CBR, rijbewijsverlengingen

Problemen met rijbewijsverlengingen

Dure herkeuringen en onbegrijpelijke beperkingen op het rijbewijs. Bij de Meldpunt!-redactie en bij de MAX Ombudsman komen geregeld klachten binnen over hoge rekeningen en opmerkelijke beslissingen van het CBR.

Privéritjes

Joris Knape is zelfstandig ondernemer en lijdt aan de zenuwziekte MS. Als zijn rijbewijs verloopt moet hij een rijtest ondergaan. Omdat hij de test in zijn eigen auto met een automatische versnelling doet, krijgt hij onverwacht een opmerkelijke beperking op zijn rijbewijs. Het CBR beslist dat hij met zijn rijbewijs alleen privéritjes mag maken en niet mag rijden voor zijn werk.

Onbepaald maar niet onbeperkt

Geert Bruins geneest volledig van een kleine, goedaardige tumor in zijn hersenen. Op zijn hersenscan is ook na 2 jaar niets opvallends te zien. De neuroloog adviseert een rijbewijs voor onbepaalde tijd. Maar dan ziet meneer Bruins dat hij dit proces van het CBR over 3 jaar opnieuw moet ondergaan. Iedere keuring kost hem 300 euro.

Terecht beslissingen?

De bovengenoemde voorbeelden zijn er maar 2 van de talloze meldingen over beslissingen van het CBR. Zijn deze beslissingen terecht? We willen toch alleen rijvaardige automobilisten op de weg? Of slaat het CBR door met onnodige keuringen tegen onredelijk hoge kosten bij rijbewijsverlengingen?

Het CBR en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu wilden niet bij de uitzending aanwezig zijn. Lees hier hun reactie.

Heeft u klachten over de werkwijze van het CBR, meldt dit dan eerst bij het CBR. Wacht niet te lang met het indienen van een klacht. Bent u niet tevreden over de reactie van het CBR, meldt dit dan bij de Nationale Ombudsman, de instantie die klachten over de overheid behandeld. U kunt bellen naar 0800 – 33 55 555 (op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur). Of schrijf een brief naar De Nationale Ombudsman, antwoordnummer 10870, 2501 WB Den Haag (geen postzegel nodig).

Heeft u een klacht over de hoge kosten van een keuring? Dan kunt u dit melden bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Bel met de informatielijn: 088 – 770 8 770 (lokaal tarief). Of stuur een mail. Bekijk het overzicht van de kosten van een keuring door een medisch specialist.

Wilt u een klacht kwijt aan de MAX Ombudsman dan kunt u op werkdagen van 10.00 tot 12.00 uur bellen met het nummer 035-6775511 (lokaal tarief).

Meldpunt! is dinsdag 7 februari om 19.20 uur te zien bij MAX op NPO 2. Te gast zijn onder meer MAX Ombudsman Jeanine Janssen, Tweede Kamerlid (CDA) Martijn van Helvert en advocaat Bert Kabel.

Geef een reactie

Reacties (6)

 1. Fred123 says:

  Heb met verbijstering vanavond zitten kijken over cbr onderwerp
  Jullie vallen over elkaar heen over alles wat krom is bij het cbr maar gaan de enige echte essentie van het geheel voorbij
  Eigenlijk zou het cbr opgeheven moeten worden wat voor mensen zitten daar van voor de eerste wo soms !?
  Schrik me rot heb mijn hele leven al een rijbewijs voor schakel auto en heb in ontzttend veel verschillende merken en type auto s gereden met ontzetgend veel kilometers maar heb nu al 8 jaar en dikke volvo met als dure exgra jawel een automaat
  Stel dat ik straks mn rijbewijs moet verlengen en met deze proef moet rijden dan krijg ik dus ineens den aantekening op mijnrinbewijs voor AUTOMAAT ???? EN MAG IK MET 100 ALLEEN NOG MAAR PRIVE RIJDEN
  zijn ze nu helemaal van de pot gerukt
  Zijn mensen met een automaat ineens dafjes rijders die geen schakel auto meer kunnen rijden n al helemaal geen werk eo eigen bedrijfje meer mogen hebben
  Er komen juist steeds meer automaten op de weg enig idee waarom !?
  Als ikmorgen een Tesla koop zitten er flippers in hoor
  Dure auto s mercedes bmw volvo s hebben tegenwoordig bi allemaal een automaat
  Echt heren en wellicht verdwaalde dame van het cbr zijn niet meer van deze tijd en rijd voor een museum
  Hoop dat dit recht gezet wordt voor dat ik aan de beurt ben
  Nog even als je een jaar niet gereden hebt vervalt dan zeker ook je rijbewijs
  Krankzinnig typisch nederland weer want een regelgeving

 2. onslow says:

  Als het CBR zegt “sneeuw is zwart” dan is dat zo en zal ook altijd zo blijven. Ik ben nu al anderhalf jaar bezig met het verlengen van mijn groot rijbewijs, en zit nu al een jaar thuis. Dit alles omdat een neuroloog vindt dat ik epilepsie zou hebben. Uit alle onderzoeken blijkt echter het tegendeel.
  In 2001 heb ik een herseninfarct gehad en er zijn in de loop der jaren vaak genoeg MRI’s en EEG’s gemaakt en die geven altijd het zelfde beeld: geen sporen van epilepsie.
  Er is zelfs een CBR keuringsarts die al mijn rijbewijzen ongeldig wilde laten verklaren. Diezelfde “doctor” keurt wel een vrouw goed die in maart 2016 een herseninfarct heeft gehad. Zij ging in november 2016 op keuring en mag nu weer voor 5 jaar bus rijden.
  Het CBR beroept zich op de wetgeving, maar is te lui om maar iets te controleren, en feiten worden genegeerd. Verkeersveiligheid is ook altijd een leuk argument van het CBR. Ik heb bijna 30 jaar schade vrij door geheel Europa gereden, maar nu rijden in plaats van mij 2 Polen. Ik weet niet wat erger is.

 3. BertP says:

  Ik ben in 2014 ook geopereerd aan een hersentumor. Men vertelde me na die operatie dat ik 6 maanden geen auto mocht rijden, maar binnen die 6 maanden kreeg ik een “aanval” wat na onderzoek een epileptische aanval bleek te zijn, dus weer 6 maanden geen auto rijden. Ik ben door een neuroloog goedgekeurd (125 euro) en moest wel een nieuw rijbewijs aanvragen waar code 100 opstaat. Dit rijbewijs is geldig tot eind 2017 en nu pas heb ik begrepen dat ik hiermee eigenlijk alleen prive mag rijden, heeft nooit iemand me verteld! Ik slik nu al 3 jaar medicijnen tegen die epilepsie en heb hier nooit meer last van gehad, krijg ik dan dadelijk weer die code 100 op mijn rijbewijs? En moet ik opnieuw naar een keuringsarts? Weer een hoop gedoe en onnodige onkosten?
  Ik hoop dat dit gaat veranderen en ik weer gewoon mag rijden zonder die code 100!!!!!!!!!

 4. Herman Veldman says:

  Gisteravond de uitzending gezien. Ik was absoluut niet verbaasd.
  Het woord Kafka viel, en deze opmerking heb ik ook geplaats tegenover een ambtenaar van deze paarse krokodillen fabriek.
  In oktober j.l. kwam men na jaren van klachten erachter dat ik hartritme stoornissen had. Door het plaatsen van een pacemaker is dit opgeheven en tot nu geen klachten meer gehad, daar ben ik heel gelukkig mee..
  In een folder van het ziekenhuis en hartstichting gaf men aan dat het verstandig was om het CBR in te lichten over mijn nieuwe status van hart patient.
  Hierbij moet ik aangeven dat deze aangifte niet verplicht is. Maar verzekering technisch wel aan te bevelen is.

  Na het betalen van € 48.- mocht ik een formulier invullen. Daar moest ik een aantal vragen invullen over mijn gezondheid. In antwoord op die vragen heb ik aangeven dat ik 1, en pacemaker had, 2. een keer flauw was gevallen in de afgelopen drie jaar 3. een staaroperatie had gehad Je tekent namelijk ook dat je die vragen naar waarheid hebt ingevuld.

  Daarna moest dit formulier worden getekend door een arts. Mijn huisarts weigerde omdat hij bij alle drie zaken niet betrokken was. De cardiologe weigerde omdat zij dit grote onzin vond(uiteindelijk heeft ze na aandringen tocht getekend) Het flauwvallen gebeurde tijdens een bergwandeling op ongeveer 1200 meter hoogte. De oogarts gaf aan dat zij hier niet aan meewerkten(men vroeg zich bij de kliniek af hoeveel mensen er met staar een rijbewijs hebben).
  Het formulier opgestuurd en daarna gebeld door een arts die mij allerlei vragen stelde en aangaf dat er waarschijnlijk geen probleem was. Daarna belde een ambtenaar die aangaf dat een arts moest tekenen dat ik niets meer aan mijn hart mankeerde. mijn ogen weer goed waren en dat het flauwvallen een incident was. Toen ik aangaf dat de artsen hier niet in mee gingen gaf ze aan dat ik maar een arts moest zoeken die dat wel deed.
  Als voorbeeld gaf ze sport keuringsarts aan (€ 75.-). Toen heb ik het woord Kafka gebruikt waar ik nog steeds achter sta. Ook gaf ze aan, indien ze binnen vier weken geen bevestiging hadden van een arts mijn rijbewijs zou worden afgepakt.
  Toen ik aangaf dat het invullen vrijwillig was gaf ze aan als het ingevuld is, het niet meer teruggedraaid worden.

  De cardiologe heeft alsnog een formulier ingevuld dat de pacemaker geplaatst is en dat bij controle het aan alle verwachtingen voldoet. Dus weer een formulier opgestuurd.
  Ik kreeg weer een telefoontje dat er maar één arts had getekend en dat dit niet voldoende was. Ik heb toen aangegeven dat dit het was en met spanning de gevolgen afwachtte, en dat het dan maar een rechtszaak moest worden.
  Uiteindelijk kreeg ik een brief van het CBR dat zij geen aanleiding zagen om mijn rijbewijs in te nemen.

  Ondertussen ook contact gehad met de hartstichting die de tekst in de brochures gaan aanpassen. Ook het ziekenhuis heeft de informatie aangepast.
  Evenals een aantal gasten bij uw programma ben ik van mening dat het CBR bestaat uit een groep ambtenaren die hun positie graag willen vasthouden en daarom tot het uiterste gaan om hun gelijk te halen. De werkelijkheid en de ambtenaren inzicht is ver te zoeken.

  Mijn advies nooit vrijwillig met het CBR in zee gaan.

 5. Rudolf-NL says:

  Vanaf 24 mei 2018 probeer ik mijn “code100” rijbewijs te verlengen 3 juli stuurde ik de online (gekochte) bundel papieren, ingevuld door een arts naar het CBR. voroge week heb ik online ingelogd & gereclameerd
  4 eptember kreeg ik een telefoontje met de opm. dat mijn aanvraag bij een ander persoon zou worden bezorgd. Op mijn vraag het telefoontje op mijn emailadres te bevestigen werd positief gereageerd.
  Maar ton nu, 6/9 niets ontvangen. Net online bij CBR gekeken: ook daar geen nieuws!
  januari 2019 moet het geregeld zijn. Ik ben m.i. erg op tijd en razend benieuwd.

 6. Antonbar says:

  Nieuwste truc van CBR! Aangetekende binnenkomende post (bv. met keuringsrapporten) wordt niet afgetekend, zodat PostNL dit op haar website niet kan afmelden als ‘Bezorgd’ maar alleen als ‘Vertraagd’. Bewijs dan maar eens dat jij je papieren op tijd hebt ingeleverd!