topdrukte

Topdrukte op Europese wegen verwacht

Gaat u nog op vakantie met de auto, of gaat u in het weekend van 11 en 12 augustus 2018 juist weer naar huis? dan is het verstandig om rekening te houden met grote drukte op de wegen én de gevolgen van noodweer op sommige plekken.

Duitsland

Wie op vakantie gaat naar Duitsland, of door dit land moet rijden, doet er goed aan om vooraf de kaart te bekijken waarop de wegwerkzaamheden staan aangegeven. Bij de oosterburen wordt er deze zomerperiode enthousiast aan de weg gewerkt, waardoor het op veel plekken behoorlijk vast kan staan.
wegwerkzaamheden Duitsland

Op de kaart is te zien dat er vooral veel gedaan wordt aan de A1, een belangrijke snelweg die door het westen van het land loopt. Op deze weg komen veel reizigers terecht die naar Scandinavië gaan. Zij moeten rekening houden met files rondom Osnabrück, Bremen en Hamburg. Ook aan de A3 (Emmerich-Keulen-Oostenrijkse grens) wordt onderhoud gepleegd, waardoor ook hier extra vertraging kan ontstaan.

Wie juist terug naar huis gaat, moet ook rekening houden met mogelijke files op de A1 en de A3. Daarnaast zal het vermoedelijk vast komen te staan op de A8, die loopt van Salzburg naar München.

Frankrijk

In Frankrijk wordt het bijzonder druk in het weekend van 11 en 12 augustus 2018. De langste files staan er volgens de ANWB op de A7 (Lyon-Marseille) en ook de A6 (Parijs-Lyon) wordt overspoeld met automobilisten. Wie via Frankrijk naar Spanje wil rijden, moet rekening houden met behoorlijk wat vertraging op de A9, want daar wordt aan de weg gewerkt bij de Franse grensplaats Le Boulou. Wie de files zoveel mogelijk wil vermijden, kan ervoor kiezen om de zogenoemde bison futé-routes te nemen. Dit zijn routenetwerken die u over rustigere wegen leiden, maar wel langer zijn.  De bison futé-wegen worden aangegeven met bewegwijzering. Naast de plaatsnamen op de borden staat dan het woord ‘bis’ of ‘Itinéraire Bis in een geel vakje.

Vakantiegangers die op terugreis zijn, kunnen ook in lange files belanden. Met name rond Parijs op de ringweg A86 kan het bijzonder druk worden doordat de aansluitingen met de A3 (bij Bondy) en de A1 (bij Le Bourget) zijn afgesloten. Wilt u deze wegen toch bereiken? dan kunt u het best voor een alternatief kiezen. De A1 kunt u bijvoorbeeld ook op via de A104 en de A3 via de N403. Let op! Of deze alternatieven bruikbaar zijn, hangt af van de kant waar u vandaan komt. Controleer dit eerst voordat u de A104 of de N403 op gaat.

Noodweer in Frankrijk

Gaat u op vakantie naar de regio’s Drôme, Gard of de Ardèche? Dan kan het zijn dat u een gehavend gebied aantreft. Door zware regenval zijn rivieren buiten hun oevers zijn getreden en campingterreinen ondergelopen. De Franse overheid heeft zo’n 1600 campinggasten moeten evacueren. Als u gaat kamperen is het dus geen overbodige luxe om even te informeren of de camping nog gasten kan ontvangen.

Oostenrijk

Vermoedelijk staat het in Oostenrijk ook flink vast op 11 en 12 augustus. Vooral de Karawankentunnel op de A11 (van en naar de Sloveense grens) wordt druk en ook op de Fernpasroute (B179) richting Duitsland zal er veel vertraging zijn. Volgens de ANWB moeten automobilisten rekening houden met kilometers lange files die niet binnen een uurtje opgelost zijn.

Zwitserland

Wie via alpenland Zwitserland naar Italië wil reizen, kan rekenen op uren vertraging voor de Gotthardtunnel. Ook mensen die van Italië naar Zwitserland reizen, zullen erg lang moeten wachten voor de tunnelbuis. Wie geen zin heeft om duimendraaiend achter het stuur te zitten en vanuit Zwitserland naar Italië reist, kan ook via de A1 en de A8 rijden. Dan ontwijkt u de Gotthardtunnel op de A2. Vanuit Italië kunt u de tunnel omzeilen door  om te reizen via de E25. Ook voor een andere Zwitserse tunnel, die bij San Bernardino op de A13, zal het aansluiten zijn.

Italië

In Italië is het vooral druk op de wegen rondom de grote steden en op de snelwegen naar de Adriatische kust en de Bloemenriviera.

Tolwegen

Bijna alle hierboven besproken landen hebben tolwegen. U kunt dit in Frankrijk elektronisch of met een zogenoemde tolbadge betalen. In Oostenrijk en Zwitserland heeft u een tolvignet nodig, die te verkrijgen zijn in Nederland of in het land zelf. Ook Italië, Spanje en Portugal hebben tolwegen. De betaling kan contant of met de creditcard worden voldaan. In Portugal kan uitsluitend elektronisch betaald worden. Voor het rijden op de Noorse snelwegen wordt ook tol geheven. U betaalt dit niet direct. Uw kenteken word gescand en de rekening krijgt u thuis gestuurd. Duitsland heeft (nog) geen tolwegen.

Milieusticker Duitsland

Duitsland kent dus geen tolwegen, maar wel milieuzones. U heeft een milieusticker nodig als u door de centra van bepaalde Duitse steden rijdt. Er zijn gele en groene stickers die aangeven hoe milieuvriendelijk uw auto is. In een artikel dat wij aan dit onderwerp hebben gewijd, leest u welke sticker u nodig hebt voor uw auto. U kunt deze sticker online bestellen en ook bij pompstations in Duitsland kopen. Bent u niet van plan om door het centrum van een Duitse stad te rijden? dan is zo’n sticker niet nodig.

Milieusticker Frankrijk

In Frankrijk moeten alle gemotoriseerde voertuigen een zogenoemd certificat qualité de l’air, oftewel een milieusticker hebben als zij door het centrum van Parijs, Lyon of Grenoble willen rijden. Iedere bestuurder die dit doet en geen sticker heeft, hangt een boete van 68 euro boven het hoofd.

Zo’n sticker is handig om te hebben, ook als u niet van plan bent om door een van deze steden te rijden. De Franse autoriteiten kunnen plotseling beslissen om een tijdelijke mileuzone in te stellen. Dit doen zij als er in een gebied veel luchtvervuiling is. Deze zone beslaat vaak een groter gebied dan alleen het stadscentrum. Wie in zo’n tijdelijke zone rijdt en geen milieusticker heeft, kan beboet worden.

Franse milieustickers voor uw voertuig kunt u bestellen via deze website van de Franse overheid: certificat-air.gouv.fr. U kunt rechts bovenaan op het Engelse vlaggetje klikken, zodat u de website in het Engels kunt lezen. Bestel de milieusticker wel tijdig, want het duurt 4 tot 6 weken voordat u deze in huis heeft.

Milieusticker in Italië

Ook in Italië zijn in sommige steden milieuzones ingesteld, de zogenaamde Zona a Traffico Limitato (ZTL). In sommige zones mag u helemaal niet met de auto komen, voor andere heeft u een milieusticker nodig. Hoeft u niet perse met de auto zo’n milieuzone in, doe het dan niet. Ze zijn makkelijk in het uitdelen van boetes. “En een boete is geen sticker”, aldus Yda Matthijssen van de ANWB.

Steden waar milieuzones gelden zijn onder andere Rome, Florence, Pisa, Turijn, Verona, Bologna en Lucca. Voor de regio’s Toscane, Trentin en de Aosta-vallei gelden ook milieuregels. Voor meer informatie over de milieuzones in Italië verwijzen wij u naar de lokale websites van de betreffende steden en regio’s.

Handige tips

Vergeet voordat u gaat ook niet de handige tips van ons reisprogramma Groeten van MAX te bekijken. De eerste tip gaat over hoe u de auto goed kunt controleren voordat u op pad gaat. Dit is erg belangrijk en kan gevaarlijke situaties voorkomen. Gaat u met de caravan op vakantie? dan moet u zeker ook de tweede tip bekijken, waarin wordt uitgelegd hoe u deze het best kunt inpakken.

(Bron: ANWB, archief)

Geef een antwoord