Zwarte zaterdag

Zwarte zaterdag: zo vermijdt u drukte

Door de hoge besmettingscijfers en coronamaatregelen kiezen meer mensen dit jaar om met de auto op vakantie te gaan. Grote kans op extra verkeersdrukte op zwarte zaterdag, in 2021 op 31 juli en 7 augustus, dan we gewend zijn. Stilstaan op een bomvolle snelweg is niet hoe we de eerste vakantiedag voor ogen hebben. Daarom hieronder een overzicht van knelpunten en hoe u de urenlange files kunt vermijden.

De naam zwarte zaterdag

Op zwarte zaterdag pakken veel mensen tegelijk de auto om op vakantie te gaan. De Nederlandse vakantiegangers vertrekken met name richting Zuid-Europa en de Alpen. In Frankrijk komt de drukte voornamelijk door de Fransen zelf. Zij vertrekken op de eerste zwarte zaterdag massaal naar hun vakantiebestemming. Dit in combinatie met de toeristen uit andere landen veroorzaakt extreem volle wegen. Dit jaar valt de eerste zwarte zaterdag op 31 juli. In 1982 gebeurde er op deze datum, in het oosten van Frankrijk, een busongeluk waarbij 53 mensen om het leven kwamen. Sindsdien wordt de drukste dag van de zomer ‘zwarte zaterdag’ genoemd. Ook is zwart de kleur waarmee verkeersdiensten extreme drukte aangegeven.

Drukste punten

Naast 31 juli, is dit jaar ook 7 augustus een zwarte zaterdag. De ANWB verwacht deze dagen ongeveer 800 kilometer file in Frankrijk. Ook in Duitsland, Italië, Zwitserland en Oostenrijk wordt er extreme verkeersdrukte verwacht. Hieronder een overzicht met de drukste punten en de beste manieren deze te vermijden:

Frankrijk

In de zomermaanden worden de grootste problemen in Frankrijk verwacht op de A10 van Parijs naar Bordeaux. Vooral Orléans, Poitiers, Niort en Bordeaux zijn knelpunten. De Route du Soleil is erg druk in de zomer. Vooral op de A7 bij Lyon en Orange en op de A9 bij Montpellier, Béziers, Narbonne, en bij de Spaanse grens. Omdat de A75 veel als alternatieve route wordt gebruikt, is ook deze weg volop in gebruik door de vakantiegangers.

Alternatieve routes

Op de website van de ANWB kunt u veel alternatieve routes vinden om de drukste punten te vermijden. Zij adviseren de ‘Routes Nationales’ te volgen. Dit zijn de nationale wegen van Frankrijk die een wegennetwerk vormen naast de autosnelwegen. Door op deze wegen te rijden, betaalt u geen tol en komt u gelijk in de vakantiestemming. De routes worden aangeven met een rood bordje met daarop een wit nummer. Voor het nummer staat de letter N genoteerd. De bekendste routes zijn de N11, bij La Rochelle, de N20, bij Foix, de N136, ringweg Rennes en de N165, tussen Vannes en Nantes.

Parijs

Naast de Routes Nationales zijn er een aantal routes waarmee u de drukte rond de hoofdstad kunt vermijden. Komt u vanuit de richting Antwerpen of Brussel en bent u op weg richting Lyon? Dan kunt u het beste 40 kilometer voorbij Lille de A26 richting Dijon/Lyon volgen. Wilt u richting Bordeaux? Volg dan vanaf de A1 voor Parijs, de borden Bordeaux via de A3 en A86. Ook op de terugweg volgt u de A86. Let wel op: de tunnel ten westen van Parijs is verboden voor voertuigen hoger dan 2 meter.

Op de hoogte door Bison Futé

Tijdens de drukste weekenden in de zomer zijn er, op initiatief van de Franse overheid, speciale Bison Futé routes en posten langs de snelweg. De routes lopen via lokale en secundaire wegen. Ze zijn wel langer, maar er is minder kans op file. Op de posten kunt u verkeersinformatie en route adviezen krijgen.

Om de route te rijden, volgt u de groene richtingborden met naast de plaatsnaam het woord ‘Bis’ of ‘Itinéraire Bis’ in een geel vakje. De nieuwe borden zijn zwart met het woord ‘Bis’ in het geel. Op de website bison-fute.equipement.gouv.fr kunt informatie krijgen over wegwerkzaamheden en files. De Bison Futé-posten zijn onder andere te vinden langs de A31, A6 en op de A43. Volg de groene borden met daarop een gele ‘i’ en de mededeling ‘Information Bison Futé’.

Italië

In Italië is op zwarte zaterdag er veel verkeersdrukte naar de meren, de kust en de wegen van het noorden naar het zuiden. De drukste punten zijn de A22 tussen Trento en Verona, de grensovergang van Brenner naar Chiaso, de A14 tussen Bolonga en Rimini, de A10 en de A4 bij Milaan en Venetië. Er zijn op de A1 wegwerkzaamheden bij Barberino – Florence-noord (28 km), oplevering eind 2021 en Florence-zuid – Incisa (18 km), oplevering 2023. Via de website van Autostrada (Engelstalig) kunt u informatie vinden over het wegennet, tolwegen en wegwerkzaamheden in Italië.

Duitsland

In Duitsland zijn de routes naar het zuiden het drukst. Er zijn deze zomer een aantal wegen dicht  door werkzaamheden. Op de website ADAC.nl vindt u actuele informatie over welke wegen dat zijn en hoelang het gaat duren. Vertragingen kunt u omzeilen door de U-routes te volgen. Dit zijn routes die snelwegen vermijden De blauwe borden met daarop de letter U, een pijl en een nummer leiden naar de volgende op- of afrit van de snelweg. De even nummers gaan van oost naar west en andersom. De oneven lopen op van noord en zuid.

Tunnels in Zwitserland en Oostenrijk

Bij de Sint Gotthardtunnel in Zwitserland richting Chiasso, moeten vakantiegangers vaak rekenen op een wachttijd van een uur. Op zwarte zaterdagen kan deze wachttijd flink oplopen. De vertraging is het gehele weekend van 31 juli en 1 augustus en van 7 en 8 augustus 2021 niet te vermijden. Ga daarom, voordat u de tunnel nadert, nog naar het toilet en neem voldoende eten en drinken mee.

De Oostenrijkse Karawankentunnel bij grens van Slovenië is een bekend knelpunt. U komt hier via de A11. Er wordt daar in beide richtingen gebouwd en de oplevering wordt pas verwacht in 2026/2027. Houd voor de actuele verkeersinformatie de website van de Öamtc, de Oostenrijkse versie van de ANWB, in de gaten.

Kies een andere dag

Om de drukte in de vakantielanden te vermijden, kunt u het beste een dag later of eerder op vakantie gaan. Althans, dat was altijd het advies, maar de ANWB vermoedt dat de zondag na zwarte zaterdag even druk wordt. U kunt het beste op een doordeweekse dag de weg op gaan, luidt het advies dit jaar. Donderdag is de dag met de minste verkeersdrukte. Vertrekt u toch op zwarte zaterdag? Doe dit dan niet te vroeg. U kunt het beste na 10.00 uur het land verlaten. Op deze manier rijdt u, met een beetje geluk, achter de files aan.

Door de coronamaatregelen kan er meer drukte worden verwacht en gelden er soms andere regels. Op de website wijsopreis.nl checkt u voor vertrek alle belangrijke informatie en het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

(Bron: ANWB, AD, Bochane, Wijs op Reis)

Geef een reactie