Reserveren vliegtuigstoel steeds duurder

Reist u met meerdere mensen en wilt u tijdens de vlucht naast elkaar zitten? Dat kan u duur komen te staan. Want luchtvaartmaatschappijen rekenen hier steeds hogere kosten voor. Een gezin kan wel 100 euro kwijt zijn als ze bij elkaar willen zitten. Dit blijkt uit onderzoek van prijsvergelijkingswebsite Tix.nl.

Vakantiegangers gedwongen te reserveren

Naast extra kosten voor meer beenruimte of de plaats in het vliegtuig, betaalt de reiziger nu ook voor het reserveren van zitplaatsen naast elkaar. Volgens Ester Gorlee, woordvoerder van Tix.nl, worden de vakantiegangers gedwongen een plek te reserveren, omdat anders de kans dat ze naast elkaar zitten, erg klein is. Daarbij zegt zij dat er geen duidelijk overzicht van de prijzen is. “Er zijn honderden verschillende tarieven voor een zitplaats. Die komen bovenop de ticketprijs.”

Extra kosten pas duidelijk bij boeking

De extra kosten voor het samenzitten worden pas duidelijk bij de boeking. De Consumentenbond wil daarom vooraf duidelijkheid voor de reizigers. “Wij willen dat alle kosten altijd vooraf 100 procent helder zijn, zodat een eerlijke prijsvergelijking mogelijk is,” aldus de woordvoerder van de Consumentenbond.

Duurste en goedkoopste

De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben geen pagina met een tarievenoverzicht omdat dit per route, reismoment en stoel verschilt. Daarom zet Tix.nl de kosten per stoel en per klasse op een rijtje. De luchtvaartmaatschappijen Lufthansa, Airberlin en Eurowings komen als duurste uit het onderzoek. KLM is een stuk goedkoper. Transavia, TUIfly, CorendonKLM, Ryanair, easyjet en Vueling zitten in het midden.

AirlineEerste rijPremium, voorinPremium, extra beenr.Standaard, voorinStandaard, achterin
CorendonOnbek.3Onbek.3Onbek.3Onbek.3Onbek.3
Easyjet€19,-€13,-€13,-€5,-€5,-
KLMn/a 1€14,-€20,-€5,-€5,-
Lufthansa€40,-€25,-€25,-€10,-€10,-
Ryanair€16,-€13,-€15,-€8,-6€4,-6,7
Transavia€16,50€7,50€11,50€5,-€5,-
TUIflyOnbek.3Onbek.3Onbek.3€5,-4€5,-4
Vuelingn/a1€16,99€15,99€9,99€5,507

1 Alleen mogelijk bij business class / Excellence-vliegticket.
2 Vanaf 24u voor vertrek is stoelreservering gratis.
3 Tarief afhankelijk van vlucht, pas inzichtelijk vanaf 42 (Corendon) of 30 (TUI) dagen voor vertrek van de vlucht.
4 Stoelen bij het raam en/of gangpad zijn duurder.
5 Alle stoelen hebben hetzelfde tarief, wel verschillen o.b.v. vluchtduur.
6 Stoel reserveren verplicht bij het reizen met kinderen.
7 Verschillende tarieven voor rij 15-19, 20-24 en 25-31.

Beenruimte en stoelopties op basis van het meest gebruikte toestel per luchtvaartmaatschappij, in (de goedkoopste) economy-klasse op vluchten binnen Europa. Tarieven per enkele reis, bij variabele tarieven is een gemiddelde berekend. Onder voorbehoud van wijzigingen en schrijffouten (Laatst bijgewerkt in september 2017 door Tix.nl  Kijk voor een actueel en uitgebreid overzicht op de site van Tix). 

MAX Ombudsman, Janine Janssen, is ook tegen de verborgen kosten. In dit artikel over ticketprijzen geeft zij tips hoe u niet voor verassingen komt te staan. Naast de vliegtickets, verschillen de werkelijke prijzen op de vakantiebestemming ook vaak met de verwachte kosten. Deze aflevering van Groeten van MAX vertelt u hier meer over.

Reserveert u altijd van tevoren een vliegtuigstoel?

(Bron: ANP, Tix.nl, De Telegraaf, RTL Nieuws)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. Hanneman zegt:

    Om de een of andere reden voel ik iets “overeenkomstigs” tussen passagiers en zorgvragers.

  2. oosterwijck zegt:

    Het is overal hetzelfde verhaal, de consument is een wandelende geldbeurs, waarvan iedereen mag plukken, hoe maar mogelijk is. Normaal zou zijn dat je mag kiezen waar je zit, zolang er keuze mogelijkheid is. En beenruimte moet aan wettelijke acceptabel normen vastliggen. Evenals hoofdruimte. Nu is het zo slecht, dat de stoel niet meer in de relax stand mag worden gezet, omdat je de achter je zittende passagier raakt. Met machtshebbers zoals de VVD zal dit alleen nog erger worden. Dat soort lieden reizen (van ons belastinggeld) in de duurste klasse in relax stoelen met extra service, achter een gordijntje om niet geconfronteerd te worden met het gepeupel, als ze al niet met een privé jet reizen (ook betaald van ons belastinggeld).