corona

Internationaal corona reisbewijs aanmaken? Dit moet u weten

Vanaf 1 juli 2021 is het mogelijk om in de CoronaCheck-app een internationaal reisbewijs te maken, het zogenoemde Digitaal Corona Certificaat (DCC). Dit is een QR-code. Voordat u zo’n DCC aanmaakt is het handig om een aantal zaken goed in het achterhoofd te houden.

Alleen geldig binnen de EU

Weet dat het DCC alleen van kracht is in EU-lidstaten, inclusief Noorwegen en IJsland. In landen die niet bij de unie horen, zoals het Verenigd Koninkrijk of Turkije, geldt het DCC dus ook niet als toegangsbewijs.

Controleer de eisen van uw vakantiebestemming

Kijk voordat uw uw DCC aanmaakt goed naar de toegangseisen van het land waar u naartoe gaat. In principe kan met een DCC maken op basis van een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs (voor mensen die corona hebben gehad) of een negatieve test, maar binnen deze kaders lijken de landen nog behoorlijk wat speelruimte te hebben. Dit maakt het niet eenvoudiger voor reizigers. Een aantal voorbeelden:

 • In Frankrijk is een DCC op basis van vaccinatie alleen geldig als u kunt aantonen dat u minimaal 2 weken geleden volledig gevaccineerd bent.
 •  In Duitsland is een DCC niet verplicht voor Nederlanders die de afgelopen 10 dagen alleen in Nederland zijn geweest en Duitsland per voet, fiets of auto betreden. Als u met het vliegtuig naar Duitsland gaat moet u wel een DCC kunnen tonen bij de grens.
 • Naar Italië? Een DCC op basis van een negatieve test is alleen geldig als de PCR- of antigeentest in kwestie niet ouder is dan 48 uur. In andere landen is dit vaak 72 uur.

Weet dat bovenstaande voorbeelden geldig zijn op het moment van schrijven.

U kunt verschillende DCC’s aanmaken

Gezien het feit dat landen niet allemaal precies dezelfde toegangseisen hebben kan het zijn dat u op het laatste moment toch een ander digitaal certificaat nodig heeft, bijvoorbeeld de uitslag van een PCR-test. Dit kunt u eenvoudig maken door in de CoronaCheck-app op het plusje rechtsboven te drukken. U kunt dan een nieuwe QR-code maken die het mogelijk maakt om internationaal te reizen. In het beginscherm van de app kunt u wisselen tussen ‘Ik ben in Nederland’ of ‘Aanpassen naar het internationaal’.

coronacheck app
Lees ook: De CoronaCheck-app: wat is het en wat kunt u ermee?

Testen kan gratis in juli en augustus

Als u nog niet volledig gevaccineerd bent en geen corona heeft gehad, kunt u dus een DCC maken op basis van een negatieve coronatest. Wat voor een type coronatest dit moet zijn en hoe oud deze mag zijn, verschilt dus per land. In juli en augustus kunt u via de GGD een afspraak maken voor een gratis coronatest. Dit kan online of telefonisch. De GGD stelt zich niet aansprakelijk als testresultaten te laat komen en u dus niet op reis kunt.

Een screenshot van het DCC is niet geldig

Er zijn ongetwijfeld legio mensen die een screenshot van hun digitale DCC hebben gemaakt zodat zij de code sneller kunnen vinden als deze gelezen moet worden. Lijkt praktisch, maar werkt niet. De QR-code kan alleen uitgelezen worden vanuit de CoronaCheck-app of vanaf papier (daarover later meer), dus een screenshot is niet geldig.

Wat is er precies te zien als uw DCC wordt uitgelezen?

De DCC is een QR-code die na het uitlezen bepaalde informatie laat zien. Welke informatie dat is? Volgens de Rijksoverheid gaat het om het volgende:

Algemeen

 • IP‐adres wat betrokkene gebruikt bij het aan laten maken van het Bewijsmiddel
 • BSN van betrokkene
 •  Voor‐ en achternamen van betrokkene
 • Organisatie bij wie vaccinatie‐, of herstelgegevens zijn opgehaald.

 DCC op basis van negatieve test of herstelbewijs:

 • Unieke code van de test
 • Type test
 • Testnaam
 • Datum en tijd testafname
 • Datum en tijd van vaststelling testresultaat
 • Ziekteverwekker waar voor getest is
 • Testproducent
 • Naam van testcentrum
 •  Uitslag van de test (negatief voor testbewijs, positief voor herstelbewijs)

DCC op basis van vaccinatiebewijs

 •  Datum toediening
 • Unieke code van vaccinatie
 • Ziekteverwekker waar het vaccin tegen werkt
 • Vaccintype
 • Vaccinnaam
 • Handelsvergunninghouder of producent van het vaccin
 • Volgnummer in reeks vaccinaties/doses

Wat als u geen smartphone heeft?

U kunt een DCC aanmaken in de CoronaCheck-app op uw smartphone. Mensen die geen smartphone hebben kunnen dit uiteraard niet via deze weg doen. Deze mensen kunnen een geldig herstel-, vaccinatie-of testbewijs uitprinten en dat laten zien bij de grens.  De papieren versies bevatten 2 QR-codes: 1 die u kunt gebruiken in Nederland en 1 voor internationaal reizen.
Een papieren DCC aanmaken kan via deze weg.

(Bron: Rijksoverheid, Europese Unie, GGD)

Geef een reactie

Reacties (11)

  Anneke Tanneke says:

  Beste redactie, uw link naar een papieren vaccinatiebewijs lijdt alleen maar naar info over de app.
  Maar ik wil geen app en geen QR code.
  hoe nu verder?
  Met vriendelijke groet, Anneke

   MAX Vandaag says:

   Beste Anneke,

   Wij hebben de tekst onder het kopje ‘Wat als u geen smartphone heeft?’ aangevuld. U kunt dus online een papieren herstel, – vaccinatie- of testbewijs aanvragen. Hierop staan 2 QR-codes: 1 voor gebruik in Nederland en 1 voor gebruik in het buitenland. Voor zover bekend is het niet mogelijk om een bewijs uit te printen waar geen QR-code op staat, maar u kunt de papieren bewijzen die nu beschikbaar zijn dus zowel gebruiken in Nederland als het buitenland.

   Met vriendelijke groeten,
   Redactie MAX Vandaag

  Adrianus Antonius says:

  Beste Anneke,
  Je hoeft niet via de app te werken om aan een vaccinatiebewijs op papier (pdf uitprinten) te komen:
  Geen smartphone? Wie geen smartphone heeft, kan ook via de website van CoronaCheck een papieren toegangsbewijs krijgen.
  Door in te loggen met je DigiD bekom je een pdf die je dan kunt uitprinten en meenemen. Later zal je ook nog telefonisch een
  vaccinatiebewijs kunnen regelen. Het bewijs wordt dan opgestuurd naar je geregistreerde adres. Bron: CoronaCheck, NOS, RTL
  Met vriendelijke groet, André

   Foflo says:

   Beste André,
   En waar kun je dan telefonisch een vaccinatiebewijs aanvragen? Ik kan deze info nergens vinden.

   Groet,
   Ank

  Guno says:

  Hallo ,
  Ik vind het wel ingewikkeld allemaal mijn Nederland QR werkt maar mijn Europa QR niet deze blijft op rood .staan wat doe ik fout .
  En wat is flight pas moet dat ook mee binnen Europa .
  Dank je

   Nafets says:

   Als u covid scan.be kunt downloaden dan lukt het wel . Je kunt met Nederlandse scanner alleen de Nederlandse Qr code scannen.

  liesjen says:

  ik ben een principieel digid weigeraar en nu moet je verplicht een digid hebben voor de corona app. en dus de qrcode, terwijl nergens staat (bij de rijksoverheid) dat een digid verplicht is .
  Ze kunnen dus de digid via QR code nooit verplichten dat kan en mag juridisch niet.Je dwingt dus de mensen om alsnog een digid te nemen (leuk verzonnen van VVD ,CDA en kornuiten toch !)
  Hoe kom ik nu aan een papieren qr code?
  Is trouwens veiliger dan op je smartphone ( zie vooral de laatste digicriminele acties in deze wereld) ,wat als je smartphone gestolen is etc.
  Trouwens mijn partner is 86 en heeft geen smartphone .
  Je kan ook geen screenshot uitprinten wat dat scant de douane niet etc.
  Dus een papierenQR code bemachtigen is een hell of a job.

  Dirkjee says:

  Mijn man heeft geen mobiel, kan ik voor hem een q code aanmaken op mijn mobiel? En ook één voor mezelf in dezelfde app?

  Nodoco says:

  Míjn internationale qr code geeft slechts 1 prik aan. Ben gevaccineerd met 2 prikken pheizer. Bij de ggd staan beiden prikken geregistreerd.

  Jolanda1964 says:

  Beste redactie,

  Mijn man wil graag zijn QR code op papier uitgeprint hebben, de Nederlandse kreeg ik zonder problemen in beeld en uitgeprint, alleen de Internationale krijg ik niet in beeld dus natuurlijk ook niet uitgeprint.
  Doe ik iets verkeerd, of is er iets in het systeem wat verkeerd gaat?

  Met vriendelijke groet, Jolanda

   MAX Vandaag says:

   Beste Jolanda1964, bedankt voor uw bericht. Dat zouden wij niet durven zeggen. U kunt dit het beste informeren bij de helpdesk van de CoronaCheck-app: telefonisch 0800-1421 (gratis). Bereikbaar van maandag t/m zondag 08.00 – 20.00 uur. Of via e-mail naar: helpdesk@coronacheck.nl