Duur 03:40
Gepubliceerd op 12 juni 2017

Waar is een milieusticker verplicht?

Spontaan met de auto of camper op de bonnefooi een Europese stad bezoeken, zit er tegenwoordig niet meer in. In steeds meer steden gelden milieuzones en is een eco-vignet, milieusticker, verplicht. Het doel is om de vervuiling terug te dringen. Een zoektocht is het wel, want het geldt niet overal en ieder land stelt haar eigen regels. 

Binnen Europa zijn er inmiddels 200 milieuzones. Deze bevinden zich voornamelijk in de grote steden. Voorheen waren vooral vrachtwagens in deze zones niet welkom, tegenwoordig gelden de regels ook voor persnonenauto’s. Er zijn milieuzones in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië.

Welke sticker voor welk voertuig in Duitsland?

milieustickerEr zijn 2 verschillende soorten milieustickers; een groene en een gele. Er was ook een rode, maar inmiddels is bekend dat deze sticker niet meer in de Duitse milieuzones (umweltzone) wordt geaccepteerd. De gele en groene sticker worden onder onderstaande voorwaarden afgegeven voor voertuigen met dieselmotoren.

De groene sticker:

 • Voertuigen met een bouwjaar van na 31 december 2005. Mocht de fabrikant in deze periode een voertuig hebben afgeleverd met een motor in de hogere emissieklasse, dan komt het niet voor de groene sticker in aanmerking
 • Voertuigen die voldoen aan de uitlaatgasnorm Euro-4 en Euro-5
 • Voertuigen die voorafgaand aan het inbouwen van een roetfilter voldeden aan de uitlaatgasnorm Euro-3

De gele sticker:

 • Voertuigen die voldoen aan de uitlaatgasvorm Euro-3
 • Voertuigen die voorafgaand aan het inbouwen van een roetfilter voldeden aan uitlaatgasnorm Euro-2

Er wordt geen sticker afgegeven aan voertuigen die voldoen aan de uitlaatgasnorm Euro-1.

Voor voertuigen met benzine-, LPG- en hybridemotoren gelden onderstaande regels.

 • Voertuigen met een bouwjaar van na 31 december 1992
 • Voertuigen die voldoen aan de uitlaatgasnorm Euro-1 (toegelaten volgens richtlijn 91/441/EEG en/of waar het kentekenbewijs is voorzien van code U9, E2 of K6), Euro-2, Euro-3 of Euro-4;
 • Voertuigen met hybride motoren

Alle voertuigen met een elektrische aandrijving of brandstofcel ontvangen een groene milieusticker. Wanneer u een sticker bestelt kunt u bij het bestelproces uw kenteken invoeren. Dan wordt direct duidelijk voor welke milieusticker uw auto in aanmerking komt. De kosten van de milieusticker voor Duitsland zijn 12,50 euro.

Welke sticker voor welk voertuig in Frankrijk?

Sommige Franse steden mag u sinds 1 juli 2016 met een gemotoriseerd voertuig niet in zonder een certificat qualité de l’air, een milieusticker. Ook Frankrijk gaat de strijd met de vervuiling aan. Parijs beet in 2016 het spits af, andere steden volgden. Tot 15 januari 2017 was er een overgangsperiode waarin de sticker verplicht was, maar er geen boete werd gegeven als de sticker ontbrak. Sinds 1 mei 2017 is het voor alle voertuigen verplicht. Heeft u hem niet dan krijgt u een boete van 68 euro. De Franse milieusticker wordt uitgebracht in 6 verschillende kleuren en categorieën. Hierbij is ook de mate van vervuiling van de auto bepalend.

milieustickerDe Franse kennen 2 soorten milieuzones, de ZCR en de ZPA. De ZCR, Zone à Circulation Restreinte, is een permanente milieuzone. De milieusticker is hier altijd verplicht. De meeste ZCR-zones zijn beperkt tot het centrum van de grote steden waaronder Parijs.

 

Onder de borden staan vaak nog restricties aangegeven zoals op de dagen waarop dit van kracht is of welke milieustickers de milieuzone in mogen. Houd de borden goed in de gaten en volg de aanwijzingen onder de borden, want de regels verschillen per stad.

De ZPA, Zone de Protection de L’Air, is een niet permanente milieuzone. Deze kan op dagen met ernstige luchtvervuiling van kracht zijn. Op die dagen worden bepaalde milieustickers geweerd en geldt er doorgaans een maximum snelheid. Soms gaat het zelfs zo ver dat auto’s met oneven of even kentekens op een bepaalde dag niet mogen rijden. De ZPA is niet beperkt tot een centrum, maar kan een groter gebied bestrijken. De maatregel wordt vaak plotseling aangekondigd, dus houd hiervoor de berichtgeving van de lokale overheid in de gaten. Er gelden milieuzones voor Parijs, Lyon en Grenoble.

Tip: bestel de milieusticker voor Frankrijk op tijd. De sticker is alleen aan te vragen via een officiële website: certificat-air.gouv.fr. Het kan wel 4 tot 6 weken duren voor u de sticker in huis heeft. De site is een officiële website van de Franse overheid. U kunt rechts bovenaan eventueel voor de Engelse taal kiezen.

Milieuzones in Italië

Ook in Italië zijn in sommige steden milieuzones ingesteld, de zogenaamde Zona a Traffico Limitato (ZTL). In sommige zones mag u helemaal niet met de auto komen, voor andere heeft u een milieusticker nodig. Hoeft u niet perse met de auto zo’n milieuzone in, doe het dan niet. Ze zijn makkelijk in het uitdelen van boetes. “En een boete is geen sticker”, aldus Yda Matthijssen van de ANWB.

Steden waar milieuzones gelden zijn onder andere Rome, Florence, Pisa, Turijn, Verona, Bologna en Lucca. Voor de regio’s Toscane, Trentin en de Aosta-vallei gelden ook milieuregels. Voor meer informatie over de milieuzones in Italië verwijzen wij u naar de lokale websites van de betreffende steden en regio’s.

Parkeerzones in Spaanse steden

Een aantal Spaanse steden heeft een parkeerzone ingevoerd, de Area de prioridad residencial. Eén van die steden is Madrid. Die zones, 4 zones, zijn alleen toegankelijk voor vergunninghouders en bezoekers met speciale ontheffing (mensen met een invalidenparkeerkaart), bedrijven en toeristische bussen.

Vignet

Naast een milieusticker is in bijvoorbeeld Oostenrijk en Zwitserland ook een (tol)vignet verplicht. Deze vignetten zijn in Nederland te koop, maar ook in het land zelf bij onder andere tankstations. In Frankrijk moet ook tol worden betaald. Dit kan met de creditcard of met een tolbadge. Ook Italië, Spanje en Portugal hebben tolwegen. De betaling kan contant of met de creditcard. In Portugal kan uitsluitend elektronisch betaald worden. Voor het rijden op de Noorse snelwegen wordt ook tol geheven. U betaalt dit niet direct. Uw kenteken word gescand en de rekening krijgt u thuis gestuurd.

Dit onderwerp is besproken in Groeten van MAX op 12 juni 2017.

(Bron: ANWB, milieustickervoorfrankrijk.nl en milieustickervoorduitsland.nl) 

Stel uw vraag aan Yda Matthijssen

U kunt van maandag 12 juni tot en met woensdag 14 juni 2017 hieronder vragen stellen aan Yda Matthijssen, juridisch expert van de  ANWB, over de milieustickers. Na woensdag 14 juni 2017 mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord. 

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een reactie

Reacties (9)

  ronarno says:

  Misschien kan Mevr. Matthijssen doorgeven of de milieusticker voor Parijs ook geldt op de doorgaande
  route van Orleans naar Lille. Ik weet niet of ze deze weg bedoelde met Péripherique.
  Hartelijk dank

  Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

  Beste Ronarno, de Péripherique is de rondweg rond Parijs. De milieuzone geldt dus alleen voor het gebied binnen de rondweg. Als u de stad niet in gaat, hebt u geen sticker nodig.

  klassiekerrijder says:

  Dag mevr Yda Matthijssen,
  In september maken wij een tourrit, langs 8 Europese hoofdsteden samen met 49 klassieke Volvo’s.
  Geldt er een ontheffing voor klassieke personenauto’s met een bouwjaar van voor 1970? inzake de stedelijke milieu regels?
  Uw reactie zie ik met belangstelling tegemoet,
  Met klassieke groet,
  Patrick van de Pas
  .

  Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

  Beste Patrick van de Pas, een reis door hoofdsteden met Volvo’s met een bouwjaar van voor 1970 zal heel goed voorbereid moeten worden. Jullie zullen per hoofdstad moeten bekijken wat de mogelijkheden zijn. Parijs, Rome en Berlijn kennen in elk geval geen ontheffing voor klassiekers. Ik kan jullie alleen maar aanraden goed vooraf te kijken of jullie kunnen komen waar jullie naar toe willen. Op internet is alle informatie te vinden dus helaas zoals ik in de uitzending zei, huiswerk voor vertrek.

  Joop29 says:

  Ik heb gelezen bij de tuv dat wanneer je een europese invalidenparkeerkaart hebt er geen millieusticker nodig is. Klopt dit?
  Is er voor gehandicapten ook een aparte regeling?
  Ook miste ik over milleu steden Londen, hier gelden ook regels voor. Tevens als je een blue badge hebt, kun je na invullen formulier en betaling van ik dacht £15 vrijstelling krijgen voor de tol in het centrum van Londen

  Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

  Beste Joop,
  In Duitsland geldt een uitzondering die als volgt is geformuleerd:
  •voertuigen van personen met een lichamelijke beperking, in het bezit van een Europese Gehandicaptenparkeerkaart (LET OP: wel duidelijk zichtbaar achter de voorruit plaatsen).
  Over Londen heb ik de volgende informatie:
  •De tax geldt voor alle voertuigen, ook buitenlandse, met uitzondering van motoren, motoren met zijspan, bromfietsen en fietsen. Voor een uitzonderingsregeling komen verder in aanmerking elektrische voertuigen, eigenaren van een Europese invalidenparkeerkaart en voertuigen met een CO2-uitstoot van niet meer dan 75 g/km. Hiervoor moet u zich aanmelden via een aanvraagformulier op tfl.gov.uk, of via telefoonnummer 00 44 343 222 2222.

  Amber Michelle van Hamersveld says:

  Dag Yda Matthijssen,

  Over 4 weken gaan wij met een Mercedes c350e plug in Hybride van 01-12-2015 naar Italie, eerst Ancona en daarna Lucca/ Pisa. Zou ik hiervoor een milieu sticker moeten aanvragen bij de ANWB? of is dat alleen nodig als wij echt specifiek die steden in gaan met de auto? De sticker kost 4,80 euro correct?

  Mvg,

  Amber van Hamersveld

  Yda Matthijssen - juridisch expert ANWB says:

  Beste Amber, in Italië is de regeling zo dat je als toerist bepaalde zone’s (zona traffico limitato) niet in mag. Ontheffing is alleen mogelijk voor gehandicapten met een erkende gehandicapten parkeerkaart of als je naar een hotel moet binnen het gebied waar de zone geld. Het raadzaam dan bij het hotel na te vragen hoe het ter plaatse geregeld is, want dat verschilt weer per stad. Samengevat voor Italië dus geen stickers. Maar wel goed letten op de borden en onderborden die aangeven wat wel en niet mag. Ga er maar van uit dat je als toerist het centrum niet in mag. De prijs die je noemt in je vraag geldt voor Frankrijk.

  iveco says:

  goede morgen Mevr. Yda Matthijssen
  als je door Frankrijk rijd moet je dan ook een milieusticker hebben, ook met een invalidekaart en voor Duitsland
  Mvg Luc

Bekijk ook

Meer