Coronatest

Coronatest negatief, maar wel klachten, moet u dan thuisblijven?

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met coronagerelateerde klachten zich laten testen op het coronavirus. Maar wat als de uitslag negatief is, mag u dan weer naar buiten of moet u toch nog thuisblijven?

Afspraak maken

Iedereen, vanaf een leeftijd van 12 jaar, mét milde klachten kan gratis getest worden: verkoudheidsklachten, neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoest, verhoging of plotseling niet goed meer kunnen ruiken of proeven. Voor het maken van een afspraak kan gebeld worden naar 0800-1202. Het telefoonnummer is 7 dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar. (Kinderen onder de 12 jaar kunnen ook getest worden, maar daarvoor dient een afspraak gemaakt te worden via de regionale GGD.) Degene die u aan de telefoon krijgt vraagt naar uw burgerservicenummer (BSN) en maakt indien nodig een afspraak voor u bij 1 van de 80 GGD-testlocaties. U kunt alleen een afspraak voor een test maken als u klachten heeft die passen bij het coronavirus. Zonder klachten heeft het afnemen van een test geen zin.

Testlocaties

Het streven is de test de volgende dag te laten plaatsvinden, maar dit is afhankelijk van een aantal factoren. Sommige testlocaties zijn bijvoorbeeld alleen per auto bereikbaar. Als dat voor u geen optie is, bekijkt de medewerker waar u wel snel terecht kunt met bijvoorbeeld de fiets of lopend. U mag geen gebruik maken van het openbaar vervoer of een taxi vanwege het risico van het besmetten van anderen.

Thuisblijven

Tot de afspraak en tot de uitslag bekend is blijft u thuis. U mag niet naar het werk of boodschappen doen. U en uw huisgenoten mogen geen bezoek ontvangen. Heeft u koorts of last van benauwdheid? Dan moeten uw huisgenoten ook thuisblijven.

De uitslag

Het slijm dat de GGD-medewerker uit uw neus en keel afneemt gaat naar een laboratorium. Daar wordt gemeten of het coronavirus in het slijm zit. Soms is het nodig om de meting nog een keer te doen als de uitslag niet duidelijk is. U krijgt zo snel mogelijk, maar in elk geval binnen 48 uur telefonisch bericht.

Coronatest negatief, maar nog wel klachten, moet u dan thuisblijven?

Als uit de test blijkt dat u het coronavirus niet onder de leden heeft, maar u heeft nog steeds klachten, ziek dan eerst uit en blijf in die tijd thuis. De uitslag van de test is een momentopname en de regel ‘bij klachten blijft u thuis’ blijft staan. Pas als u 24 uur klachtenvrij bent mag u weer naar buiten. Hetzelfde geldt voor uw huisgenoten met klachten. Gaan uw klachten niet over, worden ze erger of krijgt u nieuwe klachten? Bel dan de huisarts of in een levensbedreigende situatie 112. Als de klachten blijven, kunt u overigens ook een nieuwe test aanvragen via het bovengenoemde telefoonnummer.

(Bron: RIVM, Rijksoverheid, RTL Nieuws, archief)

Geef een reactie