet logisch, maar een perfect alternatief in het bovenstaande artikel en filmpje.
  Mijnheer Bert den Ouden, directeur bij adviesbureau Berenschot,  is wat mij betreft de eerste en belangrijke deskundige die de beste (geen grote verbouwingen noodzakelijk) en goedkoopste oplossing heeft onderzocht en voorstelt om het grootste deel van de bestaande woningen in NL energie neutraal te maken.
  Aan deze oplossing is in Den Haag nog nooit aan gedacht / gewerkt, zover als ik kan nagaan.
  Maar deze oplossing lijkt mij zeker ook het beste!

  Warmtepompen zijn  goed voor nieuwbouw woningen vanaf rond 2005 tot heden (terwijl er meerdere gemeentes wel een gasinstallatie in nieuwbouw projecten -willen- installeren) en voor oude woningen welke grotendeels worden gerenoveerd, bijvoorbeeld na aankoop.

  Vanwege het gas-loos idee van Den Haag moeten de zeven miljoen overblijvende woningen geheel gerenoveerd worden om de CV, radiatoren en topzijde van alle vloeren te verwijderen, ivm vloerverwarming, aanleg extra bekabelingen, nieuwe vloeren, warmtepomp, ventilator, etc, etc.
  Per woning kost dat vele tienduizenden Euro, terwijl het kapitaal vernietiging is van de bestaande items in de woningen.En in heel NL dienen extra kabels te worden geïnstalleerd om voldoende elektriciteit te kunnen transporteren, dat geldt natuurlijk ook gedeeltelijk wanneer de hybride-warmtepomp wordt geplaatst, maar wel met een kleiner vermogen dan de ‘volledige’ warmtepomp.
  En dan alle gasleidingen (rond 11.000 km!) verwijderen in NL, terwijl deze zelfde leidingen vrijwel zonder aanpassingen kunnen worden gebruikt voor het transport van waterstof?
  Dit is een grote en onlogische kapitaalvernietiging (CO2 neutraal?) door de absurde gas-loos beslissing en positie van Den Haag.
  En een behoorlijk aantal geïnstalleerde warmtepompen heeft al bewezen niet voldoende warmteafgifte te kunnen produceren in deze groep woningen.
  Er zijn al meerdere projecten in NL gestart om verschillende wijken van verwarming op waterstof te (gaan) voorzien. Een paar kleine wijzigingen zijn noodzakelijk in de aanwezige CV ketels (bv de brander dient te worden vervangen); klaar! (doet me denken aan begin 1960 toen de branders van alle gastoestellen werden gewijzigd vanwege de omzet van stadsgas naar aardgas).
  Verder komen er al nieuwe CV ketels op de markt die zowel bruikbaar zijn op aardgas als waterstof gas!
  En extra isoleren van alle woningen is logisch, hoe je dan ook verwarmt.

  oosterwijck says:

  De Europese Unie heeft gascontracten afgesloten met Rusland en met Noorwegen. Er worden subsidies verstrekt om gasleidingen aan te leggen dwars door de Oostzee. Dus lieve consumenten, geloof nu niet dat aardgasgebruik tot het verleden gaat behoren. Al die popie-jopie verhalen over CO2 terugdringen en milieu bezorgdheid zijn sprookjes, die over tien jaar belachelijk klinken. Geloof nu niet dat de Geldwolven, ook maar één kub gas in de grond laten zitten, als die verkocht kan worden voor een paar dubbeltjes. De Geldwolven zijn helemaal niet begaan met de aarde of met Uw gezondheid. Alleen dollartekens blinken in hun ogen.