quarantaine na aankomst in Nederland

In quarantaine en verplicht testen vervangt inreisverbod voor hoog risico landen

Wie vanaf dinsdag 1 juni 2021 vanuit een zogenoemd zeer hoog risicoland naar Nederland komt, moet verplicht 10 dagen in quarantaine en getest worden op het coronavirus. Met deze maatregelen vervalt het vliegverbod voor reizigers uit die landen dit tot 1 juni van kracht was. De quarantaine- en testplicht is volgens het Outbreak Management Team (OMT) genoeg om de vliegverboden voor deze gebieden in te trekken. 

Hoog risicogebieden

Op de lijst met gebieden die een verhoogd risico hebben staan 25 landen. Op deze lijst staan landen uit onder anderen Zuid- en Midden-Amerika. Maar ook landen dichter bij huis als Zweden, Litouwen en Cyprus. In Suriname, India, Brazilië en Zuid-Afrika waart nog een virusvariant die zorgwekkend is. Voor deze landen gelden extra maatregelen. Wie uit een van deze landen komt moet naast een PCR-test ook nog een dag van te voren een sneltest doen.

Verplichte quarantaine

Wie uit een van de hoog risicogebieden komt, moet vanaf nu 10 dagen in verplichte quarantaine. Wie zich na 5 dagen laat testen en een positieve testuitslag heeft, mag weer naar buiten. Wie uit een van de 17 landen met een zeer hoog risico komt, moet van tevoren een negatieve test overhandigen. De nieuwe regels gelden ook voor mensen die met de auto of boot naar Nederland komen.

Quarantaine Reischeck

De combinatie van de quarantaine- en testplicht is volgens het OMT voldoende om te voorkomen dat er mensen met het coronavirus of een zorgwekkende variant daarvan, ons land binnenkomen. Om reizigers op weg te helpen en goed voor te bereiden op hun terugkeer naar Nederland, is er een speciale website: Quarantaine Reischeck COVID-19.

(Bron: RTL Nieuws, NRC, Rijksoverheid)

Geef een antwoord