afstand

1,5, 1 of 2 meter: waarom houdt niet elk land dezelfde afstandsregel aan?

1,5 meter afstand houden tot mensen die niet bij u in huis wonen is momenteel de norm in Nederland. Zo is de kans op besmetting met de coronavirus een stuk kleiner, zegt het RIVM. Maar als 1,5 meter de kans op besmetting aanzienlijk verkleint, waarom houden ze in andere landen dan maar 1 meter afstand? En waarom wordt er in andere gevallen juist een schepje bovenop gedaan en is 2 meter de norm?

Verschillende afstandsnormen

Afstand houden helpt verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maar hoe groot die afstand moet zijn? Daarover verschillen de meningen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat 1 meter genoeg is, net als de gezondheidsraad van de Europese Unie, de ECDC. De Amerikaanse gezondheidsraad zegt op haar beurt dat 2 meter de norm zou moeten zijn.

Naast deze 2 grote spelers heeft elk land ook een eigen gezondheidsorganisatie. In Nederland is dat het RIVM. Deze organisaties bepalen uiteindelijk mede over de corona-strategie, maar kijken daarbij vermoedelijk wel naar het advies dat is uitgebracht door één van de overkoepelende organisaties.

1,5 meter in Nederland

In Nederland is er bijvoorbeeld gekeken naar het advies van de WHO, maar is er ook geluisterd naar de experts die deel uitmaken van het Outbreak Mangement Team. Dit team, dat de overheid adviseert over de coronaregels, is van mening dat Nederlanders 2 meter afstand moeten houden. Toen is uiteindelijk 2 armlengtes de norm geworden, een afstand die ongeveer gelijkstaat aan 1,5 meter.

Zoals u ongetwijfeld weet is deze 1,5 meter afstand geen advies, maar een echte regel. Er wordt ook gehandhaafd en al meerdere mensen hebben een boete gehad omdat zij niet genoeg afstand bewaren tot anderen.

Regels in andere landen

In België en Duitsland wordt dezelfde regel gehanteerd en worden overtreders ook beboet. In Oostenrijk, daarentegen,  hoeven mensen bijvoorbeeld maar 1 meter afstand van elkaar te houden. Vermoedelijk is dit zo omdat het land de richtlijn van de WHO volgt. Het betreft hier net als in ons land wel een echte regel. Overtreders kunnen een boete krijgen.

In Zweden is het iets minder streng. Daar moet men weliswaar 2 meter afstand van elkaar houden, maar geldt dit meer als een advies.

Daarnaast zijn er ook landen die geen afstandsregels hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval in Wit-Rusland. De Wit-Russische president Loekasjenko doet lange tij voorkomen alsof er niets aan de hand is in zijn land en organiseert op 9 mei  zelfs nog een militaire parade (te zien op de video hieronder). Inmiddels gelden er toch maatregelen in zijn land om verspreiding van het virus tegen te gaan, maar afstand houden lijkt nog steeds niet te hoeven.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Ontstaan van de afstandsregels: per land verschillend

Zoals u ziet verschillen de afstandsregels en de naleving hiervan dus behoorlijk per land. Dat komt omdat, zoals al gezegd, elk land zelf mag bepalen welke maatregelen zij passend vinden. Over het algemeen worden de regels wel gebaseerd op de adviezen die gegeven worden vanuit de overkoepelende gezondheidsorganisaties.

Let op! De informatie, of een deel daarvan, is mogelijk achterhaald op het moment dat u dit leest. U kunt altijd de ANWB Reiswijzer of de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken raadplegen voor de meest actuele stand van zaken.

(Bron: Politie Oostenrijk, Robert Koch Instituut, Belgische overheid, The Guardian, Politie Frankrijk, RTL Nieuws, NOS, ECDC, Duitse politie)

Geef een reactie

Reacties (7)

    marianke brugman says:

    ik ga voor 2 meter, zoals in het V.K. Want 1,5 meter houdt zich niemand aan, dan blijft er misschien 1,5 m. over.

    Groenleven says:

    hierom zou het zo goed zijn als in deze gevallen de EU een coördinerende rol zou hebben. ik vind niet dat de EU perse iedere pleister vast moet leggen in regels en wetgeving want in sommige niet-medische aangelegenheden is er veel kritiek alhoewel dat vaak komt omdat mensen te weinig voorgelicht worden over waarom de EU maatregelen invoert. zie onder
    maar ik kan me indenken dat de EU onderzoekscentra instelt (naast het feit dat zij universiteiten financiert om onderzoek te doen.) om de volgende pandemie beter aan te kunnen pakken. dat de EU medicijnen en middelen centraal voor iedereen laat produceren (bij voorkeur in arme gebieden waar dan meer verdient wordt zodat men meer ervaart wat de EU doet) en ook distribueert zodat we niet meer afhankelijk zijn.
    bovendien is ook onderzoek naar huidige ziekenzorg nodig, Duitsland heeft bv altijd al een goed systeem gehad en landen met arm zorgstelsel zouden daardoor geholpen kunnen worden.

    (er was veel ophef over regels ivm stofzuigers / deze werden misbruikt door o.a. Farage – Engeland- om mensen op te jutten/ maar zijn uiteindelijk bedoeld om minder stroom te verbruiken want de toename stroomverbruik is niet te verantwoorden in de toekomst. er komen steeds meer elektrische apparaten en we gebruiken veel meer internet, die allemaal veel verbruiken, maar hoe komen we aan de stroom? want veel mensen zijn tegen zonne- en windenergie omdat ze steeds door sommige politici voorgelogen en opgejut worden om stemmen te winnen)
    nu blijkt dus dat veel apparaten met veel minder stroom toekunnen en zonder die maatregelen was daar niet naar omgekeken. nu blijkt dus dat de EU gelijk heeft en dat die opportunistische politici gelogen hebben.
    ik ben altijd zuinig geweest, mijn moeder en oma ook, en die dwaze, stokende politici doen wel alsof alles oneindig is maar dat is pertinent niet zo.

    klontje says:

    Ik heb vorige week nog gelezen dat ze niet precies weten of het virus zich door de lucht verspreid. Als dat zo is wie bepaald dan of afstand houden doelmatig is? Indien het wel door de lucht zich kan verplaatsen helpt 1,5 meter niet en zou je (veel) verder van elkaar moeten staan of zitten.
    Ik denk wel dat ons afweersysteem, dat de laatste jaren wat verwaarloosd is, een rol speelt. Al die inentingen bijv. maken dat ons afweersysteem lui wordt, want ze hoeft weinig meer te doen. En ook door niet natuurlijk gegroeid en gemanipuleerd voedsel zijn we te ver afgeweken. Terug naar de natuur!!

    luk1951 says:

    Ik heb de laatste dagen gevolgd wat Maurice de Hond hierover zegt, hij zegt dat er buiten niet of nauwelijks besmettingen zijn, besmettingen zijn veroorzaakt in dichte besloten ruimtes met slechte ventilatie. Op Lesbos in het vluchtelingenkamp werd gevreesd voor een grote uitbraak, maar die is uitgebleven, idem in Afrika, waarom omdat het allemaal buiten is, ook in veel verzorgingshuizen zijn veel besmettingen omdat potdicht s en geen ventilatie. Overigens volgens cijfers van het RIVM zijn er onder kinderen nauwelijks of geen doden (1). En in scholen moeten ze gewoon goed ventileren. Maurice adviseert wel een mondkapje al is het alleen maar om jezelf niet te besmetten. Maar buiten 1,5 m is dus totale onzin. Na het paasweekend met grote samenscholingen zijn geen uitbraken geweest.

    Slikkerveer says:

    De ander halve meter afstand vind ik de beste. Soms wordt hij toch al wat kleiner en dat is dan ca 1 mtr, 2 meter hoeft niet want iemand die anderhalve meter afstand houd komt eerder bij de 2 meter. Gewoon een beetje opletten dan gaat het wel goed! Maar wel door IEDEREEN en dat mankeert er nog wel eens aan.

    elmarc1 says:

    Deze 1,5 meter afstand is niet omdat ze onze gezondheid zo belangrijk vinden.Ze willen dat we ons vaccineren(verplicht)anders mag je niet meer nasr het buitenland,werken,evenementen,ov.Dit gaat met een paspoort met vingerafdruk.Heel stapsgewijs,zodat we het niet door hebben.Alles om onze vrijheid kwijt te raken.

    Chante Cigale says:

    Wij wonen in Frankrijk en de afstand is hier 1 meter, en niet 1.5 meter.