vliegvakantie corona

Vliegen in coronatijd? Hier moet u op letten

Het coronavirus is nog niet verdwenen, maar het is deze zomer wel weer mogelijk om in het vliegtuig te stappen naar een vakantiebestemming. Hier komen echter wel de nodige regels bij kijken. Waar moet u allemaal op letten wanneer u gaat vliegen in coronatijd? 

Reisadvies controleren

Een goede voorbereiding is het halve werk, het is dan ook handig om voor vertrek al een aantal zaken te controleren. De dagen in aanloop naar uw vertrek is het bijvoorbeeld slim om het actuele reisadvies van uw vakantiebestemming te controleren. Door het coronavirus kan de situatie namelijk snel veranderen, waardoor er sinds u uw reis heeft geboekt alweer nieuwe maatregelen kunnen zijn ingevoerd. Dit reisadvies kunt u vinden op de website van de Buitenlandse Zaken en in de ANWB Reiswijzer.

Wat is verplicht?

Controleer ook voor vertrek wat u nodig heeft om de vliegreis te mogen maken. Verschillende documenten zijn verplicht en zonder mag u niet aan boord van het vliegtuig stappen. Zo heeft u in coronatijd voor elke vlucht een gezondheidsverklaring nodig en laten veel landen enkel passagiers met een negatieve testuitslag, vaccinatie- of herstelbewijs toe. De precieze voorwaarden waar u op de luchthaven aan moet voldoen verschillen per vakantieland. Op de website van Buitenlandse Zaken staat exact beschreven wat de eisen van de verschillende landen zijn. U vindt daar bijvoorbeeld of u een negatieve test nodig heeft, wat voor test dit dan moet zijn en hoe oud de testuitslag maximaal mag zijn.

Verplichte gezondheidsverklaring

De gezondheidsverklaring is op Nederlandse luchthavens dus voor iedere passagier vanaf 13 jaar verplicht. Dit geldt voor vertrek, aankomst en een eventuele overstap. U kunt deze gezondheidsverklaring downloaden op de website van de Rijksoverheid en vervolgens invullen. U kunt de ingevulde verklaring vervolgens opslaan op uw mobiele telefoon of printen en meenemen naar het vliegveld. Kiest u voor die laatste optie? Dan is het slim om direct 2 formulieren te printen, dan heeft u er ook direct eentje voor de terugvlucht. Vul dit formulier dan wel pas op de dag van de terugvlucht in, anders is de gezondheidsverklaring niet geldig.

Vliegt u met KLM, Transavia, TUI, Corendon of Easyjet? Dan kunt u de gezondheidsverklaring vanaf 24 uur voor vertrek invullen tijdens het online inchecken. U hoeft de verklaring vervolgens niet te printen, omdat deze aan uw boardingpass gekoppeld is. Na het inchecken kunt u dus uw boardingpass laten zien in plaats van een losse gezondheidsverklaring.

Regels op de luchthaven en in het vliegtuig

Als laatste is het ook handig om voor vertrek te informeren wat de geldende coronaregels op de luchthaven van vertrek, de luchthaven van bestemming en aan boord van het vliegtuig zijn. Deze regels kunnen namelijk per luchthaven en airline verschillen. Zo is het op sommige luchthavens en in sommige vliegtuigen bijvoorbeeld verplicht om een medisch mondkapje met keurmerk te dragen. Ook voeren sommige luchtvaartmaatschappijen voor het boarden temperatuurchecks uit bij reizigers en wordt aan boord het contact met het vliegtuigpersoneel beperkt om de besmettingsrisico’s zo klein mogelijk te houden. Specifieke informatie over uw vlucht of luchthaven vindt u op de websites van de luchthavens en de luchtvaartmaatschappijen. Reist u met een reisorganisatie? Dan kunt u deze informatie ook hier opvragen.

Veilig reizen
Lees ook: Ga veilig en goed voorbereid op reis

De terugreis

Niet alleen voor reizen naar het buitenland, maar ook voor de terugreis naar Nederland gelden bepaalde coronaregels. De inreisregels variëren per land waar u vandaan komt, maar vanaf 8 augustus 2021 gelden in ieder geval de volgende regels:

  • Keert u terug vanuit een Europees land met de kleurcode groen? Dan hoeft u geen coronabewijs te laten zien.
  • Iedereen vanaf 12 jaar heeft een geldig coronabewijs nodig wanneer een land de kleurcode geel heeft. Geldige coronabewijzen zijn een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een testbewijs. Als testbewijs zijn zowel een PCR-test van maximaal 48 uur oud als een antigeen-sneltest van maximaal 24 uur geldig.
  • Keert u terug uit een land buiten de Europese Unie? Dan is een coronabewijs verplicht, ongeacht de kleurcode van het land waar u vandaan komt. Geldige coronabewijzen zijn ook hier een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een testbewijs. Als testbewijs zijn zowel een PCR-test van maximaal 48 uur oud als een antigeen-sneltest van maximaal 24 uur geldig. In sommige gevallen is het ook verplicht om bij thuiskomst in quarantaine te gaan. Wanneer u in een rood gebied (zeer hoog-risico) bent geweest moet u bijvoorbeeld 10 dagen in quarantaine, ook wanneer u al gevaccineerd bent. Wel kunt u ervoor kiezen om op de vijfde dag een coronatest te doen, wanneer deze negatief is mag u uit de quarantaine. Bij terugkeer uit oranje gebieden kan overigens ook een quarantaineplicht gelden. Via deze quarantaine check van de Rijksoverheid kunt u controleren of uw vakantiegebied daarvoor in aanmerking komt. Voor groene en gele landen geldt geen quarantaineverplichting.

Coronatest bij thuiskomst

Wel adviseert de Nederlandse overheid aan iedereen die in het buitenland is geweest, om bij thuiskomst een coronatest te laten afnemen. Doe dit op de dag van aankomst en nog eens wanneer u 5 dagen in Nederland bent. Zo kunt u er zeker van zijn dat u het coronavirus niet mee naar huis heeft genomen.

(Bron: ANWB, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Rijksoverheid)

Geef een reactie