Zwarte zaterdagen 2022

Zwarte zaterdagen in 2022: op deze dagen is het druk op de Europese snelwegen

Niet alleen op de vliegvelden is het druk door de zomervakanties, ook de Europese snelwegen lopen vol. Mede door de problemen op de vliegvelden en het schrappen van vluchten, gaan meer mensen met de auto op vakantie. Dat lijdt in juli en augustus tot lange files op de Europese snelwegen. En dan met name op de zogeheten zwarte zaterdagen. 

Vrijdag 8 juli 2022 krijgen de scholen in het midden van Nederland vrij. Op 16 juli volgt regio noord en regio zuid is op 23 juli aan de beurt. Hoewel die spreiding moet zorgen voor een letterlijke spreiding van vakantiegangers, reizen veel mensen toch op dezelfde dagen wat tot drukte op vliegvelden en wegen leidt.

Meer autovakanties

Dit jaar gaan veel mensen met de auto op vakantie. Populaire vakantielanden zijn Frankrijk, Spanje en Italië. De Franse Route du Soleil is een van de populairste routes richting het zuiden. Hier moet u rekening houden met een hoop verkeer. Zeker het stuk na Lyon, maar ook de A10 richting Bordeaux is druk.

Wie door Duitsland richting het zuiden rijdt moet rekening houden met drukte rond München en de zogeheten ‘baustelles’,  wegwerkzaamheden, op verschillende snelwegen. In Zwitserland zorgt de tunnel-dosering voor bijvoorbeeld de Gotthardtunnel voor vertraging.

Zwarte zaterdagen

Maar welke dagen zijn nou de drukste dagen? Dat zijn dit jaar 30 juli en 6 augustus. Op deze dagen wordt er op de Europese (snel)wegen topdrukte verwacht. Lange files met wachttijden van 4 uur, of soms langer, zijn geen uitzondering. Frankrijk geeft aan dat alle zaterdagen in juli en augustus druk zijn. Maar ook op vrijdag 5 en zondag 8 augustus is het druk op de weg. Dat geldt ook voor vrijdag 12, vrijdag de 19e en vrijdag 26e augustus.

België sluit zich aan bij Frankrijk en zegt dat alle zaterdagen in juli en augustus druk zijn. In Duitsland zijn ook dezelfde weekenden druk en daar wordt ook drukte verwacht op een aantal zon- en maandagen in juli en augustus. Dit geldt ook voor Oostenrijk en Italië.

Goede voorbereiding is het halve werk

Bereid u dus goed voor, voor u de weg op gaat. Reis als het niet hoeft niet op de drukste (zwarte) zaterdagen. Of vertrek in ieder geval niet in alle vroegte. Als u iets later vertrekt rijdt u met een beetje geluk achter de files aan. Zorg dat uw auto in orde is, check de bandenspanning en zorg dat alle vloeistoffen zijn bijgevuld. Moet u over een tolweg? Kijk of er voor die weg een tolbadge is, dan hoeft u niet in de rij aan te sluiten en kunt u doorrijden. En ga eens van de snelweg af. Zeker in Frankrijk zijn de N- en D-routes een goed alternatief en er is genoeg te zien. Heleen de Geest was onlangs te gast in MAX vakantieman en vertelt waar het druk is en heeft tips.

(Bron: ANWB, MAX vakantieman. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Carlo Torazzi says:

    In Oostenrijk zorgt de tunnel-dosering voor bijvoorbeeld de Gotthardtunnel voor vertraging.
    Deze tunnel ligt in Zwitserland !!!