reizen

Vanaf 15 juni kan reizen weer, maar niet zoals voorheen

15 juni is de datum waarop Nederlanders weer binnen Europa op vakantie mogen. Dat heeft premier Rutte bekend gemaakt. Toch betekent dit niet dat een vakantie na deze datum weer zo kan verlopen als voor de coronacrisis. 

Wijziging in reisadvies

15 juni wordt de dag waarop er weer toeristen uit bepaalde Europese landen weer welkom zijn in Nederland. Ook zal op deze datum het reisadvies voor 12 Europese landen worden aangepast van oranje naar geel, waardoor Nederlanders ook weer af kunnen reizen naar andere landen. Dit geldt onder meer voor Duitsland. Zweden en het Verenigd Koninkrijk vallen erbuiten, vertelt de premier, want in die landen zijn de gezondheidsrisico’s nog te groot. Wie toch naar deze landen gaat en aanspraak moet maken op de reisverzekering moet er rekening mee houden dat schade of letsel niet wordt vergoedt. Reizigers die toch op vakantie gaan naar een ‘oranje’ gebied zijn in veel gevallen onverzekerd.

Niet hetzelfde

Dat reizen ook na 15 juni echt niet zo zal zijn zoals u gewend bent voor corona blijkt wel uit het feit dat het reisadvies wordt aangepast van oranje naar geel. Geel betekent immers dat er veiligheidsrisico’s zijn. Deze veiligheidsrisico’s houden natuurlijk verband met het coronavirus, waar nog geen remedie tegen is en dat zo weer kan oplaaien als mensen zich niet aan de regels houden.

Situatie in andere landen

Bovendien is het zo dat niet alleen Nederland, maar ook veel andere Europese landen nog niet volledig ‘opgestart’ zijn. Zo hanteert Spanje een fase-systeem waarbij per regio wordt gekeken naar welke versoepelingen er passend zijn. Een voorbeeld: Madrid en Barcelona schuiven op 8 juni 2020 op naar fase 2, waardoor er weer bijeenkomsten tot 15 man mogen plaatsen vinden en de scholen weer open mogen. 8 andere Spaanse regio’s zullen vanaf die datum vermoedelijk opschuiven naar fase 3, waardoor de cafés en andere horecagelegenheden hier weer open mogen. Het verschilt dus erg per gebied wat er wel en niet mogelijk is, ook voor toeristen.

Ook in andere landen verschilt het per gebied wat er wel en niet mag. Zo hanteren de Duitse deelstaten ook lang niet allemaal dezelfde regels. Op de website van de Duitse overheid kunt u lezen welke regels er in welk gebied geleden.

Toeristen niet welkom

Verder zijn er ook landen die nog helemaal niet zitten te wachten op (Nederlandse) toeristen. Zo zijn Nederlanders tot zeker 31 augustus niet welkom in Denemarken en ook in Noorwegen hoeven wij voor 20 augustus niet aan te kloppen.

Vliegverkeer

Het openen van de grenzen op 15 juni heeft niet alleen effect op vakantieverkeer dat zich per auto verplaats. Ook het vliegverkeer zal mondjesmaat weer worden hervat, maar hoe dit precies zal gebeuren is nog onduidelijk. U doet er dan ook goed aan om eerst bij een reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij te informeren wat de mogelijkheden zijn.

Verder wordt het ook nog steeds afgeraden om het vliegtuig te pakken naar niet-Europese bestemmingen. Voor die gebieden geldt nog steeds code oranje, behalve voor het Nederlands grondgebied in het Caribisch gebied.

Heeft u een vakantieklacht? Het MAX consumentenprogramma MAX Vakantieman hoort graag van u. U kunt u klacht insturen via dit formulier.

(Bron: Rijksoverheid, RTL Nieuws, Trouw, ANWB, NOS)

Geef een reactie

Reacties (6)

  DASO says:

  Hallo Max,
  Het is enorm onduidelijk of reizen naar Turkije (okucalar -vliegveld Antalya) nou in de zomer wordt afgeraden door de regering. Wij hebben reeds geboekt in februari en hebben nog steeds geen duidelijkheid. Fti geeft hier het volgende over aan. fti.nl/service-contact/coronavirus-informatie.html
  Zij annuleren alle reizen naar Antalya tot 21/07.
  Ik zie echter op de site van nederlandwereldwijd staan dat vanaf 15 juni alleen reizen voor sommige landen in de Schengenzone een versoepeling geldt. En als ik goed begrijp wordt er in de zomervakantie geen versoepeling toegepast op Turkije. Dit staat duidelijk op Nederlandwereldwijd. Ze blijven ook zeer onduidelijk over wat men kan verwachten over Turkije. 2 weken voor vertrek (6/7) moet ik de reissom voldoen aan Dreizen. (Zij nemen de reis af bij FTI). Zij hebben aangegeven dat het reisadvies niet voor Turkije geldt. Ik weet nu niet meer wat te verwachten. Ik wil namelijk het liefst dat zij de reis annuleren. In deze omstandigheden vind ik dit niet meer echt een vakantie.

   MAX Vandaag says:

   Beste DASO, bedankt voor uw reactie. Via https://www.maxvandaag.nl/sessies/paginas/oproep/stel-uw-corona-vraag-aan-jeanine-janssen/ kunt u uw vraag sturen naar MAX Ombudsman Jeanine Janssen.

   Chantal1979 says:

   Hoi Daso,
   Heb je al wat vernomen?
   Wij ook een reis naar Turkije geboekt.
   Wordt gek van die onzekerheid.

   Grt Chantal

   DASO says:

   Hallo Chantal,
   Sorry late reactie! Wij hebben nog geen duidelijkheid. Ze proberen het zo lang mogelijk uit te stellen helaas. Wij willen onder deze omstandigheden het liefst niet meer gaan.

  Linux-fan says:

  Beste,
  Volgens mij staat er een onjuistheid in dit artikel. Er staat “15 juni wordt de dag waarop de Nederlandse grenzen weer opengaan voor toeristen uit bepaalde Europese landen.”
  Deze grenzen zijn al open het is momenteel voor toeristen uit de Schengenlanden al mogelijk om hier te verblijven als dat is toegestaan door hun eigen land. Lees daar onder andere ook de website van de overheid op na. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-op-vakantie-gaan/buitenlandse-toeristen-naar-nederland
  Toeristen buiten de Schengenlanden en UK zijn inderdaad pas weer 15 juni welkom en om het nog iets complexer te maken, wij zelf mogen pas weer 15 juni naar de Schengenlanden (ook niet alle).
  Met vriendelijke groeten,
  Linux-fan.

  Ger de Brabander says:

  Beste Redactie.

  Wij zouden 22 juni naar Malaga gaan. Terugreis 30 juni. Vliegen met Transavia. Nu staat Spanje nog steeds op code oranje. Nog steeds is de status dat Spanje pas na 1 juli toeristen toelaat.

  Nu kregen we twee dagen geleden een mail van Transavia dat onze reis nog steeds doorgaat. Tijden zijn iets aangepast maar de data van heen en terugreis is nog steeds het zelfde.

  Vraag.
  Kan Transavia dit zomaar doen. Worden we nu verplicht dit te accepteren. Heeft totaal geen zin op naar Spanje te gaan. Als ik zo de berichten leest via Facebook of andere kanalen hebben meer consumenten hier mee te maken. Omboeken kan tot uiterlijk 31 maart 2021. Dat is voor velen ook geen optie daar het voor ons een zomervakantie is.