coronapaspoort

Coronapaspoort, wat is het en wat kunt u ermee?

Om in de zomer van 2021 veilig te kunnen reizen, wordt er hard gewerkt aan het zogeheten Digitaal Groen Certificaat (DGC). Met dit coronapaspoort kunt u gemakkelijk laten zien geen gevaar te vormen voor de volksgezondheid. Toch heerst er veel onduidelijkheid over het paspoort. Wat is het precies en hoe werkt het? En bovenal: Wanneer kunt u het gaan gebruiken?

Wat houdt het coronapaspoort in?

Het certificaat wordt gekoppeld aan de CoronaCheck-app. Deze app, van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport(VWS), wordt nu al gebruikt voor binnenlandse testevenementen. Het coronapaspoort (DGC) houdt in dat u met een QR-code in de app kunt aantonen dat u gevaccineerd bent, een negatieve testuitslag heeft of recentelijk corona heeft gehad. De precieze vereisten over bijvoorbeeld de recentheid van een testuitslag, kan per lidstaat gaan verschillen. Dit zal de tijd ons leren. Informeer uzelf te zijner tijd goed als u deze zomer op reis gaat!

Een geprinte versie van zo’n QR-code volstaat overigens ook, mocht u dat prettiger vinden of niet in het bezit zijn van een smartphone. Daarnaast werkt de overheid nog aan een alternatieve route om gegevens om te zetten in een DGC, wanneer u geen beschikking hebt over internet en/of een smartphone.

Wat kunt u ermee?

Het hoofddoel van het coronapaspoort is makkelijker reizen binnen de Europese Unie. In veel lidstaten, waaronder Nederland, zal de CoronaCheck-app 2 soorten QR-codes ontwikkelen. De eerste is voor internationaal gebruik: het reizen naar andere landen binnen de Europese Unie. De 2e is voor gebruik in eigen land: toegang krijgen tot bepaalde activiteiten en locaties, zoals theatervoorstellingen, musea en restaurants.

Reisadvies loopt af, wat houdt dat in?
Lees ook: Het negatief reisadvies loopt af, wat houdt dat in?

Discussiepunten

De afgelopen periode zijn er veel discussies geweest over de invoering van het paspoort, onder andere over verdere quarantaineverplichtingen. Het Europees Parlement pleit voor het laten vervallen van deze verplichtingen, maar lidstaten willen de quarantaineregels zelf in de hand houden. Daarnaast kunnen EU-landen reizigers vragen nog een test te ondergaan, maar dit zal niet de standaard zijn.

Het bekostigen van coronatesten is eveneens een discussiepunt. De Europese Commissie wil de testen in alle lidstaten gratis maken, aangezien degenen die reeds gevaccineerd zijn hier sowieso niet voor betalen. Vooralsnog kunnen lidstaten echter zelf bepalen in hoeverre ze overheidsgeld beschikbaar stellen voor testen. Een meerderheid van de Nederlandse Tweede Kamer is in ieder geval voorstander van een gratis coronatest.

Waarborgen privacy

Het waarborgen van de privacy is een belangrijke voorwaarde bij het invoeren van het coronapaspoort. Slechts relevante informatie, namelijk of iemand een gevaar kan vormen voor de volksgezondheid, moet een beperkte tijd in bewaring worden genomen. Het is niet de bedoeling dat bijvoorbeeld de reisbewegingen van individuen worden gevolgd. Er is dan ook geen database die alles bijhoudt. De CoronaCheck-app verbindt enkel en alleen met de prik- of testlocatie om de echtheid van uw paspoort te controleren.

Toch bevat het coronapaspoort uiteindelijk meer gegevens dan Nederland graag had gezien. Met name bij internationale reizen worden veel persoonsgegevens opgenomen. Zo geeft het paspoort dan niet alleen informatie over of iemand gevaccineerd is, maar ook wanneer, met welk vaccin en het aantal doses. Aangezien bij medische gegevens alleen relevante informatie mag worden vastgelegd, is het nog niet zeker of het coronapaspoort in deze vorm in gebruik wordt genomen.

Achterstallige registratie

Er is nog een ander probleem. Ongeveer een miljoen Nederlandse vaccinaties zijn niet bekend bij het COVID-vaccinatie Informatie- en Monitoringsysteem (CIMS). Wanneer u niet bekend bent bij het CIMS, kunt u ook geen coronapaspoort krijgen. De onduidelijkheid rondom vaccinatieregistratie zorgt voorlopig voor de nodige problemen bij het realiseren van het paspoort.

Wanneer is het paspoort klaar voor gebruik?

De EU-landen en het Europees Parlement hebben een compromis gesloten. Op 1 juli 2021 wordt het paspoort ingevoerd, waarna lidstaten nog 6 weken de tijd hebben om het certificaat in gebruik te nemen. Het is dus nog maar de vraag welke landen echt klaar zijn voor toerisme deze zomer.

EU-landen mogen het coronapaspoort overigens niet verplicht stellen. Afhankelijk van de eisen van een specifieke lidstaat kan een negatieve test en/of in quarantaine gaan ook voldoende zijn om naar het land te mogen reizen. Zoals eerder gezegd, informeer u goed voor u op reis gaat. Kijk voor de meest actuele informatie op nederlandwereldwijd.nl.

(Bron: ANP, Rijksoverheid, Trouw, Nu.nl, Het Parool, RTLNieuws, Dagblad van het Noorden)

Geef een reactie

Reacties (18)

  WIM VAN STRALEN says:

  ik vindt dat er ook een foto op dat covid paspoort hoort testaan omdat iedereen op jou paspoort die gestolen is met jou gegevens kan laten zien dat ze gevaceerd zijn terwijl ze niet gevaccineerd zijn.

   JoseFathou says:

   Waarom een foto er op ? Ze weten je BSN-nummer en dat zal er ongetwijfeld op komen te staan en dat nr vind je toch – ter controle – weer terug in je paspoort of ander identiteitsbewijs, welk je ALTIJD bij je moet hebben, waarheen je ook gaat.

  MarydG says:

  Hoe kom je eraan? Moet je het aanvragen, krijg je het automatisch als je geregistreerd staat?
  Dat is mij niet duidelijk.

  Dick Vlieger says:

  De regering gaat uit van de onfeilbare digitale registratie, echter de gebruiker kan op veler wijze worden misleid of kan tijdelijk geen gebruik ervan maken. Daarom blijft een betrouwbare analoge registratie noodzakelijk.

  Justme58 says:

  Ook al ben je gevaccineerd, dan kan je nog steeds corona krijgen en anderen besmetten. Je zou er alleen niet zo ziek van worden.
  Dus eigenlijk slaat het nergens op dat je met zo’n paspoort geen gevaar bent voor de volksgezondheid.
  En het is nog maar afwachten of die vaccinaties blijven werken tegen mutaties. In Engeland lopen de besmettingen weer op door de Indiase variant. En daar zijn toch al best veel mensen gevaccineerd.
  Hier in Nederland gaat het de goede kant op, maar of dat blijft betwijfel ik want vorig jaar ging het rond deze tijd ook goed, zonder vaccin.
  De tijd zal leren of de vaccins echt zo zaligmakend zijn.

   DOORNROOSJE says:

   Klopt, komt ook door het mooie weer

  Ceeshm says:

  Hier is sprake van vertrouwen hebben in overheden. Het moge duidelijk zijn dat zo’n vertrouwen er allang niet meer is en zoal, dan alleen bij mensen die er voordeel bij hebben. Dit soort paspoorten zijn in mijn optiek alleen bedoeld als stap op de weg naar totale controle over mensen. Op die manier kunnen individuen die de overheid niet welgevallig zijn willekeurig worden buitengesloten of geblokkeerd. China is daarvan het voorbeeld bij uitstek. Al naar gelang het de centrale overheid uitkomt kunnen landen, gebieden, deelgebieden, steden of dorpen en ook individuen worden geïnterneerd of tot no-go area worden bestempeld. Big brother watching you. Zoals de grote voorvechter van zo’n staatsbestel, Klaus Schwab van het WEF het stelt, je zult niets meer bezitten (dus ook geen vrijheden) en toch gelukkig zijn. Hoe gelukkig? Kijk naar Hong Kong dat steeds verder wordt opgeslokt, naar de Chinezen, Noord Koreanen, Russen en noem maar op. Miljoenen mensen gaven hun leven om ons van zo’n systeem (Nazi’s) te bevrijden. Niks geleerd.
  Cees de Bruin

  dragon says:

  Ik sta volledig achter de mening van de reactie “Ceeshm “1 juni 2021 om 09:10”
  En als de bevolking gaat klagen over de hoeveelheid documenten dat ze mee moeten nemen, is de oplossing allang gemaakt.
  Gewoom een chipje in je bovenarm laten zetten, waar alle gegevens van “medicijnen donorbereidheid geloofsovertuiging BSN nummer entingen pasfoto enz enz”
  Dat zou toch handig zijn? BAH wat een wereld !

  JoseFathou says:

  Men spreekt nog steeds uitsluitend over toepassing/toelating in de EU, maar hoe zit het met de landen daarbuiten ? Velen van ons gaan buiten de EU op vakantie, bijv. Kaapverdische Eilanden, Gambia, Dominicaanse Republiek, en zo kan ik er nog tig opnoemen. Daarover hoor je helemaal niets. Je kunt er al weer vakanties naar toe boeken, maar niemand geeft info over “hoe en wat bij aankomst daar èn weer hier”….
  Van Gambia bijv. weet ik dat dit West-Afrikaanse land in de reiswereld onder “Europa” (??nooit begrepen waarom) valt, maar hoe dan nu ??

   DOORNROOSJE says:

   Ik zou niet zo hraag naar landen gaan waar nog volop covid rondwaart

  WilhelminaEM says:

  We hebben al een “paspoort” maar dat mag niet gebruikt worden door het Kabinet, mijn 1e prik is geregistreerd, de 2e niet: VERBODEN!!!
  Het gele vaccinatie boekje is internationaal erkend door de WHO, wordt uitgegeven door VWS, is niet privacy gevoelig en zou prima gebruikt kunnen worden naast de (nog te ontwikkelen) app.
  Persoonlijk geef ik de voorkeur aan dit “ouderwetse” boekje boven een “moderne” app!!!
  Hoe maken we dit het Kabinet duidelijk?

   DOORNROOSJE says:

   Mee eens

  Curley says:

  Ik ben twee keer gevaccineerd met Pfizer/Biontech, maar dat is bij het RIVM niet geregistreerd. Ik heb van elke vaccinatie een bewijs gekregen. Kan ik daarmee het coronapaspoort krijgen, of moet ik ondanks vaccinaties steeds weer testen?

  Fransjes says:

  We weten nu ondertussen wel dat dit kabinet met de VVD voorop een grote leugen is.
  Wij ouderen moeten wachten tot half september terwijl minister de Jonge zij dat iedereen voor 1 september gevaccineerd zou zijn.
  De jongere die eerst niet wilden mogen nu met voorrang gevaccineerd worden met het Jansen vaccin.
  Hoeveelste leugen zou dit nu zijn???
  Dus het paspoort zal ook niet op tijd gereed zijn en zeker niet werken.

   DOORNROOSJE says:

   Ouderen mogen toch allang gevaccineerd worden?

  DOORNROOSJE says:

  Je hebt helemaal gelijk, denk dat het best fraude gevoelig is

  AnnemieMH says:

  2x gevaccineerd, maar dat is bekend bij het RIVM, ja en nu? Hoe krijg je dan toch het juiste bewijs in handen?.. maar ja de overheid en de security van hun computer systemen blinken nu niet uit van de goede beveiliging.

  Femina47 says:

  Fijn al die info over covid paspoort voor reizen in EU. Maar mijn dochter woont in Engeland en zodra dat weer kan, wil ik er heel graag weer heen na anderhalf jaar de kleinkinderen niet gezien te hebben. Ik heb al 2 prikken gehad en zal ook de app nemen als dat kan, maar de VK zit niet meer in de EU, dus geen idee of ik iets kan met die app. Is er al iets bekend over of VK de app gaat erkennen? Uiteraard heb ik ook 2 stickers in mijn oude gele boekje laten plakken en ga ik de nog ontbrekende stempels erin laten zetten. Maar zelfs dan weet ik niet of dat helpt. Momenteel zou ik nog 10 dagen in quarantaine moeten en 2 tests vooraf moeten boeken volgens gov.uk..
  Waarom wordt er nergens info gegevennover reizen naar VK?