Lees voor het boeken deze tips!

Velen hebben in de meivakantie genoten van de mooie dagen en ideeën borrelen vast op voor de aankomende zomervakantie. Op 3 juni 2014 start het vakantieprogramma Groeten van MAX. Hier alvast een paar gouden tips voor als u vóór die tijd al gaat boeken.

1

Veel mensen willen hun eigen vakantiepakket samenstellen. Ze gaan naar een reisbureau en kiezen daar onderdelen van verschillende touroperators en voegen die samen tot één reis. Pas daar goed mee op. Slechts als u een complete pakketreis heeft geboekt, valt u onder de dekking van de ANVR en de SGR. Het zogenaamde Dynamic Packaging valt daar niet onder. U koopt dan tenslotte losse onderdelen bij verschillende bedrijven. Heeft u klachten, dan kunt u niet naar de geschillencommissie. Gaat het reisbureau failliet, dan zullen uw betaalde centen niet gerestitueerd worden.

2

Losse lijndiensttickets vallen niet onder de dekking van de SGR, al boekt u die bij een SGR-aangesloten reisbureau. Om wél de dekking te krijgen, kunt u nog een onderdeel van uw reis boeken, zodat het een pakketreis wordt. Of u kunt een verzekering tegen faillissement bij uw ticket kopen. Veel mensen zeggen: “Die naam is zó bekend, die luchtvaartmaatschappij gaat niet failliet!” Geloof daar niet in. Kijk maar naar Oad.

3

Boekt u via internet een vlucht, lees dan goed alle aanwijzingen op uw scherm. Leg uw paspoort naast u, vul de gegevens exact in en check dit nog eens 3 keer. We komen regelmatig zaken tegen waar mensen één letter verkeerd hebben ingetikt, waardoor ze niet meer mee mogen op de vlucht. Sommige luchtvaartmaatschappijen willen wijzigingen wel doorvoeren, maar daar moet u een flink bedrag voor betalen. Bij anderen kunt u slechts het ticket annuleren en een nieuw ticket boeken.

4

Als u vliegt vanaf een luchthaven in de Europese Unie met welke vliegmaatschappij dan ook én als u vliegt vanuit een land buiten de Europese Unie naar een luchthaven binnen de Europese Unie mét een Europese luchtvaartmaatschappij, dan kunt u een beroep doen op vertragingsschade. Komt u meer dan 3 uur later op uw bestemming, dan kunt u een bedrag krijgen van 250 tot 600 euro pp. Een luchtvaartmaatschappij is verplicht u een formulier te geven om uw schade te claimen. Geven ze u dat niet, vraag er dan om.

5

Zorg dat u goed verzekerd op reis gaat. Check wat uw ziektekostenverzekering en aanvullende verzekering voor vergoedingen bieden als u iets overkomt in het buitenland. In veel landen komt u in privéklinieken terecht waar de zorg stukken duurder is dan in Nederland. Vaak heeft u voor deze dekkingen een aparte reisverzekering nodig. Lees de polisvoorwaarden goed, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Heeft u klachten en/of wilt u meewerken aan het programma Groeten van MAX, dan kunt u ons bereiken tijdens het telefonisch spreekuur.

Geef een reactie